Mindent túlszárnyal a darvak óriási száma a Fehér-tónál

Feltűnően sok, mintegy huszonhatezer daru tartózkodik a Békés megyei kardoskúti Fehér-tó környékén. Ha kíváncsi vagy a pompás szárnyasokra, a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság novemberben minden szombaton szakvezetéses darulest szervez az érdeklődőknek.

Szerző:
TM
KMNP
MTI
2015. november 5.

Feltűnően sok, mintegy huszonhatezer daru tartózkodik a Békés megyei kardoskúti Fehér-tó környékén. Ha kíváncsi vagy a pompás szárnyasokra, a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság novemberben minden szombaton szakvezetéses darulest szervez az érdeklődőknek.

Török Sándor természetvédelmi őrkerület-vezető tájékoztatása szerint a szakembereket is meglepte a madarak nagy száma, mert máskor néhány héttel később szokott ennyi daru a területen tartózkodni. November első napjaiban még csak 10-15 ezer daru figyelhető meg a térségben, és számuk csak a hónap közepén éri el a csúcsot, ami korábban 25 ezer volt. Idén azonban tömegesen érkeztek a darvak.

A jelenség okára több magyarázat is van: az októberi esőzések után megjelentek a határban a kukoricakombájnok, amelyek elhullajtják a kukoricaszemeket, amelyek ideális táplálékként szolgálnak a szárnyasoknak. A vonulási kedvet elősegíthette az is, hogy számottevő volt a napsütéses órák száma, illetve megszűnt az esőfelhőket hozó déli légáramlás is. Az éghajlatváltozás következményeként kb. 1500-2500 daru tölti itt az egész telet, ami 20-30 éve még elképzelhetetlen lett volna.

 

 

Tudtad?

A daru egyike a legnagyobb termetű madarainknak. Valaha elterjedt, fészkelő madárfaj volt Magyarországon. A századfordulón még fészkelt nagy mocsarainkban, de azóta többnyire csak átvonul az országon.
 


A darvak a bőséges táplálék mellett megfelelő helyet is találnak éjszakára: az őszi esőzéseknek köszönhetően jelenleg a szikes tó csaknem teljes területét sekély, 8-10 centiméter mélységű víz borítja, amely ideális, nyugodt terület számukra.


A darvak általában az első komolyabb fagyok beköszöntéig, november végéig, december elejéig maradnak a kardoskúti Fehér-tó környékén, majd Szicílián, illetve a Boszporuszon keresztül jutnak el észak-afrikai és szudáni telelőterületeikre.A Fehér-tó környékén a darvakon kívül jelenleg is mintegy 15-20 ezer tőkés réce, tízezer bíbic és több ezer sirály tartózkodik, de a szakemberek rétisast is megfigyeltek az itt telelő ragadozómadarak között. A téli madárvonulás csúcsán akár 100-150 ezer madár is lehet a területen, legnagyobb számban (50-70 ezer példány) a tőkés récék jellemzőek, továbbá néhány tízezer nagy lilik és daru is előfordul a Körös-Maros Nemzeti Park területén.

Török Sándor kifejtette azt is, hogy a darvak napközben a környező kukoricaföldeken táplálkoznak, majd alkonyat előtt 2-2,5 órával kezdenek csapatokba verődni az előgyülekező helyeken, ahonnan aztán együtt, hatalmas csapatokban húznak be éjszakázni a szikes tóra. Ez a naplemente idején játszódó behúzás, illetve a napfelkeltekor megfigyelhető kihúzás a két leglátványosabb esemény a darvak életében.

 

A Turista Magazin ajánlja
Kép

Az ingyenes túrák szombatonként 15 óra körül, a Fehér-tó közelében fekvő Sóstói telep melletti magaslestől indulnak. A darulesek idején a kilátó közelébe hajtják a racka- és a cigájanyájat, valamint a szürkemarha-gulyát, így ezeket a tradicionális magyar háziállatfajtákat is megismerheted, ha a kardoskúti Fehér-tavat választod úti célul. Még több információt a daruvonulásról itt találsz.

 

 

 Kapcsolódó cikkek:

Még több hír a hazai daruvonulásokról


 

Cikkajánló