Mindent a Mátráról: megjelent októberi tematikus számunk

Sirok, Parádsasvár, Tarjánka-szurdok, Recsk. A Turista Magazin októberi számában összegyűjtöttük a Mátra legizgalmasabb helyszíneit és túráit.

Szerző:
TM
Fotó:
Gulyás Attila
Garancsi Kata
Francz Ilona
2019. szeptember 30.

Sirok, Parádsasvár, Tarjánka-szurdok, Recsk. A Turista Magazin októberi számában összegyűjtöttük a Mátra legizgalmasabb helyszíneit és túráit.

Kék a kékben, túra a túrában - akár ez is lehetne az alcíme annak az útvonalnak, amely az Országos Kéktúra legmagasabban fekvő, legjelentősebb szintet tartogató, egyben talán legvadregényesebb részeit foglalja magában. A Mátra-Bükk útjain elnevezésű túramozgalmat mutatjuk be a Jelvényvadászban.

 

Kilátás a Törökasztalról a sikroki várra és a Mátra vonulataira


A Kékes meghódítása nagy kihívás minden bringás számára. A legtöbben aszfalton vágnak neki a „csúcstámadásnak”, de terepen is fel lehet jutni Magyarország legmagasabb pontjára. Ha felkeltettük az érdeklődésed, olvasd el cikkünket a Két keréken rovatban.


A Hónap Turistaháza ezúttal a Galyatető Turistacentrum lett, a Messzelátóban a mátrafüredi Kozmáry-kilátóból néztünk körbe, a Gasztro rovatban október lévén természetesen az erdei gombák kerültek sorra, a Zöldhullámban pedig az uráli bagolyról olvashatsz. Ami a História rovatot illeti: ha Mátra és vártúra, akkor első helyen kétségkívül Sirok áll. Mászkálni a vadregényes romok között és a rejtélyes sziklaüregekben, majd körbenézni a várhegy legmagasabb pontjáról maradandó élmény, ráadásul a legszebb látvány éppen ősszel tárul elénk.

 

Kozmáry-kilátó

 

A siroki vár


A Mesél a Térképben ezúttal a Recsk határában fekvő egykori kényszermunkatábort jártuk be, keresve a választ a miértekre, miközben szembesültünk az emberi természet jó és rossz oldalával. Kisvárosi utcák, hegyvidéki panorámák, szőlők és turistautak: a Gyöngyös központjából induló Mátravasúton karnyújtásnyira van minden olyan célpont, amely egy tartalmas hétvégén érdekes lehet. Kisvasútrajongóknak kötelező olvasni- és kipróbálnivaló a Kötött pálya rovat hasábjain.

 

Gyöngyi gőzös utolsó méterei a mátrafüredi végállomás előtt


Egy különlegességgel is készültünk nektek: bejártuk a Mátra legvadregényesebb geocsodáját, a Tarjánka-szurdokot, ami egyébként szigorúan csak nemzeti parki vezetővel látogatható. Amikor a Mátrában túrázol, ne hagyd ki az útba eső falvakat sem, például Parádfürdőt és Parádsasvárt, melyek történetét megismerheted e havi számunkból. Ha felkerekednél, de még nem találtad meg a megfelelő lábbelit, ajánljuk Túrapraktika rovatunkat, ami támpontot adhat a jó választáshoz.

 

Pihenő a Tarjánka-szurdokban

 

OKTÓBERI SZÁMUNKAT ITT TUDOD ONLINE MEGRENDELNI, ELŐFIZETNI PEDIG IDE KATTINTVA TUDSZ RÁNK.

Cikkajánló