Melyik legyen az év hala 2019-ben?

December 31-ig lehet online szavazni az Év Halára. Ezúttal a vörösszárnyú keszeg, a szivárványos ökle és a sebes pisztráng közül választhatsz.

Szerző:
haltanitarsasag.hu
Fotó:
123rf.com
2018. november 12.

December 31-ig lehet online szavazni az Év Halára. Ezúttal a vörösszárnyú keszeg, a szivárványos ökle és a sebes pisztráng közül választhatsz.

A versenyt a Magyar Haltani Társaság hirdeti meg minden évben. Tavaly a balin vitte a prímet a kövi csíkkal és a domolykóval szemben. Idén szintén három őshonos faj közül választhatsz.

 


A vörösszárnyú keszeg nevéhez híven élénkvörös úszóiról ismerhető fel. Az állóvizeket és a lassú vízfolyásokat kedveli, Európában és Nyugat-Ázsiában él. Étrendjét tekintve egyedülálló a hazai halfajok között: csak növényi eredetű táplálékot fogyaszt.

 


A szivárványos ökle az egyik legkisebb és legszínesebb halunk. A hímek szaporodási időszakban szivárványszínekben pompáznak. Szintén a lassú vízfolyásokban és állóvizekben található meg. Védett, természetvédelmi értéke 5000 Ft egyedenként.

 


A sebes pisztráng színezete és mintázata rendkívül változatos, ezért szokták a halak kaméleonjaként is emlegetni. A hűs, gyors folyású, tiszta hegyi patakokban érzi jól magát. Ivadékkorban kisebb rákokkal, tegzeslárvákkal, vízicsigákkal táplálkozik, a nagyobb példányok ragadozók. A legnagyobb egyed, amit nálunk kifogtak, 5,5 kilós volt.


Ha kedvet kaptál a szavazáshoz, kattints ide

 

Kapcsolódó cikkeink:

A Duna egyre jobb passzban van, de még sok a tennivalónk

Tömeges halpusztulást észleltek a Holt-Maroson
Egy fogatlan ragadozó lett az Év hala 2018-ban

Kész vadon a Balaton


 

Cikkajánló