Mesebeli faházat kaptak a természetjárók

A Bakony nyugati oldalának völgyében egy ingyenesen használható, vadonatúj rönkház várja a bakancsos turistákat.

Szöveg és fotó:
Turista Magazin
2022. március 26.

A Bakony nyugati oldalának völgyében egy ingyenesen használható, vadonatúj rönkház várja a bakancsos turistákat.

Március 24-én Döbrönte közelében egy kis erdei házat avattak, amelynek érdekessége, hogy egy régi fotó alapján építettek újjá. A mindössze 36 négyzetméter alapterületű házikó masszív fenyőrönkökből épült, fő funkciója, hogy az erdőjárók számára menedék legyen minden évszakban, ezért a belső tér kialakításánál is a praktikum és a tartósság volt az elsődleges szempont.

Fából készült padok, asztalok, polcok, akasztók és egy kis vaskályha jelenti a berendezést, míg a lépcsővel megközelíthető, puritán tetőtér tényleg csak arra való, hogy száraz helyen legyünk, ha esetleg ránk szakadna az ég a környéket járva.

.

A házikó egyetlen „fényűző” berendezési tárgya egy falra akasztott fekete-fehér fotó arról a kis épületről, amely egykoron ezen a helyen állt, és amely alapján a rekonstrukció készült.

Mivel egy nomád menedékről van szó az erdő mélyén, ennek megfelelőn villany és vezetékes víz sincs, a háztól pár méterre viszont ott csörgedezik az Ödön-forrás, amely csak a legszárazabb években apad el, ottjártunkkor javában csörgedezett belőle az iható minőségű jéghideg víz, pedig az idei tavasz eddig meglehetősen csapadékhiányosra sikeredett.

A forrást már 1381-ben említik egy oklevélben mint birtokhatárt, majd a 18. században az Esterházy család pápai ágához tartozott a terület, de a 19-20. század fordulóján már a zirci apátság birtokában volt. Ekkoriban Vajda Ödön Pál volt a zirci apát, aki közel két évtizeden keresztül állt a cisztercita rend élén, és élénken részt vett a közéletben is. 1911-es halála után róla nevezték el a Bittva-patakot tápláló vízfakadást. Feltehetően ebben az időszakban készülhetett a feliratos kőlap és a kifolyó alatt kialakított, kis medence is.

A Bakonyerdő Zrt. által létrehozott kis épületet bárki ingyenesen igénybe veheti, az üzemeltetésének feltételeit azonban csak a következő hetekben alakítják ki. Annyit sikerült megtudnunk az átadón, hogy állandó jelleggel nem lesz nyitva az állagmegóvás végett, a kulcsot pedig majd a Pápai Erdészettől kell elkérni, de amint kialakult ennek a pontos gyakorlata, hírt fogunk adni róla.

A forrás és a rönkház között padokat, asztalokat, valamint tűzrakó helyet is találunk, így a pihenőhely kiválóan alkalmas akár egy erdei piknikezésre is. Közigazgatásilag Magyarpolány és Ganna határán található, de praktikusan Döbröntéről, a zöld vagy a sárga jelzésen érhető el a legegyszerűbben, egy mindössze 20 perces sétával.

AZ MTSZ-SZEL KÖZÖSEN VALÓSULT MEG

A Döbrönte mellett átadott faház uniós forrásból valósult meg a „Bakancsos barangolás Bakonytól a Balatonig” elnevezésű, GINOP-7.1.2-15-2017-00021 kódszámú Európa Uniós projekt keretei között, a Magyar Természetjáró Szövetség, mint projektgazda koordinálásában, a Verga rt.-vel és az MTÜ-vel közös konzorciumi együttműködésben.

A projekt részeként a Bakonyerdő Zrt. egész területén összesen 1 db új négyévszakos menedékház, 4 db új erdei védőház került kialakításra, tovább megújult 5 db védőház, 118 db erdei bútorgarnitúra, 45 db erdei pad, 18 db erdei tűzrakó hely, 80 db tájékoztató tábla, 6 db erdei gyalogos fahíd. Kihelyezésre került 20 db új erdei torna- és sporteszköz, 8 db új erdei játszóeszköz, megvalósult lépcső, korlát felújítása az egyes turistaútvonalak mentén. A projektelemek megvalósítására kapott támogatás 158 784 973 forint, összköltsége bruttó 162 812 137 forint. Még több információ az aktív turisztikai hálózatok infrastruktúrájának fejlesztéséről ide kattintva érhető el.


Cikkajánló