Menyasszonyok tűsarkúi hagyhattak nyomot az Év Fáján

A tatai Angolkertben található platán törzsét apró lyukak tarkítják. A sebeket állítólag a fán fotózkodó menyasszonyok tűsarkúi okozhatták.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Börzsei Bence Faápoló
2022. december 1.

A tatai Angolkertben található platán törzsét apró lyukak tarkítják. A sebeket állítólag a fán fotózkodó menyasszonyok tűsarkúi okozhatták.

Börzsei Bence faápoló végzi majd az idei Év Fája-győztes tatai platán ápolási munkáit. Ez minden évben megilleti a nyertes fát, amely nyereményként nemcsak az Európai Év Fája versenyen való indulás jogát nyeri el, hanem egy speciális faápoló kezelést is.

Börzsei Bence most látogatta meg a fát, amelynek törzsén felfedezte a lyukakat. A fa kedvelt helyszíne az esküvői fotózásoknak, ami magyarázatot adhat a lyukak keletkezésére. Ahogy a szakember írja posztjában a helyi természetvédők már megtalálták a megoldást, egy picike híd formájában, ami a fa tövénél látható kiterjedt odú fölé emelkedik majd, és ezen állva nyugodtan lehet majd fotózkodni.

A tatai Angolkertben, a Cseke-tó partján fekvő platán 230-250 éves lehet, és valószínűleg már nem sokkal ültetése után megdőlt, így a földfelszínnel párhuzamosan növekedett. A Cseke-tó partja akkoriban nem volt kikövezve, így a közvetlenül a tó partjára ültetett platánsor több példánya is megdőlt a laza szerkezetű, vizes talajon. A fa azonban remekül alkalmazkodott a helyzethez és törzséből további támasztó gyökereket növesztett.

Cikkajánló