Indul a 131. madáretetési szezon

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület hivatalosan is kihirdette az idei téli madáretetési mozgalom kezdetét.

Szerző:
Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (kiemelt kép - illusztráció)
2020. november 23.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület hivatalosan is kihirdette az idei téli madáretetési mozgalom kezdetét.

Sokan nem tudják, de valójában a madarak nagyon jól ellennének télen a mi segítségünk nélkül is, így az etetés tulajdonképpen nekünk, embereknek fontos, hogy gyönyörködhessünk a madarakban és megismerhessük őket. Mintegy ötven olyan madárfaj van hazánkban, amely látogathatja az etetőket, és a saját kertünkben látni őket nagy élmény.

A lakosság madáretetési mozgalma 1890-ben indult, ezért a 2020/2021-es már a 131. szezon. Ez mindig az első fagyok késő őszi beköszöntétől kezdődik, tehát november második felétől, és márciusig tart. Az, hogy hány madár fordul meg az etetőnkön, a tél keménységétől függ, főként a hótakaró vastagságától, tartósságától. Enyhe teleken jóval kevesebb az egyedszám és a fajbeli változatosság.

Az énekesmadarakat lehet etetni napraforgóval, almával, bogyókkal (vadszőlő, borostyán, tűztövis, nyugati ostorfa, fagyal), állati zsiradékkal (háj, faggyú, főzéssel sótlanított szalonna, cinkegolyó), és fontos az ivóvíz is, amit naponta kell cserélni. Ne feledd, ha elkezdted, ne hagyd abba hirtelen az élelem kihelyezését, mert a madarak odaszoknak és számítanak rá; lehet, hogy épp az utolsó erejükkel látogatják meg az etetődet a fagyban. Az etetés mikéntjéről már rengeteget írtunk, ide kattintva találsz egy részletes cikket.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület külön felhívja a figyelmet arra, hogy a vízimadarak etetése rendkívül káros (nemcsak télen, hanem mindig), mert az állatok megbetegedhetnek tőle, de akár bele is pusztulhatnak. Mint írják, a kemény, fagyos 2016/2017-es télen a tömeges madárhullások világítottak rá arra, hogy itthon is beszélni kell a témáról, ami ellen világszerte küzdenek a hatóságok és a természetvédelmi szervezetek. A vízimadarak etetésének számtalan negatív hatása van: szennyezi a környezetet, kikapcsolja a téli túlélést szavatoló vonulási viselkedést, ami a madarak tömeges jégbe fagyását okozhatja. Növeli a zsúfoltságot, a madarak közötti agressziót, az ebből eredő sérülésveszélyt és a fertőző betegségek terjedését. Madárinfluenza esetén a tömeges érintkezés az emberekre nézve is veszélyes lehet. Végezetül: a folyamatos kenyérdiéta okozza az angyalszárnybetegséget. A témáról itt írunk bővebben.

Cikkajánló