Menő strandok Magyarországon a nomád vízparttól a csúszdaparkig

Elérkezett a nyárnak az a része, amikor a hőséget már tényleg csak víz közelében lehet kibírni. Ha szeretnéd elkerülni a tömeget, a klasszikusok helyett rengeteg kevésbé zsúfolt, de szuper strand közül válogathatsz még. Összegyűjtöttünk néhányat, és azt is elmondjuk, miért jók.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Kiemelt: Tóth Judit
MTI / Máthé Zoltán
facebook.com / Bankitó Fesztivál
facebook.com / Domb Beach Strand Kecskemét
facebook.com / Palatinus tó / kosaariphotography
facebook.com / Kisoroszi szigetcsúcs
facebook.com / Mályi Beach
facebook.com / Rukkel-tó W
2022. július 1.

Elérkezett a nyárnak az a része, amikor a hőséget már tényleg csak víz közelében lehet kibírni. Ha szeretnéd elkerülni a tömeget, a klasszikusok helyett rengeteg kevésbé zsúfolt, de szuper strand közül válogathatsz még. Összegyűjtöttünk néhányat, és azt is elmondjuk, miért jók.

1. Bánki-tó, Nógrád megye

Ha máshogy nem is, az elmúlt években a Bánki-tó Fesztivál kapcsán biztos találkozhattál már a Budapestről 60 km-re fekvő tó nevével. (Idén július 13. és 16. között rendezik meg.) Amit viszont nem csak a rendezvény ideje alatt érdemes meglátogatni: klassz strandot is találunk itt - a víz hőmérséklete nagyjából a Balatonéval megegyező -, lehet vízibiciklit vagy csónakot bérelni, de a tó a horgászok körében is közkedvelt. Ráadásul a strand ezen a nyáron újult meg: felfrissültek a zöldfelületek, több lett a napozóágy, megszépületk a kiszolgálóépületek.

Nyitvatartás: június 1-augusztus 31., mindennap 9.00-19.00
Belépő: felnőtteknek 1200 Ft, diákoknak és nyugdíjasoknak 800 Ft, 6 éves kor alatt ingyenes
További jegyárak és még több infó itt.

2. Domb Beach Strand, Kecskemét

Budapest környékén számtalan strandot találhatunk, de azért a kecskemétiek sem panaszkodhatnak. A Záportározói tónál például 150 méter hosszú homokos strandot építettek ki, ahol wakeboardozni, vízisízni és csúszdázni is lehet. A strandröplabda alap, a gyerekeket pedig játszótér várja.

Nyitvatartás: mindennap 9.00-20.00
Belépő: felnőtteknek 1400 Ft, hétfőtől péntekig 16.00 után 800 Ft, 6 éves kor alatt ingyenes
Még több infó itt.

3. Palatinus-tó, Esztergom

Az Esztergomhoz tartozó Dorogi-tóról van szó, újabb nevét onnan kapta, hogy a Budapestről érkező fürdőzők a Palatinus Strandfürdőhöz hasonlították jó minőségű vize alapján. A mesterséges bányató az ötvenes években keletkezett, homokkitermelés következtében. A víz átlagosan 19 fokos, és lassan mélyül, így a kisgyerekkel strandolóknak is ideális helyszín. A tó északi és déli partján is találunk strandot, de horgászni is szoktak. Lehet csónakot, vízibiciklit kölcsönözni és csúszdázni.

Az északi parti strand nyitvatartása: május 21-szeptember 15., hétköznap 9.00-19.00, hétvégén 9.00-20.00
Belépő: felnőtteknek 600 Ft, gyerekeknek (6-tól 14 éves korig) 300 Ft
További infó ide kattintva.

A déli parti strand (Öböl Music Beach) nyitvatartása: május 15-szeptember 15., hétköznap 10.00-20.00, hétvégén 9.00-20.00
Belépő: 1000 Ft, 12 éves kor alatt a belépés díjtalan
További infó ide kattintva.

4. Kisoroszi szigetcsúcs, Dunakanyar

Ha nyugalmasabb élményre vágysz, irány a Dunakanyar egyik legkevésbé felkapott strandja, a Szentendrei-sziget legészakibb csücske, ahol a strandolás mellett a környezet már önmagában is megér egy misét. A látvánnyal itt nehéz betelni: a partról a visegrádi várat és a Börzsöny vonulatait szemlélheted. A part apró kavicsos és homokos, a víz viszonylag alacsony. A strandolást akár egy nomád kempingezéssel is összekötheted. A fürdésért nem, de a táborhelyért fizetni kell. A közelben (fizetős) parkoló, büfé és tűzrakó hely található. Még egy fontos dolog: autóval a strandhoz nem lehet behajtani, mert természetvédelmi terület része. Bővebb információ ide kattintva.

5. Mályi Beach, Miskolc mellett

A Miskolc közelében található, a Mályi-tó partján kiépített strand igazi bulihely is: péntekenként élőzene, szombaton pedig DJ-k fűtik fel a hangulatot. A part homokos, napágyakon, napernyők alatt lehet leheveredni. A víz sekély, de a kisebbeket külön gyerekmedence is várja. Emellett van büfé és koktélbár, illetve röplabdapálya is a sportosabbaknak.

Nyitvatartás: a szabadstrand minden nyári napon 8.00-tól 20.00-ig tart nyitva

A belépőjegyek ára eseményfüggő, ezekről Facebookon tájékozódhatsz.

6. Rukkel-tó, Dunavarsány

Manapság nagy népszerűségnek örvend a Dunavarsányhoz tartozó tó, amit nyugodtan nevezhetünk full extrásnak: rengeteg csúszda várja az örökmozgó gyerekeket, van wakeboardpálya, ugrótornyok és vízi vidámpark, lehet csónakot, kajakot, vízibiciklit bérelni, pecázni, az éhező, szomjazó strandolók pedig sörözők, lángosozók, étterem és grillbár kínálatából választhatnak. A tó tiszta vize és a szép természeti környezet miatt is sokan választják úti célul.

Nyitvatartás: június 1. - szeptember 11., strand: mindennap 9.00-20.00, csúszdák és Aquaglide: 10.00-18.00, wakeboardpálya: 9.00-19.00
Belépő: felnőtteknek 3000 Ft, diákoknak, nyugdíjasoknak: 2000 Ft, gyerekeknek (2-6 éves korig): 1000 Ft
Még több jegyár és infó ide kattintva.

7. Tisza-tó, Kalandpart

A Tisza-tó sarudi „tengerpartja” sem egyszerű fürdőző hely, ennél jóval többet tartogat. Az itteni Aquaglide, azaz vízi játszótér volt az első ilyen az országban, ráadásul Közép-Európában a második legnagyobb, több mint 2400 négyzetméter. Aki szereti a vízi sportokat, annak a Kalandpart igazi Kánaán: lehet vízisízni, banánozni, vitorlázni, SUP-ozni, sárkányhajózni, szörfözni, hajótúrázni, és még sorolhatnánk.

A nyitvatartásokról és belépőárakról ide kattintva tájékozódhatsz.

8. Gébárti-tó, Zalaegerszeg

A patkó alakú, parkosított környezetben fekvő zalaegerszegi tó egy eltűnt középkori településről kapta a nevét, és két patak felduzzasztásával hozták létre. Itt nemcsak fürdőzni, kempingezni, pecázni vagy sportolni lehet, mellette sétautak vezetnek, déli csücskén pedig megtaláljuk a Kézművesek Házát. A félszigetszerű földnyelven helyezkedik el a strand, ahol játszótér, futball-, tenisz- és strandröplabdapálya várja a gyerekeket és a mozogni vágyókat.

Nyitvatartás: júniustól 15-augusztus 31. mindennap 10.00-19.00
Belépő: felnőtteknek 900 Ft, gyerekeknek és nyugdíjasoknak 700 Ft
Még több információ ide kattintva.

+1. Vásárosnamény-Gergelyiugornya szabadstrand

Ugyan a közelben található az Atlantika Vízividámpark is, de ha szabadabb élményekre vágynál, irány a gergelyiugornyai part! A homokos strand egész nyáron ingyenesen látogatható, és családok számára is ideális, mert a víz lassan mélyül. Ha a gergelyiugornyai üdülőterületről szeretnél több mindent megtudni, kattints ide!

Cikkajánló