Mi a teendő vészhelyzet esetén a Balatonnál?

Te tudod, hogy mi mindent lehet leolvasni a balatoni strandokon kihelyezett piros táblákról? Nagy segítséget jelenthetnek, ha baj van.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (Kiemelt kép - Illusztráció)
Forrás:
likebalaton.hu
2023. július 1.

Te tudod, hogy mi mindent lehet leolvasni a balatoni strandokon kihelyezett piros táblákról? Nagy segítséget jelenthetnek, ha baj van.

Itt a strandszezon, ami azt jelenti, hogy a jó időben dugig megtelik a vízpart kikapcsolódni vágyó családokkal, de a fürdőzés sajnos nem veszélymentes. Hogy minél nagyobb biztonságban érezhessük magunkat, nem árt odafigyelni és tájékozódni, még mielőtt bekövetkezne a baj. A likebalaton.hu most arra hívja fel a figyelmet, hogy miért érdemes alaposan áttanulmányozni a piros táblákat a balatoni strandokon, és hogy milyen fontos információk szerepelnek rajtuk.

Először is segítenek beazonosítani a helyszint arra az esetre, ha segítséget kellene hívnod. A tábla tetején egy segélykérő kódot találsz, ezt kell beolvasnod a 112 tárcsázása után. Az első négy számjegy a település irányítószáma, a következő kettő a strand kódja, az utolsó kettő pedig a strandlépcső vagy egyéb vízbejutási lehetőség sorszáma. (Pl. Keszthely Városi Strand első lépcsője: 8360 01 01) Így a bajba jutott fürdőző gyorsan kaphat segítséget.

A táblák egy viharjelzési segédletet is tartalmaznak, ami alapján kiderül, hogy milyen sűrűn villog a viharjelző első- és másodfokú viharjelzés esetén, vagy akkor, ha nincs veszély. A mederrajzból azt láthatod, hogy mire számíthatsz, hogyan és mlyen mértékben mélyül a víz.

Ezen kívül piktogramok hívják fel a figyelmet arra, hogy

  • ne aludj el a gumimatracon, mert a hullámok besodorhatnak a tó közepére;
  • ne ugorj felhevült testtel a vízbe;
  • ne ugorj fejest a sekély vízbe;
  • ne menj fürödni ittasan;
  • a víz hirtelen mélyülhet.
Cikkajánló