Minden ízében Magyarország!

Idén ősszel a derű jegyében ismerkedhetünk a hazai turisztikai régiók gasztronómiai és borkínálatával, továbbá ellátogathatunk a számos őszi rendezvény és aktív program valamelyikére.

Szerző:
Magyar Turizmus Zrt.
Fotó:
itthon.hu
2013. október 4.

Idén ősszel a derű jegyében ismerkedhetünk a hazai turisztikai régiók gasztronómiai és borkínálatával, továbbá ellátogathatunk a számos őszi rendezvény és aktív program valamelyikére.

Az utazás élmény, amelyhez kellemes hangulat és életérzés társul. 2013 őszén itthon - időjárástól függetlenül - minden a derűről, a hazai bor és gasztronómiai értékek felfedezéséről szól.

 

A magyar szőlő- és bortermelés évezredes múltra tekint vissza. E hagyomány őrzői a mai szőlészek és borászok. A bor egyben a magyar történelem, kultúra és gasztronómia egyik meghatározó eleme. A szüret és az újborkészítés időszakában érdemes útra kelni, és ellátogatni a hazai tájakra, hiszen a bor igazi megismerése lehetetlen termőhelyének felfedezése nélkül. Magyarország 22 borvidéke változatos tájakkal, ízekkel, élményekkel várja a látogatókat. Nem csoda hát, ha nehezünkre esik a választás. A megoldás azonban roppant egyszerű: itthoni kalandozásaink során körbekóstolhatjuk az egész országot.

 

 

A fővárosiak örömére az Etyek-Budai, valamint a pezsgőborok hazájaként emlegetett Ászár-Neszmélyi borvidék is csak egy ugrás Budapestről. Etyeken mindig találunk nyitott pincéket, és egyre gyakoribbak az ún. slow food fesztiválok errefelé. Hazánk legrégebbi pezsgőgyárába is részben innen érkezik a szőlő, amelyből a híres Törley pezsgő készül. Felfedezőutunkon Móron ezerjót, távolabbra merészkedve, a Dél-Alföldön pedig olyan magyar fajtákat kóstolhatunk, mint a kövidinka vagy a kadarka. Villányban a pincék ajtaja mindig nyitva áll a szomjas utazók előtt. Könnyen rabul ejt a mediterrán éghajlatú vidék és persze a kiváló vörösborok.

 

 

Szekszárdon az ország legszebb kadarkáit és bársonyos kékfrankosokat találunk. Eger a bikavér hazája, amelyet számos pincében kóstolhatunk. A badacsonyi szőlőhegyen akár busszal is körbejárhatjuk a pincéket, s a finom borokat ízlelgetve a bazaltorgonákban és a Balaton látványában is gyönyörködhetünk. Füreden nyaranta több héten át várják a borfesztivál kiállítói a korzón sétálgatókat egy-egy pohár hamisítatlan balatoni borra. A Balaton-felvidéken a gomba módra szaporodó kis családi borászatok kínálatából olaszrizling, rózsakő és kéknyelű fajtákból válogathatunk. A déli parton, a boglári hegyről szintén nemcsak a csillogó víztükörre és a szemközti hegyekre nyíló panorámát élvezhetjük, de kiváló borokat is iszogathatunk.

 

 

Pannonhalmán a világörökség részét képező apátság szerzetesei gondoskodnak a helyi borkészítés hagyományainak megőrzéséről. Az ország legkisebb borvidéke, az egyetlen szőlőhegyből álló Somlói borvidék a testes, száraz fehérborok hazája. Itt terem a legautentikusabb szőlőfajtánk, a juhfark is, amely nevét alakjáról kapta. Sopron és környéke a kékfrankos fellegvára. A Mátrai borvidék az elmúlt években került fel újra Magyarország bortérképére friss fehérborainak és elkötelezett fiatal borászainak köszönhetően. A Hajós-Bajai borvidéken történelmi pincesor vár felfedezésre.

Cikkajánló