Minden turistát vár Gemenc!

Szeptember 27-én Baján ünnepélyes keretek között átadták a Gemenc Vándorpont elnevezésű kerékpáros és ökoturisztikai bázist. A komplexum információs pontként funkcionál, pihenő- és közösségi helyiséggel, valamint kerékpárjavító műhellyel rendelkezik, tisztálkodó helyiségeket, mosodát és toalettet foglal magába. A hétvégén került sor a Gemenc Természeti Napokra is.

Szerző:
Gemenc Zrt.
Hidvégi Brigi
Fotó:
Gulyás attila
2014. szeptember 29.

Szeptember 27-én Baján ünnepélyes keretek között átadták a Gemenc Vándorpont elnevezésű kerékpáros és ökoturisztikai bázist. A komplexum információs pontként funkcionál, pihenő- és közösségi helyiséggel, valamint kerékpárjavító műhellyel rendelkezik, tisztálkodó helyiségeket, mosodát és toalettet foglal magába. A hétvégén került sor a Gemenc Természeti Napokra is.

Jelentős turisztikai csomópont területén épült meg az új komplexum: Baján, a IV. Károly rakparton, a Duna bal partján, a Türr István közforgalmú híd bajai hídfőjének közvetlen közelében alakították ki. Az új létesítményt érinti az Alföldi Kéktúra, a Magyar Zarándokút, valamint az EuroVelo 6 kerékpáros túraútvonal is.

 

 

 Az új vándorpont a Duna partján

 

Az új kerékpáros pihenőkomplexumot Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára, Csonka Tibor, a Gemenci Erdő- és Vadgazdaság Zrt. vezérigazgatója, valamint Fercsák Róbert, Baja alpolgármestere adta át.

 

 

Konyha, pihenő -és közösségi helyiség 

 

Csonka Tibor, a Gemenci Erdő- és Vadgazdaság Zrt. vezérigazgatója avatóbeszédében hangsúlyozta: „A komplexum a gyalogos és a vízi turistáknak is ideális hely lehet, de a legtöbb szolgáltatást a kerékpárosok tudják igénybe venni, hiszen ez a pihenő kerékpárjavító műhellyel, kerékpártárolóval, mosodával, közösségi információs helyiséggel várja a vándorlókat.”

 

 

Csonka Tibor, a Gemenci Erdő- és Vadgazdaság Zrt. vezérigazgatója

 

Az Európai Unió támogatásával, a Dél-Alföldi Operatív Program (DAOP) keretén belül készült el az új beruházás. A projektet több kedvezményezett - a Magyar Természetjáró Szövetség, a Gemenc Zrt., a Dalerd Zrt., a Kőrösök Völgye Turista Egyesület - közösen, konzorciumi keretek között valósítja meg. A projekt az Országos Kékkör Dél-Alföldi szakaszának felújítására, a túraútvonalhoz kapcsolódó infrastruktúra fejlesztésére irányul.

 

 

A komplexum a gyalogos és a vízi turistáknak is ideális hely lehet

 

A Duna-parti Kerékpáros Megállóhely, Központ szolgáltatásai:
- információs pont wifi-csatlakozással, internet terminállal, valamint nyomtatási lehetőséggel,
- kerékpárjavító műhely,
- pihenő- és közösségi helyiség,
- személyforgalmi (Gemenc személyszállító hajó) kikötő,
- személygépjármű és busz parkoló,
- szabadtéri pihenőhely, ideiglenes sátorozási lehetőség,
- kerékpártároló,
- tisztálkodó helyiségek, mosoda, toalett,
- személyzeti iroda

 

 

Pihenő fedett kerékpártárolóval 

 

Az átadás hétvégéjén rendezték meg Baja központjában a Gemenc Természeti Napokat. A főtéren felállított hatalmas sátor többek között egy gyönyörű trófeakiállításnak adott otthont, de az érdeklődők megtekinthették a Gemenci Erdei Vasút modelljét, és a „Szelfizz Gemencen!” fotópályázat nyerteseinek pályaművét is.


A Lövész sátorban a látogatók kipróbálhatták a lézeres lövészetet, a kézműves sátor pedig a gyerekek számára nyújtott örömteli kikapcsolódást. A helyszínen bor- és mézkóstoló, valamint vadétel-kóstoló várta az ínyenceket.

 

 

Trófeakiállítás


A Nagysátorban a szombati nap folyamán Badari-Csiszár Angéla ökoturisztikai kereskedelmi előadó „Kalandozások a Gemenci Erdőben” címmel tartott beszédet, a közönség emellett értesülhetett a fekete gólya-populáció 2014-es állapotáról, és érdekes előadást hallgathatott végig a helyi kisvasút történetéről. A programot vetítések színesítették, a kisebbek pedig természetismereti játékokon vehettek részt.
A Vadászudvarban vadászkutya- és halászati eszköz bemutatót tartottak, és az érdeklődők kutyás szarvasgomba-keresésen is részt vehettek.

Cikkajánló