Megújult a Tátra szimbolikus temetőjének kápolnája

Eredeti szépségében pompázik a kis kápolna az Oszterva nyugati lejtőjén lévő fenyvesben, amely szimbolikus emlékhelye a Tátrában hegyi balesetben elhunyt embereknek.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Štátne lesy TANAPu / Facebook
Forrás:
magas-tatra.info
2021. november 19.

Eredeti szépségében pompázik a kis kápolna az Oszterva nyugati lejtőjén lévő fenyvesben, amely szimbolikus emlékhelye a Tátrában hegyi balesetben elhunyt embereknek.

Novemberben eredeti formájában újították fel a Magas-Tátrában, a Poprádi-tó közelében, az Oszterva (Ostrva) alatt található szimbolikus temető kápolnájának tetőszerkezetét, visszaállítva ezzel az 1940-es években látott külső megjelenését – számolt be a magas-tatra.info.

A tetőszerkezet átalakításához egy 1949-es fényképet használtak fel. A kápolna zsindellyel fedett sátortetőjének csúcsán hagyma alakú tetővel fedett kis torony emelkedik (tetején fakereszttel), melyben egy eredeti kis harang található a szimbolikus temető jelmondatával: „A holtak emlékére, az élők figyelmeztetésére”.

Mint írják, az új zsindelytető vörösfenyőből készült, és a jó minőségű vágott zsindelynek köszönhetően alapvető karbantartás és festés nélkül is hosszabb ideig ellenálló lesz a zord tátrai körülményekkel szemben. A munkát a „Tatranský šindeľ” nevű társaság végezte, melynek portfóliójában szerepel többek között Árva vára (Oravský hrad) vagy a nemzeti kulturális műemléknek számító kluknavai fedett fahíd (Drevený krytý most v Kluknave) felújítása is.

A látogatók 2022 júniusában nyolcvan év után ismét eredeti szépségében láthatják majd a kápolnát, a szimbolikus temető ugyanis november 1. és június 14. között a téli zárlat miatt nem látogatható.

A Tátrában elhunyt hegymászóknak, túrázóknak emléket állító helyet a Szlovák Turisták és Síelők Klubja által megrendezett „Tátrai Ünnepek” programjának részeként avatták fel 1940. augusztus 11-én, majd 1963. október 30-án került fel a nemzeti kulturális emlékek listájára. Az Oszterva nyugati fala alatt lévő cirbolyafenyő-ligetben jelenleg 398 emléktábla található 535 áldozat nevével.

Cikkajánló