Megszületett a Nyíregyházi Állatpark legcukibb lakója

A csíkos-foltos csöppség egy tapírbébi, akit tavasztól te is meglátogathatsz a Nyíregyházi Állatpark Andok világát bemutató épületegyüttesében.

Szerző:
MTI/Nyíregyházi Állatpark
Fotó:
MTI/Balázs Attila
2015. november 12.

A csíkos-foltos csöppség egy tapírbébi, akit tavasztól te is meglátogathatsz a Nyíregyházi Állatpark Andok világát bemutató épületegyüttesében.

Az ősi legenda szerint a tapírt isten azokból a darabokból rakta össze, amelyek a többi élőlény teremtése után megmaradtak, a furcsa kinézetű állat kicsinye azonban még így is extrán aranyos. A Nyíregyházi Állatparkban egy héttel ezelőtt született meg a tapírkölyök, akit 2013-ban, az „Európai Fajmegőrzési Program” keretében érkezett mamája 13 hónapnyi vemhesség után hozott világra. Az álcázást szolgáló bundaszín néhány hónap alatt tűnik majd el, s 6-8 hónapos korában már ugyanolyan színű lesz, mint a szülei.


Érdekesség, hogy a tapír kinézete 35 millió éve vajmi keveset változott: hatalmas koponyával rendelkezik, amelynek elülső részén csonttaraj látható, felső ajka és orra lefelé hajló ormányt alkot, disznószerű testének mellső lábain négy, a hátsón viszont csak három ujj található.


A kizárólag növényi eredetű táplálékot fogyasztó, rendkívül békés állat méreteihez képest meglepően mozgékony és fürge. Természetes ellenségei a jaguárok és a pumák, és ha megtámadják, különleges testalkatának és rövid szőrének köszönhetően torpedóként veti be magát a sűrű erdőbe, lerázva támadóit.

 


A Földön négy tapírfaj él, közülük a dél-amerikai tapír (Tapirus terrestris) állománya a legstabilabb, de élőhelyének pusztulása, felaprózódása és az erdők irtása mellett az illegális vadászat is veszélyezteti, ezért a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) a sebezhető kategóriába sorolta.


A Nyíregyházi Állatpark tapírjai a most épülő Andok-házban élnek, egy külön a számukra kialakított baba-mama bokszban. A dél-amerikai állatvilág egyedeit bemutató létesítményt tavasszal nyitják meg a nagyközönség előtt.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Programkavalkád a Budakeszi Vadasparkban

Te is szavazhatsz Az Év Rovarára

Jött, látott, kilőtték

Villanyoszlopokra költöztek a hazai fehér gólyák

Cikkajánló