Hosszúlépés

Élmények az országon innen és túl - a Turista Magazin szerkesztőségi blogja

Szöveg és fotó:
2023. január 27.

A zebegényi Malom-völgyi túrát receptre kellene felírni

Egy völggyel, amelyben ráadásul még patak is csörgedezik, nem lehet hibázni. Még télen sem. Kivéve, ha csordultig van kirándulókkal. A Malom-völgyben hétköznap azonban nem lesz tömeg, és a patakátkelésekkel, nyílt rétekkel, zsombékosokkal, megnyerő Dunakanyar-panorámaponttal megtűzdelt útvonal Zebegénytől Nagymarosig rácáfol arra, hogy a februári szürkeségben nem érdemes túrázni. Aki nem hiszi, járjon utána.

Ne kerteljünk: ebben a csupasz fákkal teli tél végi, szottyos időszakban az erdők nem éppen a legvonzóbb arcukat mutatják. A hó már nem, a lombfakadás pedig még nem dobja fel az erdős vidékek szürkeségének egyhangúságát. Viszont, mivel a tél a napokban, se szó, se beszéd, tavaszra váltott, úgy éreztük, vége a punnyadásnak, és jöhetnek az első kihívások.

No, azért elsőre, óvatos duhajként, inkább egy könnyebb, kevés szintet tartalmazó, nem túl hosszú, ám annál látványosabb túrát kerestünk. Így adta magát a Zebegényből induló patakvölgyi kirándulás, mely a zöld jelzésen a Malom-völgyi-patak mentén kanyarog, és Törökmező érintésével a piros turistaúton Nagymarosig vezet. További előny, hogy túracélpontunk Budapestről egy órán belül elérhető vonattal.

Zebegény arányos főterével és a Kós Károly álmodta Havas Boldogasszony-templomával mindig meg tud lepni. Most is. Nem sok olyan település van Magyarországon, ahol az embernek a főtéren állva olyan érzése támad, mintha egy erdélyi, vagy alpesi kis faluba csöppent volna.

A főtértől északra indulunk a zöld jelzésen, és Zebegény utolsó házait elhagyva máris az erdőben találjuk magunkat. Pár száz méter múlva a Malom-völgyi-patak is mellénk szegődik, és egészen Törökmező aljáig, a turistaút hol egyik, hol másik oldalán csörgedezik.

Útközben néhány méretes, mohás kőtömb is színesíti a völgyi utat. A patak túloldalán zsombékos részeket láthatunk, amelyek esős időszak után, magasabb vízállás esetén vízzel megtelhetnek. Most szárazon, aranysárga színben kuporogtak a sáskötegek a februári napsütésben.

Majd jön egy patakátkelés a gázlón, amely jelenleg nem jelent kihívást, mivel az átjutást nem nehezíti magas vízállás. Ettől függetlenül nem árt, ha vízálló bakancsban vágunk neki a kirándulásnak, mert a túra során még többször keresztezni fogjuk a patakot. Gyerekeknek ez a „patakozás” már önmagában is jó móka lehet.

A patakon átkelve nemsokára kinyílik a tér, és egy tágas tisztásra érkezünk, amit a térkép sátorozó helynek jelöl. Nyáron hangulatos lehet itt leheveredni a fűre. Ám mielőtt egy kellemes kora nyári nap estéjén sátort bontanánk, mindenképpen érdeklődjünk a terület kezelőjénél, az Ipoly Erdő Zrt.-nél.

Ezután egy újabb gázló, majd egy másik, ezúttal vadregényesebb fás-zsombékos rész következik. Errefelé a legelképesztőbb látvány az ösvény mentén, a közel egy méter magas sáskupacok között égnek meredező, hatalmas ágas-bogas fák voltak.

A patak továbbkanyarog az erdőben, hogy megint megjelenjen előttünk, és átjutva rajta, a fák közül felbukkanjon egy tetőtér-beépítéses erdei házikó, tűzrakó hellyel. A Malom kulcsosház használaton kívülinek tűnt, a Facebook-oldala szerint előzetesen egyeztetéssel azonban az év minden napján üzemel.

Hogy miért kapta a völgy a Malom nevet? Az elmúlt századokban a környéken jó pár vízimalom kerekeit hajtották a Börzsöny sebes vizű patakjai. Az erdei kulcsosház után mintegy 500 méterre az egyik ilyen hajdani malom alig látszó nyomait fedezhetjük fel. A maradványok mellett, az út szélén egy kereszt árválkodik.

Innen alig pár lépés, és a zöld jelzésbe becsatlakozik az Országos Kéktúra. Itt eldönthetjük, hogy a kissé lankásabb zöldön folytatjuk a Törökmezőre vezető utat, érintve a halastavat, vagy a rövidebb, ám meredekebb kék jelzést választjuk. Mi az utóbbin indultunk el, és a patak felett kanyarogva, egy combosabb emelkedőn jutottunk fel Törökmező terebélyes tisztására, ahol pihenőhely (rengeteg paddal és asztallal), turistaház, étterem, játszótér, kaland- és állatpark, valamint kéktúra-pecsételőhely is várja a túrázókat.

Átsüt a fény a csupasz ágakon, melegíti a makacs téli levegőt. A park állatai ketreceikben sütkéreznek a lemenő nap sugaraiban.

De mi köze Törökmezőnek a törökökhöz? A Börzsöny egyik legnagyobb hegyi legelőjét a környező települések lakói a zárt erdő helyén hozták létre, s részben legelőként, részben kaszálóként hasznosították. A hagyomány szerint a magaslaton elhelyezkedő réten a szultán hadai állomásoztak, és az ostrom alatt a visegrádi várat is innen lőtték, később, a hódoltság idején pedig itt legeltették állataikat. Innen a törökökre utaló elnevezés.

Egy kis pihenő és elemózsia elfogyasztása után a piros és a kék jelzésen folytattuk az utunkat, immáron folyamatosan ereszkedve Nagymaros irányába. Majd letérve a piros turistajelzésre az erdei sétánk egyszer csak lelassul, a bámész túrázó bebambul. Az előtte feltáruló megkapó látvány hosszú percekig megállásra kényszeríti. A nagymarosi hegyoldal ösvényéről ugyanis több helyütt a visegrádi vár impozáns alakja, a Salamon-torony és a Duna kék szalagja tűnik fel.

A Zebegénytől Nagymarosig vezető közel 12 kilométeres könnyű túrát nézelődéssel, akár gyerekkel is, nyugisan 4-5 óra alatt kényelmesen végig lehet járni.

Előnye a változatos terepen kívül, hogy nem megerőltető emelkedők és lejtők váltogatják egymást. A „patakozás” inkább a kisebb gyerkőcöknek fog tetszeni, de a szülőknek is jó kirándulás lesz.

Ha Törökmezőn nyitva van a kalandpark és az állatpark, akár egész napos programot is kikerekíthetünk a túrából.

A túrát érdemes az első nagy tavaszi melegek idejére időzíteni, hogy lombfakadáskor már egy zöldebb és látványosabb erdőben, illetve egy megduzzadt, zubogó Malomvölgyi-patakban legyen részünk.

Megközelítés

A túra kezdőpontját a Budapest-Vác-Szob között közlekedő vonatokkal érhetjük el. A szerelvényről Zebegényben kell leszállni. A túra végpontján a Nagymaros-Visegrád vasúti megállóhelyen tudunk vonatra szállni. Ha autóval érkezünk Zebegénybe, érdemes a vasútállomás mellett leparkolni. A túra végén Nagymarosról vonattal pár perc alatt visszajuthatunk a zebegényi kiindulópontra.

A cikk először 2022 februárjában jelent meg.

Egy alföldi túra is lehet kalandos és változatos

Egy alföldi túra is lehet kalandos és változatos

2023.09.25.

Nem kell az egész Alföldet bebarangolni ahhoz, hogy az összes élőhelytípusát megismerjük. A nádasok pazar madárvilágát, a homokbuckák és láprétek gyönyörű virágait, és a szikesek izgalmas formakincseit egy alig 10 kilométeres túrán is megfigyelhetjük, miközben három érdekes tanösvényt is bejárunk.

→ Tovább
A Visegrádi-hegység egyik legjobb Dunára néző panorámapontja

A Visegrádi-hegység egyik legjobb Dunára néző panorámapontja

2023.08.04.

Innen nyílik a Visegrádi-hegység keleti peremének legteljesebb panorámája, és nem túlzás azt állítani, hogyha felmegyünk a Vörös-kőre, soha nem felejtjük el, amit onnan látunk. A Tahiból induló körtúra különlegességét az emelkedők és lejtők parádés váltakozása adja, amihez azért kell a kondi. Nem sétagalopp, de mindenképpen megéri.

→ Tovább
Bakony-járók paradicsoma - Cuha-völgy

Bakony-járók paradicsoma - Cuha-völgy

2023.07.26.

Nem véletlen, hogy a Magas-Bakony egyik legnépszerűbb kirándulóhelye. Egyszerre vadregényes, könnyen bejárható, és olyan magával ragadó a táj, hogy szinte észre sem veszed, hogy legyalogoltál néhány kilométert a Cuha patak szurdokában. Magas vízálláskor patakátkelések, köveken való ugrálások adják a túra sava-borsát.

→ Tovább