Mikulástól pezsgőbontásig: téli szezon az erdei vasutakon

Az elmúlt évek tendenciáját folytatva idén a tavalyinál is több helyen, a 21-ből 19 erdei vasúton készülnek a Mikulás, a téli szünet és az újév eseményeire. Összefoglaló.

Szerző:
Gulyás Attila
Fotó:
TM / Gulyás Attila
2017. december 1.

Az elmúlt évek tendenciáját folytatva idén a tavalyinál is több helyen, a 21-ből 19 erdei vasúton készülnek a Mikulás, a téli szünet és az újév eseményeire. Összefoglaló.

A ritkán járt, havas erdők és mezők nézegetése a ropogó tűzzel fűtött helyiségből mindenki kedvenc téli programja, ráadásul vannak helyek, ahol az újabb és újabb kilátásokhoz fel sem kell állni a fapadról: az ablak előtti táj a vonat tempójában suhan. Bár a legtöbb erdei vasúton ez az élmény az átlagos téli hétvégéken nem érhető el, Miklós napja és az utána következő hetek egyre több helyen jelentenek kivételt. Míg tavaly „csak” 14 kisvasúton volt rá példa, idén két kivétellel már az összes vasút szervez programokat az ünnepekre.

 


Közös jellemzőjük, hogy ajánlott, de a legtöbb helyen feltétlenül szükséges is bejelentkezni, illetve tájékozódni az előző napon esetleg kialakuló teltházról. Összefoglalónkból kiderül, hova lehet és érdemes még menni idén, gyerekekkel és nélkülük egyaránt.


A kemencei múzeumvasúton december 2-án megérkezik a Mikulás. Az ajándékosztás után a Kőrózsa Panzióban kézműves foglalkozás és modellvasút vár kicsiket és nagyokat. A panzió étterme is üzemel majd, így ebéd elfogyasztására is nyílik majd lehetőség. Ha a hóviszonyok lehetővé teszik, a vendégek természetesen vasúton utazhatnak a kemencei végállomás múzeuma és a panzió között. 

Szilveszter napján szintén egész napos vonatközlekedés várja az erre járókat, és aki kedvet érez, maradhat a késő esti különvonaton is, amely egy feketevölgyi forduló után, már közvetlenül pezsgőbontás előtt ér vissza Kemencére.

Információk és regrisztráció a különvonathoz a múzeumvasút oldalán.

 

A közeli Szob és Márianosztra között december 2-án és 3-án is együtt utazhatunk a Mikulással. Indulási időpontok: Szobról Márianosztrára: 10.15, 13.15; Márianosztráról Szobra: 12.05, 15.05. Az egyébként téli álmát töltő vasút egy-egy délelőtti forduló erejéig december 23-án és 30-án is útnak indul. Bővebb információk itt.

 


Mikulás a Királyréti Erdei Vasúton 

 

A másik Duna-parti vasúton, a Kismaros-Királyrét vonalon szintén több alkalommal tiszteletét teszi a Télapó: a nagy érdeklődés miatt viszont itt már a járatok nagy részén teltházra lehet számítani, egyedül a december 8. pénteki ráadásnapon vannak még szabad helyek. A téli szünetben fellendülő forgalomhoz igazodva a vonatok a december 27. és 29. közötti hétköznapokon is közlekednek, csökkentett járatszámmal.

A részletes menetrendek a vasút oldalán olvashatók.

 

Bár a Gyermekvasút mikulásvonatára már minden jegy elkelt, a csak hétvégén közlekedő késő délutáni vonatpár december 27-től 30-ig, illetve január 2-án is közlekedni fog. Így az utolsó vonat ezeken a munkanapokon is 16.10-kor indul Hűvösvölgyből és 17.03-kor Széchényi-hegyről. A teljes téli menetrend a Gyermekvasút oldalán olvasható.

 

A Mátravasút mátrafüredi állomására december 2-án, 3-án, 5-én és 6-án, napi három alkalommal indul vonat: 10.00, 12.30 és 16.00 órakor. Az állomáson a Mikulás és a krampuszok forró teával és szaloncukorral várják a gyerekeket. A bátrabbak felszállhatnak a Mikulás hajtányára, ahol közös képen is megörökíthetik találkozásukat a nagyszakállúval.


Felsőtárkányban szintén december első két hétvégéjén indulnak vonatok a festői Egres-völgy felé. A kicsiket természetesen izgalmas játékok és maga Rudolf várja. A varróházi megállónál mindenki megajándékozhatja az erdei állatokat az otthonról hozott almával és répával is.

Szilvásváradról 5-én és 6-án, mindkét nap négy alkalommal indul a különvonat a Fályol-vízesés végállomás melletti Gloriette-tisztáshoz. A kicsik ajándékokat kapnak és mesekunyhó is lesz, benne egy ismerős, öreg úrral.
 

A fenti három vasúttal kapcsolatos részletes adatok a tulajdonos Egererdő Zrt. plakátján olvashatók.

 

Szilvásvárad, Gloriette-tisztás

 

A lillafüredi erdőkben természetesen szintén a mikulásvonat lesz a főszereplő, amely idén már 15. alkalommal zakatol, ezúttal 2017. november 23. és december 17. között. A kívül-belül feldíszített és fűtött, este kivilágított vonatok minden kocsijában krampuszok várják a gyerekeket. Lillafüreden a „Mesebirodalom” kapujánál maga a Mikulás üdvözli a kicsiket, majd további jelmezbe öltözött szereplők bekapcsolódásával egy 75 perces interaktív szabadtéri mesejátékba vonják be őket. Bővebb adatok a rendezvény saját honlapján olvashatók.

  

A zempléni Pálházi Erdei Vasúton a Száncsengő Expressztől lesz hangos a Kemence-patak völgye. A december 3-tól 6-ig minden nap induló járatokon az elmaradhatatlan ajándékozás mellett a két páratlan napon egyedi gyermekműsorral is készülnek a szervezők a felső végállomás alatti Kőkapun. Részletes tudnivalók a rendezvény plakátján.

 

A Hortobágy-halastavi Kisvasút egy rövid időre szintén átalakul mikulásvonattá, mely segítségével a gyerekek eljuthatnak a Zöld Mikulás házához. A programon játékos feladatok és a Mikulásház mesejátéka is vár, valamint egyedi otthoni karácsonyfadíszek készítésére is lesz lehetőség. A mikulásvonatok december 2-án és 3-án egyéni látogatókkal indulnak, csoportok részére viszont előzetes egyeztetéssel december 10-ig bármikor elérhetők. Részletek és jelentkezés a Hortobágy Nemzeti Park Igazgatóság oldalán.
 

A debreceni Zsuzsi vasút, bár felújítás alatt áll, idén is zenés műsorral és ajándékcsomagokkal zakatol, december 2-án és 3-án. Jelentkezés az esemény plakátján látható telefonszámon.

 

December 3-án a Gemenci Erdei Vasút déli végállomásán található Pörbölyi Ökoturisztikai Központba is ellátogat a Mikulás. A program a Felhőtánc Duó zenés műsorával kezdődik, majd betoppan a Mikulás. Megnézi a kiállított képeket, megjutalmazza az alkotókat, majd mindenki felszáll a vonatra, és kiviszik az erdei állatoknak szánt csemegét a vadmegfigyelőhöz. A gyerekek otthon készített rajzaikat a váróteremben elhelyezett paravánokra tűzhetik ki. Bővebb információk a Gemenc Zrt. oldalán.

 

Hazánk legrövidebb kisvasútja, a pécsi Mecsekvasút sem marad idén különleges program nélkül: 3-án 10 órakor mikulástúra indul, a Lenkei pihenő, Ilonka pihenő, Kisvasút Állatkerti állomás útvonalon. Az erdőben kis szerencsével a Mikulással és a krampusszal is összefuthatnak a résztvevők, akiket útjuk végén a vasút járata visz vissza Dömörkapuhoz. Részletek a vasút Facebook-oldalán olvashatók.

 

Indulás Almamellékről
 

Az Almamelléki kisvasúton, azaz a Zselici Csühögőn idén a mikulásjárat három napon keresztül zakatol a gyerekekkel Almamellék és Sasrét között. A Kikerics Erdészeti Erdei Iskola programja december 6-án szerdán, valamint 9-10-én (szombat-vasárnap) várja a családokat, ovisokat, iskolásokat, akik egy titokzatos mese keretében találkozhatnak a sasréti Mikulással és manóival. A kétórás foglalkozás az erdei iskolában karácsonyi kézműveskedéssel zárul. Több részlet és jelentkezés az üzemeltető Mecsekerdő Zrt. oldalán.

 

A Kaszói Állami Erdei Vasút is mikulásjáratra hívja a gyerkőcöket és a kísérőiket december 6-án szerdán. A gyerekeket különleges meglepetés várja. Itt viszont nincs vége a téli programoknak: 16-án a karácsonyi készülődés jegyében az Ökocentrum kézműves foglalkozást rendez a családoknak, 31-én délután pedig szilveszteri különjárat indul. Részletes információk a Kaszó Zrt. oldalán.

 

A hosszú téli szünetét töltő csömödéri erdei vasúton december 9-én pörög föl újra a dízelmotor. Lentiből 10.00-kor és 13.15-kor indul a Mikulás különvonata Csömödérre, visszaérkezés 12.45-kor, illetve 15.45-kor. Csömödéren 11.00 és 12.00 óra között kézműves foglalkozáson vehetnek részt kicsik és nagyok. A program csoportok részére december 4. és 8. között is elérhető. Bővebb információk a Zalaerdő Zrt. weblapján.


A 20. század közepéből szinte változatlan formában „itt felejtett” Balatonfenyvesi Gazdasági Vasútra is ellátogat a Télapó december 2-án és 3-án. A fő programok helyszíne a bő negyedórás vonatozással elérhető Imremajor: itt többek közt táncház, kézműves foglalkozás, tízórai, kültéri Betlehem és közös fotózkodás a Mikulással a program. Csoportok december 4. és 6. között is jelentkezhetnek. Információk az üzemeltető MÁV-Start Zrt-nél.


Végül, de nem utolsó sorban a Vál-völgyi Kisvasút is készül az ünnepekre. A díszkivilágításban tündöklő vasúton számos programon vehetnek részt a gyerekek az utazás alatt és a Felcsút vasútállomáson elhelyezett, fűtött sátorban is: kézműves foglalkozás, gipszfestés, virgácskészítés, dekupázsolás, karácsonyi képeslap készítése, szalmadísz-készítés, arcfestés és ügyességi feladatok. Minden vagonban manók várják a gyermekeket, akik egy rénszarvas-kvíz megválaszolásáért ajándékokat osztogatnak. Részletek és menetrend a vasút oldalán.

Cikkajánló