Messzelátó – Bazitai TV-torony

Zalaegerszeg Alsóerdő nevű városrésze felett, a 293 méter magas Bazitai-tetőn áll a város emblematikus építménye, a közel 100 méteres tévétorony. Zalaegerszegi városnézés előtt vagy után mindenképpen érdemes ide eljönni, toronyból ugyanis remek kilátásban lehet részünk.

Szerző:
Tóth Judit
2022. június 4.

Zalaegerszeg Alsóerdő nevű városrésze felett, a 293 méter magas Bazitai-tetőn áll a város emblematikus építménye, a közel 100 méteres tévétorony. Zalaegerszegi városnézés előtt vagy után mindenképpen érdemes ide eljönni, toronyból ugyanis remek kilátásban lehet részünk.

Az 1970 és 73 között épült torony azért is nevezetes, mert egyike annak a négy TV-toronynak, amely látogatható Magyarországon – a másik három Pécsen, Miskolcon és a Kékestetőn található. A Bazitai TV-toronyban 53 méter magasan működik egy panorámás kávézó, ahonnan pár lépcsővel egy kilátóteraszra is kimehetünk, ahonnan gyönyörű panorámában lehet részünk.

Mikor én ott jártam meglehetősen párás volt a levegő, így az Alpok csipkés hegyeinek csak a halvány sziluettjét láttam. Zalaegerszeg és a környező kis települések, a Göcsej legmagasabb pontja, a Kandikó viszont jól látszottak, és persze a virágzó akácok fehér koronái, amelyek a zöld erdők ölelésében gyönyörűek voltak.

A Bazitai-tetőn már a 30-as években is állt egy kilátó, egy göcseji haranglábat idéző építmény.

Az 1935-ben, fából készült tornyot Bődy-kilátónak nevezték, névadója Bődy Zoltán alispán volt, aki az Országos Magyar Weekend Egyesületben is tevékenykedett. A kilátó a 2. világháború alatt megfigyelő helyként működött, a háború során azonban tönkrement.

A kilátó mellett egy szánkópálya is működött 1937-től a 2. világháborúig. A felvonóval működő szánkópálya a mai TV-torony és az erdészház között húzódott másfél kilométer hosszan. Egy csúszás négy percig tartott a pályán. A szánkópályán felvonó is működött, a felvonóház azonban a megnyitás után néhány évvel leégett, és ez a pálya végét is jelentette.

Bazita egykor önálló község volt, 1969 óta Zalaegerszeg városrésze. Bazita egy részét régen „Tókasűrű”-nak hívták. Tókákkal vagyis vízgyűjtésre használt, mély tavacskákkal ma is lehet az Őrségben találkozni, az itteni kis tavak többsége kenderáztató tóka volt.

Ezekben a kenderkórókat – a víz hőmérsékletétől függően – 7-14 napon át tartották víz alatt, hogy a szár külsején elhelyezkedő értékes rostanyag lelazuljon a kender belső fás szövetéről. A kenderáztató helyek egyébként álló-, és folyóvízben is voltak, bár a nagyobb folyóvizekben való áztatást tiltották a hatóságok, mert a kenderből kioldódó anyagok mérgezték a halállományt.

A Bazita TV-torony közelében található a gyönyörű Azáleás-völgy, amit nem csak májusban, rododendron-virágzás idején érdemes meglátogatni. A gyönyörű fenyők és páfrányok szegélyezte völgy 15-20 perc sétára fekszik a TV-toronytól.

A városközpontba visszasétálhatunk az Alsóerdei út mellett futó kerékpárúton, ez egy 45 perces séta, de útközben tehetünk egy kitérőt az Alsóerdőben, a Madárerdő tanösvény felé is. Az 1200 méteres tanösvény 14 állomásán a környék madárvilágáról olvashatunk.

Hasznos információk

A Bazitai TV-tornyot Zalaegerszegről helyi és távolsági autóbusszal is megközelíthetjük. A hely járatok közül a 30-as számú busszal, a távolsági járatok közül a Gellénháza felé közlekedő busszal juthatunk el a toronyhoz.

További információk: https://tvtorony.hu/

Cikkajánló