Mi köze van Indiának Zebegényhez?

A válasz és a kapocs egy világhírű festő, Amrita Sher-Gil, aki rövid élete alatt is jelentős életművet hozott létre, és bár sokfelé járt a világban, számára, ahogy ő mondta, Delhi és London között Zebegény volt a világ közepe.

Szöveg:
2022. augusztus 2.

A válasz és a kapocs egy világhírű festő, Amrita Sher-Gil, aki rövid élete alatt is jelentős életművet hozott létre, és bár sokfelé járt a világban, számára, ahogy ő mondta, Delhi és London között Zebegény volt a világ közepe.

Amrita Sher-Gilt sokan az indiai Frida Kahlo-ként emlegetik, mert nemcsak megjelenésükben hasonlítottak egymásra, de Sher-Gil személyisége és kalandos élete is sokban emlékeztet a mexikói festőnőre. De mindennek mi köze van Zebegényhez? Nagyon is sok.

India egyik leghíresebb festője ugyanis félig magyar származású volt, és több nyarat is eltöltött a Dunakanyar egyik legszebb településén.

Amrita Sher-Gil 1913-ban született Budapesten, Gottesman Marie Antoinette és Umrao Shing Sher-Gil, szikh arisztokrata első gyermekeként. Nyolcéves koráig a család Magyarországon élt, majd Indiába költöztek. Amrita később Indiából is gyakran hazalátogatott, Budapest és Dunaharaszti mellett Zebegényben és Kiskunhalason is élt és alkotott. Az 1930-as években sok nyarat töltött a Dunakanyarban, majd 1939-ben Indiában telepedett le magyar férjével és haláláig, 1941-ig ott élt.

A zebegényi Szepessy-villa, amelyben nyaranta laktak, ma is megvan még, és valószínűleg a hely szellemének is köszönhető, hogy tulajdonosai ma is képzőművészek.

Amrita nagybátyja, a neves indológus, Baktay Ervin is sok időt töltött a Dunakanyarban, itt rendezte meg nyaranta indiántáborait, melyekben unokahúga is részt vett.

Amrita tőle kezdett el rajzolni tanulni, Baktay pedig indiai sógora révén kezdett elmélyedni igazán India varázslatos világában.

A Dunakanyar nagy hatással volt Amrita Sher-Gil festészetére, az itteni élmények, benyomások számos festményén visszaköszönnek, például a zebegényi templom, a temető vagy egy helyi cigány lány.

A festőnő mindössze 28 évet élt, de rövid élete alatt is komoly életművet hozott létre, Indiában a 20. század egyik legnagyobb modern festőjeként tartják számon. Életművének nagy részét - több mint száz képet - a delhi Modern Művészetek Galériája őrzi.

Amrita Sher-Gil életművét Indiában nemzeti kinccsé nyilvánították.

Tavaly egyik képe egy aukción 5,14 millió dollárért kelt el, ami a második legmagasabb ár, amit indiai festő munkájáért eddig fizettek.

2013-at, születésének 100. évfordulóját az UNESCO Amrita Sher-Gil emlékévvé nyilvánította. Ebben az évben Budapesten egy szabadtéri tablókiállítással emlékeztek rá. 2015-ben a tárlatot Zebegényben is bemutatták, és ebben az évben alakult meg a Zebegényi Amrita Társaság, amelynek célja, hogy szélesebb körben is ismertté tegye Amrita Sher-Gil életművét, különös tekintettel zebegényi kötődésére. Nagyon jó lenne, ha mindez egyszer egy állandó zebegényi kiállítóhely keretében is megvalósulhatna.

A cikk 2022 februárjában jelent meg először.

Cikkajánló