Minden a kisvasutakról szól majd Gemencen

Egész napos családi eseményekkel, különleges túrákkal, sűrített járatokkal és idei kuriózumként szarvasbőgéssel invitál a negyedik alkalommal megszervezett Országos Kisvasutak Napja szeptember 12-én Gemencen.

Szerző:
Magyar Turizmus Zrt.
Fotó:
Gulyás Attila
Shutterstock
2015. szeptember 2.

Egész napos családi eseményekkel, különleges túrákkal, sűrített járatokkal és idei kuriózumként szarvasbőgéssel invitál a negyedik alkalommal megszervezett Országos Kisvasutak Napja szeptember 12-én Gemencen.

Gemenc: Európa féltett kincse

 

Nagy jelentőségű ártéri erdő, mely a Duna jobb partja mentén, Bajával szemben helyezkedik el - ez a gemenci erdő. Jelentőségét mi sem példázhatná jobban, minthogy 1977-től élvez védettséget, és 1996-tól a Duna-Dráva Nemzeti Park része lett.

 

A gemenci erdőt a víz közelsége teszi varázslatossá, mely a dús növényzetet, hatalmas fákat táplálja, holtágakkal, belső tavakkal szabdalja a tájat és kedvező élőhelyet teremt az itt honos állatoknak.


Fantasztikus vadállománya kiváló vadászhellyé is teszi, szarvasokban, őzekben, vízi madarakban és vaddisznókban gyönyörködhet a látogató. Az állatokat a kisvasútból is meg lehet pillantani.

 

Szarvasbőgés is lesz

 

 

Idén az Országos Kisvasutak Napja még egy különlegességet tartogat, mivel pont a szarvasbőgés idejére esik. Az augusztus végétől szeptember közepéig hétvégente szervezett „Igazi szarvasbőgés” túrákon Gemenc különleges koncertjét hallgathatják meg az érdeklődők. A szürkületben induló és késő este befejeződő túrák a világrekorder gímszarvasok hazájában mutatják meg ezt az évenként csak egyetlen időszakban, szeptemberben tapasztalható zoológiai jelenséget.

 

A túrák a Pörbölyi Ökoturisztikai Központból és Keselyűsből indulnak a gemenci erdő mélyébe, ahol a szarvasbikák bőgésétől zengő erdő különös hangulatát ismerhetik meg a résztvevők.

 

Programok az 4. Országos Kisvasutak Napján, szeptember 12-én

 

A gemenci erdőben számtalan túraút található, melyeket nem csak gyalogosan, de kerékpárral is be lehet járni, hiszen az erdei terep fantasztikus alkalmat kínál a kerekezésre, de a gemenci erdőt övező töltésen is lehet tekerni. Ugyanakkor vízen kajakkal, kenuval, kirándulóhajóval is felfedezhetjük a környéket. Teljesen más élmény a mellék- és holtágak vízéről felfedezni az erdőt.

 

 

A vonatok Pörböly - Lassi - Gemenc-Dunapart állomások között rendkívüli, sűrített menetrend szerint közlekednek ezen a napon.

 

Pörbölyön, a Gemenc Zrt. ökoturisztikai központjában a nagyszínpadon koncertek és előadások lesznek délelőtt 11 órától. Vonatozáshoz citerazenét szolgáltatnak, majd a Sióagárdi Fecske Bábcsoport előadása következik, utána pedig magyar és nemzetközi musicalekből hallhatunk válogatást „A zene az kell" címmel a Bajai Fiatalok Színházának előadásában, végül a gyerekek kedvencével, a Kolompos együttes koncertjével zárul a nap.

 

A színpadi koncerteken kívül érdemes megnézni a Gemencet bemutató interaktív kiállítást a Pörbölyi Ökoturisztikai Központban, de a nagyszínpad mellett különböző népi játékokat is kipróbálhatunk, lesznek kézműves foglalkozások, mint fajáték-készítés, agyagozás, gyöngyfűzés, langallósütés kemencében, részt vehetünk mézkóstolón és válogathatunk a helyi termékek vásárán is. A kisvasút-barátokat is többféle program várja: a Gemenci Erdei Erdei Vasút modelljeinek bemutatója, kézihajtányozás, kisvasutas tablókiállítás és természetesen az ország számos pontjáról érkező kisvasutak bemutatkozása, sőt a színpadon zajló kisvasutas kvízjátékokon a helyesen válaszolók értékes nyereményekkel is gazdagodhatnak.

 

Útban a madármegfigyelő torony felé a Nagyrezét állomástól

 

Nem csak Pörbölyön lesznek jobbnál jobb programok, érdemes kisvonatra szállni és az egyes állomáshelyeken is szétnézni: útközben találunk vadmegfigyelő tornyot, Nagyrezét megállónál megnézhetjük a méhészeti gyűjteményt, Lassiban halászati eszközök bemutatójával várnak a halászati kiállításon, ahol kipróbálhatjuk a hálókészítést és a keszegsütést is. Innen indulnak a segway túrák, de íjászkodni is lehet, a gyerekek pedig bábot is készíthetnek. Malomtelelő állomásnál végigjárhatjuk Az év ökoturisztikai létesítménye címet elnyert Molnárka tanösvény interaktív játékokkal teli útvonalát is.

 

Jó hír a kutyabarátoknak, hogy a kisvasúton is utazhatnak a négylábú kedvencek (pórázzal és szájkosárral), és a túrákon is részt vehetnek.

 

Még több cikk kisvasút-barátoknak!

Cikkajánló