Megújult és felszentelték a Szent János-kápolnát

A Mecsek Egyesület adományokból és saját forrásból felújíttatta a Kisnyárád határában a sárga sáv jelzésű turistaút mentén, az Erdősmároki-halastavak közelében, szép erdei környezetben álló Keresztelő Szent János-kápolnát.

Szerző:
Biki Endre Gábor
Fotó:
Biki Endre Gábor
2014. július 12.

A Mecsek Egyesület adományokból és saját forrásból felújíttatta a Kisnyárád határában a sárga sáv jelzésű turistaút mentén, az Erdősmároki-halastavak közelében, szép erdei környezetben álló Keresztelő Szent János-kápolnát.

A tavasszal kezdődött felújítás során az építmény tetejét lebontották és a mesterek kicserélték az elkorhadt tetőléceket. Ezt követően a cserepezés is megtörtént, régi használt cserepek felhasználásával.

 

 

A kápolna kívül és belül is új vakolatot kapott, amelyet az eredeti hagyományoknak megfelelően fehérre festettek. A díszítőelemek és az ajtó okkersárga helyett barna színű lett, mely jobban illik az épülethez.

Dréncsöves vízelvezetéssel oldották meg a vízelvezetés problémáját, megújult a régi kőkereszt is a kápolna előtt, amelyet évtizedekkel ezelőtt csak egy vaskereszttel pótoltak. A kereszt talapzatára márványtábla is készült az eredeti évszámmal, és a felújítás dátumával, illetve néhány sorral kiegészítve. Az ereszcsatorna felszerelését az oltárképek kihelyezését az avatás délelőttjén fejezték be.

 

 

A tereprendezésben részt vett a Mecsekerdő Zrt. és Kisnyárád Önkormányzatának közmunkásai is. A kápolna felújítását az ORANS Építőipari és Szolgáltató Kft. végezte Deér Zoltán szakmai irányításával. Köszönjük a segítséget mindenkinek, aki anyagilag vagy fizikailag segítette a munkálatokat.

 

A Mecsek Egyesület nyílt túrát vezetett a kisnyárádi Keresztelő Szent János-kápolna szentelésére, avatására.

 

 

Babarcpusztáról 48-an indultak jelzetlen úton a kukoricaföldek mellett. Útközben szép panoráma nyílt az Erdősmároki-halastavakra és Geresdlakra. A kápolnához érve kellemes, rendezett látvány fogadott minket: a kápolna előtti terület szépen lekaszálva, asztalok, padok sorakoznak. A kápolnában gyertyák égtek, mely virágokkal szépen fel volt díszítve.

A kápolna avatása 10 órakor kezdődött, melynek során Ripszám István a Mecsek Egyesület ügyvezető elnöke köszöntötte a megjelenteket, majd beszédében kitért a kápolna felújításának mozzanataira, az évtizedes elhanyagoltságra, valamint arra, hogy 2010-ben a nagy esőzések következtében víz és iszap borította el a kápolna belsejét, és mivel nem tisztították ki időben, ezért megindult a vizesedés és a rohamos pusztulás.

 

 

A Mecsek Egyesület volt az, aki felvállalta és elindította a kápolna felújításának munkáit. Régen június 24-én tartották Kisnyárádon az Iván napi búcsút, és ilyenkor az év leghosszabb napján zenés körmenettel zarándokoltak ide a kápolnához.

 

Ezután Fledrich Gabriella, Kisnyárád polgármester asszonya köszöntötte a megjelenteket és szólt a kápolna felújításáról. Biki Endre Gábor a Mecsek Egyesület Természetjáró Osztály elnöke ismertette az 1830-as években épült kápolna és az egykori Csoda-forrás történetét, fennmaradt legendáit.

 

Ezután Horváth Sándor plébános úr beszéde következett, melyben említést tett arról, hogy milyen öröm, ha ismét felélednek a hagyományok és megújulnak a településeken kívüli egyházi létesítmények. Ezt követően megszentelte a felújított kápolnát és a kőkeresztet.

 

 

A szentelés után a Kisnyárádi Önkormányzat és a Mecsekerdő Zrt. jóvoltából vendégfogadásra került sor. Finom pogácsával, kaláccsal, gyümölcslével, ásványvízzel és borral kínálták a helyiek a vendégeket és a túrázókat. Az avatáson 94 fő vett részt.

 

 

A túracsoport egyik fele innen Kisnyárádra indult Dr. Lakatosné Novotny Sarolta vezetésével, a hosszabb utat választók pedig a Baranyai Sárga túra útvonalán az Erdősmároki-halastó mellett Liptód felé vették az irányt Biki Endre Gábor vezetésével.


Mivel a buszindulásig még volt időnk, ezért Liptódon felmentünk egy meredek domb oldalába megnézni egy régi kőkeresztet, mely egész jó állapotban van még, de már lassan benövi az erdő, mivel nem gondozzák. Innen a felújítás alatt álló szerb temetőhöz mentünk, ahol több ledőlt sírkövet újból felállítottak, és a temetőt emléktáblával jelölték meg. Innen lementünk a faluba, ahol Markesz István, egyesületünk egyik tagja, aki itt lakik, egy fröccsre, és üdítőre meghívott minket.

 

 

Cikkajánló