Melyik legyen az Év Hala 2022-ben?

A Magyar Haltani Társaság 2022-re is meghirdeti az Év Hala választást. Bemutatjuk a három jelöltet, amelyekre az év utolsó napjáig lehet szavazni.

Forrás:
Magyar Haltani Társaság
2021. november 2.

A Magyar Haltani Társaság 2022-re is meghirdeti az Év Hala választást. Bemutatjuk a három jelöltet, amelyekre az év utolsó napjáig lehet szavazni.

Az Év Hala választást a Magyar Haltani Társaság kezdeményezi 2010 óta, hogy így is felhívja a figyelmet egyes halfajok jelentőségére, vagy esetleges veszélyeztetettségére. A korábbi években a címet többek között a süllő, a harcsa, a kecsege is elnyerte, a tavalyi szavazáson a jászkeszeg kapta a legtöbb voksot, így idén ez a halfaj viseli a kitüntetett címet. Lássuk a 2022-es jelölteket!

  • Bodorka (Rutilus rutilus)

Kis méretű halfajunk, nagyobb példányai a 15-20 centiméteres hosszt érik el. Fiatalon planktont fogyaszt, majd idősebb korára férgek, rákok és rovarlárvák képezik táplálékát. Szinte minden halas vízben megtalálható, a hegyvidéki kis patakok és a túl erős sodrású folyószakaszok kivételével. Ívás során a víz alatti növényzetet részesíti előnyben, az ivadékok is kedvelik a hínárnövényzet nyújtotta biztonságot. Tömegesen előforduló halként ragadozó halaink táplálkozásában van jelentősebb szerepe.

  • Bagolykeszeg (Ballerus sapa):

Különleges nevét jellegzetesen nagy, feltűnő "bagolyszeméről" kapta, melyről már a neves polihisztor, Herman Ottó is említést tett. A faj elterjedésének nyugati határa a Duna vonaláig, egészen Bajorországig húzódik, míg keleti elterjedése a Fekete-, Azovi-, Kaszpi-tengerre és az Aral-tóra is kiterjed. Csapatosan élő, nagyobb folyóvizeket kedvelő halfajunk, amely főleg a mederfenék közelében szeret tartózkodni, táplálékát a mederanyagban rejtőző makrogerinctelen szervezetek (szúnyoglárvák, csigák, kagylók) alkotják.

  • Széles durbincs (Gymnocephalus baloni)

Kis méretű, zömök testalkatú halunk, jól fejlett példányai is körülbelül 15 centiméteres hosszt érnek el. Fiatalabb korban planktonszervezeteket fogyaszt, majd fokozatosan tér át olyan nagyobb méretű táplálékra, mint a puhatestűek, rovarlárvák, rákok és férgek. Áramláskedvelő halfaj, nappal általában inaktív, inkább csak szürkületkor hagyja el búvóhelyét. A Duna vízrendszerében általánosan megtalálható, ezen belül a Tisza-tóban is él önfenntartó populációja. Védett fajunk, természetvédelmi értéke 5000 Ft.

A három jelöltre 2021. december 31. déli 12 óráig lehet szavazni a Magyar Haltani Társaság oldalán.

Cikkajánló