Miért üresek a madáretetők?

Ha van madáretetőd a kertben, te is tapasztalhattad, hogy idén nem nagyon látogatják a madarak. Most elmondjuk, mi áll a jelenség hátterében.


Szerző:
Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület
Fotó:
Adobe Stock
2020. december 7.

Ha van madáretetőd a kertben, te is tapasztalhattad, hogy idén nem nagyon látogatják a madarak. Most elmondjuk, mi áll a jelenség hátterében.


Nem egyszerűen arról van szó, hogy egyelőre nincsenek nagy hidegek, a magyarázat ennél kicsit összetettebb. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületet (MME) jó párszor megkeresték az elmúlt két hétben ezzel kapcsolatban, ezért most egy közleményben magyarázzák el, mi áll a háttérben.

Elsőként persze ott van, hogy jóval enyhébb és hómentesebb a tél, emiatt azok a madarak, amelyek a hó elől délebbre húzódnak, csak később és kisebb számban érkeznek a Kárpát-medencébe, illetve elmaradnak az inváziós fajok, úgymint a fenyőrigó, a fenyőpinty, a csonttollú és a keresztcsőrű.

A második ok, hogy az enyhe, fagymentes teleken a madarak könnyebben találnak táplálékot, ezért nincsenek feltétlenül rászorulva, hogy behúzódjanak a lakott területekre. Ehhez még hozzájön, hogy a hazai vonulók és részleges vonulók (pl. vörösbegy, fekete rigó, erdei pinty, énekes rigó) ilyenkor már elhagyták Magyarországot, így még üresebbnek tűnik a táj.

„Végül, de nem utolsósorban a Magyarországon tartózkodó énekesmadarak általános túlélési viselkedése, hogy a közeledő hidegfront elől (amelyet egy-két nappal korábban, akár ezer kilométernél is nagyobb távolságról érzékelnek) szinte egyszerre a délebbi országokba húzódnak” – írja még az MME. Ez a négy hatás okozza, hogy szinte „kiürül” az ország, se látni, se hallani nem lehet a madarakat, az etetők pedig gyakorlatilag üresek.

Cikkajánló