Mi a közös a túzokban és a nyílméregbékában?

Az, hogy itthon mindkettőt szemügyre veheted! A Dévaványai-Ecsegi pusztákon túzokles-túrán lesheted meg a madarak látványos násztáncát, a Nyíregyházi Állatparkban különleges nyílméregbékákkal találkozhatsz. Szárnyaló híreink is vannak: Tótkomlósnál gyógyult sólymokat engedtek szabadon, a Föld legmagasabb épületéről királysast reptettek, a farmosi családi napnak pedig a békákhoz és a gólyákhoz is lesz köze.

Szerző:
Hidvégi Brigi (Forrás: kmnp.hu
dunaipoly.hu
MTI)
2015. március 27.

Az, hogy itthon mindkettőt szemügyre veheted! A Dévaványai-Ecsegi pusztákon túzokles-túrán lesheted meg a madarak látványos násztáncát, a Nyíregyházi Állatparkban különleges nyílméregbékákkal találkozhatsz. Szárnyaló híreink is vannak: Tótkomlósnál gyógyult sólymokat engedtek szabadon, a Föld legmagasabb épületéről királysast reptettek, a farmosi családi napnak pedig a békákhoz és a gólyákhoz is lesz köze.

Kicsi a bors, de halálos

 

A világ legmérgezőbb állatait, a nyílméregbékákat tekintheted meg a Nyíregyházi Állatpark „hüllő ovijában”. Három fajjal találkozhatsz, a festetthátú (Adelphobates galactonotus), a kék (Dendrobates azureus) és az arany nyílméregbékával (Dendrobates auratus). Az 1-6 centiméteres, fekete, narancs, kék vagy sárga színű, parányi állatok bőrében koncentrálódó neurotoxin akár egyetlen milligrammja is képes lenne megölni tíz-húsz embert. Az állatkertben azonban nincs ok az aggodalomra: mérgező ízeltlábú elfogyasztásának hiányában maguk a békák sem lesznek veszélyesek, hazai étrendjük pedig apróbb rovarokból, muslicákból, szúnyogokból, fiatal tücskökből és viaszmolylárvákból áll.

 

Mentőakció vidám családi programmal karöltve

 

 

A békamentés mellett családi napot is szerveznek a gyerekek és játékos kedvű felnőttek számára

 

Ha már békák, akkor farmosi békamentő program! Idén először, március 28-án békamentő-gólyaváró családi napot is szerveznek a gyerekek és játékos kedvű felnőttek számára. A rendezvény 9 órakor kezdődik a farmosi madárvártánál. A tervek szerint sor kerül madárodú-készítésre, csónaktúrára, lesz állatsimogató, lovaglás, vezetett túrák, madárgyűrűzési, valamint kétéltű- és hüllővédelmi bemutató és a helyi termékekből is lehet majd vásárolni. Előzetes jelentkezés szükséges, bővebb információt itt találsz.

 

„Az emberek és a természet együttélése”

 

Ennek a szimbóluma volt az a látványos repülés, amelyet egy királysas hajtott végre a világ legmagasabb épületének, a dubaji Burdzs Kalifa felhőkarcolónak a tetejéről. A Darsan névre hallgató madarat minikamerával szerelték fel, így az esemény sas-szemszögből is nyomon követhető volt az interneten. Darsan 829,9 méteres magasságból szállt alá oktatója karjára. A repülést megszervező Freedom Conservation szerint ez volt a legmagasabb madárrepülés ember által emelt létesítményről.

 

Egészséges sólymokat engedtek szabadon

  

Meggyógyult az a két sólyom, melyeket röpképtelen, kritikus állapotban vittek be a Szegedi Vadaspark mentőközpontjába tavaly decemberben. A szakemberek mérgezésre vagy fertőzésre gyanakodtak, de a megbetegedések pontos okát nem sikerült kideríteni. A kerecsen- és a vándorsólymot a Nagykopácsi-pusztán engedték szabadon. Speciális ornitológiai gyűrűt kaptak, ami segíti majd későbbi azonosításukat, jeladóval azonban nem szerelték fel őket, mert a hosszú kihagyás után most először repülő madarakat nem akarták a műszerekkel terhelni. A gyógyításban a vadaspark és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesült (MME) szakemberei vettek részt.

 

Csodáld meg te is a túzokok násztáncát!

 

Előzetes bejelentkezés alapján túzokfigyelő túrákat szervez a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság a dürgés idejére, március 25-től április 25-ig. Gyalogos és terepjárós szakvezetéses program is indul a hajnali és a késő délutáni órákban. A megfigyeléshez nagy teljesítményű teleszkópokat és távcsöveket is biztosítanak. A dürgés első fázisa már március közepén elkezdődött. A továbbiakért kattints ide!

 

 

 A dürgés első fázisa már március közepén elkezdődött.

 

A dürgés
A kakasok most még csoportokban járnak, de már elkezdték jellegzetes násztáncukat. Peckesen lépegetnek, faroktollaikat hátukra vetik, szárnyaikat úgy forgatják ki, hogy egész megjelenésük kibomlott fehér rózsára emlékeztet. Bajusztollaik a labdányira felfújt torokzacskó miatt az égnek merednek, nyakuk két oldalán kékes sávban előtűnik a bőrük. Ide-oda, körbe-körbe tipegnek, közben kifordított szárnyaik fel és alá himbálóznak, miközben a felfújt torokzacskó csak közelről hallható, buffanó hangot hallat. A dürgés bonyolult szertartás, melynek célja a tojó csalogatása.
A tojók ezekben a napokban még szintén csapatokban járnak (tavalyi fiókáikkal együtt). Egy-két héten belül azonban a tojók és a kakasok csapatai is szétbomlanak, s elkezdődik az igazi túzokdürgés. Ilyenkor a kakasok egyenként, egymástól több száz méterre elfoglalják önálló dürgőhelyüket. Erre általában a nyílt gyepek, lucernaterületek a legalkalmasabbak, mert itt messziről látják, ha veszély közeledik. Elkezdik násztáncukat, a tojók pedig felkeresik a nekik tetsző hímeket, hogy párosodjanak velük.

 

Forrás: kmnp.hu

 

 

Nézd meg a szerkesztőség által készített videókat is!

 

 

 

Cikkajánló