Programok

Menő strandok a nomád vízparttól a csúszdaparkig

Elérkezett a nyárnak az a része, amikor a hőséget már tényleg csak víz közelében lehet kibírni. Ha szeretnéd elkerülni a tömeget, a klasszikus Balaton vagy Velencei-tó helyett rengeteg kevésbé zsúfolt, de szuper strand közül válogathatsz még. Összegyűjtöttünk néhányat, és azt is elmondjuk, miért jók.

Szerző:
TM
Fotó:
MTI / Máthé Zoltán
facebook.com / Bankitó Fesztivál
facebook.com / Domb Beach Strand Kecskemét
facebook.com / Palatinus tó / kosaariphotography
facebook.com / Kisoroszi szigetcsúcs
facebook.com / Mályi Beach
facebook.com / Rukkel-tó W
2019. augusztus 10.

Elérkezett a nyárnak az a része, amikor a hőséget már tényleg csak víz közelében lehet kibírni. Ha szeretnéd elkerülni a tömeget, a klasszikus Balaton vagy Velencei-tó helyett rengeteg kevésbé zsúfolt, de szuper strand közül válogathatsz még. Összegyűjtöttünk néhányat, és azt is elmondjuk, miért jók.

Bánki-tó

 

 

Ha máshogy nem is, az elmúlt években a Bánki-tó Fesztivál kapcsán biztos találkozhattál már a Budapestről 60 km-re fekvő tó nevével. Amit viszont nem csak a rendezvény ideje alatt érdemes meglátogatni: klassz strandot is találunk itt - a víz hőmérséklete nagyjából a Balatonéval megegyező -, lehet vízibiciklit vagy csónakot bérelni, de a tó a horgászok körében is közkedvelt. Ha meguntad a fürdőzést, elmehetsz a Bánki Nyár elnevezésű programsorozat valamelyik koncertjére, színházi előadására vagy filmvetítésére, kipróbálhatod a kalandpark egyik drótkötélpályáját, de a környéken remek kirándulási lehetőségek is adódnak.


Nyitvatartás: május 20. - szeptember 17., mindennap 9.00-19.00
Belépő: felnőtteknek 750 Ft, gyerekeknek 450 Ft
Még több infó itt.

 

 

Domb Beach Strand

 

 

Budapest környékén számtalan strandot találhatunk, de azért a kecskemétiek sem panaszkodhatnak. A Záportározói tónál például homokos strandot építettek ki, ahol wakeboardozni és csúszdázni is lehet. A parton különféle programokkal várják az érdeklődőket, például koncertekkel vagy éppen jógával.


Nyitvatartás: mindennap 9.00-20.00
Belépő: felnőtteknek 1200 Ft, hétfőtől péntekig 16.00 után 700 Ft, 6 éves kor alatt ingyenes
Még több infó itt

 

 

Palatinus-tó

 

 

Az Esztergomhoz tartozó Dorogi-tóról van szó, újabb nevét onnan kapta, hogy a Budapestről érkező fürdőzők a Palatinus Strandfürdőhöz hasonlították jó minőségű vize alapján. A mesterséges bányató az ötvenes években keletkezett, homokkitermelés következtében. A víz átlagosan 19 fokos, és lassan mélyül, így a kisgyerekkel strandolóknak is ideális helyszín. A tó északi és déli partján is találunk strandot, de horgászni is szoktak. Lehet csónakot, vízibiciklit kölcsönözni és csúszdázni.


Az északi parti strand nyitvatartása: május 15. - szeptember 15., hétköznap 9.00-19.00, hétvégén 9.00-20.00
Belépő: felnőtteknek 550 Ft, gyerekeknek (6-tól 14 éves korig) 250 Ft
További infó ide kattintva.

 

A déli parti strand (Öböl Music Beach) nyitvatartása: június 1. - augusztus 31., hétköznap 10.00-20.00, hétvégén 9.00-20.00

Belépő: 400 Ft, 10 éves kor vagy 140 cm alatt a belépés díjtalan

További infó ide kattintva.

 

 

Kisoroszi szigetcsúcs

 

 

Ha nyugalmasabb élményre vágysz, irány a Dunakanyar egyik legkevésbé felkapott strandja, a Szentendrei-sziget legészakibb csücske, ahol a strandolás mellett a környezet már önmagában is megér egy misét. A látvánnyal itt nehéz betelni: a partról a visegrádi várat és a Börzsöny vonulatait szemlélheted. A part apró kavicsos és homokos, a víz viszonylag alacsony. A strandolást akár egy nomád kempingezéssel is összekötheted. A fürdésért nem, de a táborhelyért fizetni kell. A közelben (fizetős) parkoló, büfé és tűzrakó hely található. Még egy fontos dolog: autóval a strandhoz nem lehet behajtani, mert természetvédelmi terület része. Bővebb információ ide kattintva.

 

 

Mályi Beach

 

 

A Miskolc közelében található, a Mályi-tó partján kiépített strand igazi bulihely is: péntekenként élőzene, szombaton pedig DJ-k fűtik fel a hangulatot. A part homokos, napágyakon, napernyők alatt lehet leheveredni. A víz sekély, de a kisebbeket külön gyerekmedence is várja. Emellett van büfé és koktélbár, illetve röplabdapálya is a sportosabbaknak.


Nyitvatartás: vasárnaptól csütörtökig 8.00-20-00, pénteken 8.00-4.00, szombaton 8.00-24.00

A belépőjegyek ára eseményfüggő is, ezekről Facebookon tájékozódhatsz.

 


Rukkel-tó

 

 

Manapság nagy népszerűségnek örvend a Dunavarsányhoz tartozó tó, amit nyugodtan nevezhetünk full extrásnak: 8 csúszda várja az örökmozgó gyerekeket, van wakeboardpálya, ugrótornyok és vízi vidámpark, lehet csónakot, kajakot, vízibiciklit bérelni, pecázni, az éhező, szomjazó strandolók pedig sörözők, lángosozók, étterem és grillbár kínálatából választhatnak. A tó tiszta vize és a szép természeti környezet miatt is sokan választják, de a területet 1990 óta folyamatosan fejlesztik.


Nyitvatartás: június 8. - szeptember 1., strand: mindennap 9.00-19.00, csúszdák és Aquaglide: 10.00-18.00
Belépő: felnőtteknek 2000 Ft, diákoknak, nyugdíjasoknak: 1500 Ft, gyerekeknek (2-6 éves korig): 1000 Ft
Bővebben ide kattintva.

 

 

Tisza-tó, Kalandpart

 

 

A Tisza-tó sarudi „tengerpartja” sem egyszerű fürdőző hely, ennél jóval többet tartogat. Az itteni Aquaglide, azaz vízi játszótér volt az első ilyen az országban, ráadásul Közép-Európában a második legnagyobb, több mint 2400 négyzetméter. Aki szereti a vízi sportokat, annak a Kalandpart igazi Kánaán: lehet vízisízni, banánozni, vitorlázni, SUP-ozni, sárkányhajózni, szörfözni, hajótúrázni, és még sorolhatnánk. Most augusztusban ráadásul Trambulinpart is nyílt.


A nyitvatartásokról és belépőárakról ide kattintva tájékozódhatsz.

 

 

Gébárti-tó

 

 

A patkó alakú, parkosított környezetben fekvő zalaegerszegi tó egy eltűnt középkori településről kapta a nevét, és két patak felduzzasztásával hozták létre. Itt nemcsak fürdőzni, kempingezni, pecázni vagy sportolni lehet, mellette sétautak vezetnek, déli csücskén pedig megtaláljuk a Kézművesek Házát. A félszigetszerű földnyelven helyezkedik el a strand, ahol játszótér, futball-, tenisz- és strandröplabdapálya várja a gyerekeket és a mozogni vágyókat.


Nyitvatartás: júniustól szeptemberig mindennap 10.00-19.00
Belépő: felnőtteknek 700 Ft, gyerekeknek és nyugdíjasoknak 600 Ft, zalaegerszegieknek 100 Ft-tal kevesebb
Még több információ ide kattintva.

 

 

Vásárosnamény-Gergelyiugornya szabadstrand

 

 

Ugyan a közelben található az Atlantika Vízividámpark is, de ha szabadabb élményekre vágynál, irány a gergelyiugornyai part! A homokos strand egész nyáron ingyenesen látogatható, és családok számára is ideális, mert a víz lassan mélyül.

 

 

Megújuló strandok a Dunakanyarban

 

Sorra kerül a komáromi, az esztergomi, a visegrádi, a szentendrei, a zebegényi és a nagymarosi is, de elsőként a verőcei strand lett kész. Felújították a vízi színpad napozóteraszát és a nézőteret, megújult a közvilágítás, és kamerarendszert, illetve kerékpártárolót építettek ki. Kültéri kondiparkot is létrehoztak, a gyerekeket pedig trambulinnal, szabadtéri játékokkal várják, és nemsokára egy kalózhajó is lesz. Mivel szabadstrandról van szó, bármikor ingyenesen látogathatod.

 

 

Kapcsolódó cikkeink:

A balatongyöröki lett a legzöldebb strand

Hazai tavak forró nyári hónapokra

Cikkajánló