Mesterséges madárodúkat készítenek a nyíregyházi Sóstói-erdőben

Mesterséges madárodúkat készítenek önkéntesek szombaton a nyíregyházi Sóstói-erdőben, hogy elősegítsék az ott élő madarak tavaszi-nyári fészekrakását.

Szerző:
forrás: MTI.hu
Fotó:
Pierre
gojkoivan
fodipali
2014. február 28.

Mesterséges madárodúkat készítenek önkéntesek szombaton a nyíregyházi Sóstói-erdőben, hogy elősegítsék az ott élő madarak tavaszi-nyári fészekrakását.

Szigetvári Csaba, a helyi E-misszió Természet- és Környezetvédelmi Egyesület menedzsere az MTI-nek elmondta: a 370 hektáros fás terület tornapályáján délelőtt 10 órától készítik az odúkat, és tíz féle fészekrakó helyet alakítanak ki, hogy minél több madárfaj mesterséges otthonra lelhessen az erdőben.
Az egyesület önkéntesei évek óta készítenek és helyeznek ki odúkat a védett Sóstói-erdőben, továbbá a város Oláhréti-víztározójának területén, valamint a több mint negyven külterületi bokortanyán.
Eddig száz mesterséges fészkelő helyet raktak ki, amelyeket rendszeresen ellenőriznek és adataik szerint félezernél is több fióka költését segítették már elő. Az odúkat főként a szén- és kékcinegék, csúszkák és mezei verebek veszik birtokukba, míg télen mogyorós pelék tucatjai és denevérek százai húzzák meg magukat benne a hideg elől.

 

 

Kilátás az odúból (fotó: gojkoivan)


Az önkéntesek nagyon várják már, hogy a baglyok és a vörös vércsék is végre tanyát verjenek az odúkban - tette hozzá Szigetvári Csaba.


A nyíregyházi Sóstói-erdőben mintegy 150 állatfajt listáztak eddig, közte népes madárfajokkal, illetve ritkaságszámba menő szárnyasokkal.

A fekete gólya például három éve tűnt fel újra a fás területen, s a holló is megjelent, igaz egyelőre csak télen tanyázik a Sóstói-erdőben. Fekete harkály, egerészölyv, karvaly, héja, zöld küllő, fakopáncs, nyaktekercs, búbos banka, rigó, szajkó, pinty, ökörszem, fülemüle, füzike, légykapó, süvöltő, gyurgyalag, sőt csonttollú is él a 370 hektáros területen.



Odújából kipillantó gyurgyalag (fotó: fodipali)

 

A Sóstói-erdő denevérkolóniája pedig párját ritkítja, a közönséges és korai fajták között él az évszázados tölgyfák odvaiban szoprán-, szőrös karú- és vízidenevér is.
Vörös rókát, borzot, keleti sünt, cickányt, mogyorós pelét, fehérgalléros nyestet, sárgagalléros nyusztot, sőt újabban mókust is látni a város északi szélén lévő erdőben. Hüllők, siklók, teknősök, valamint a rovarok közül a lepkék, szarvasbogarak, orrszarvúbogarak, cincérek, imádkozó sáskák és darazsak is lakják a fás területet.

Cikkajánló