Mintha füle nőtt volna a fának

Talán a júdásfülgomba az egyik legkülönösebb hazai gombafaj, amely nevéhez hűen tényleg egy fülkagylóra hasonlít leginkább. A bizarr külső azonban ehető gombát takar, amellyel télen is találkozhatunk.

Szerző:
Tóth Judit
Fotó:
Adobe Stock
2022. november 17.

Talán a júdásfülgomba az egyik legkülönösebb hazai gombafaj, amely nevéhez hűen tényleg egy fülkagylóra hasonlít leginkább. A bizarr külső azonban ehető gombát takar, amellyel télen is találkozhatunk.

Nevét – az alakján túl – azért kapta, mert gyakorta terem fekete bodzán, és úgy tartják, hogy Júdás, aki elárulta Jézust, egy bodzafára akasztotta fel magát szégyenében. A néphagyomány úgy tartja, a gomba Júdás visszatért lelkét szimbolizálja, ami emlékeztet bennünket Júdás történetére.

Júdás árulása

Iskarióti Júdás Jézus tanítványainak egyike volt, és az ő segítségével sikerült elfogni és végül keresztre feszíteni Isten fiát. Jézust az utolsó vacsora után, a Gecsemáné kertben fogtak el, majd Pontius Pilatus halálra ítélte. Júdás 30 ezüstpénzért árulta el Jézust, ami akkoriban komoly összegnek számított. Júdás később megbánta tettét, a pénzt visszaadta a főpapoknak és felakasztotta magát.

Létezik egyébként egy fa is, ami Júdásról kapta a nevét, a Júdásfa. Egy másik néphit szerint Júdás egy ilyen fára akasztotta fel magát, a fa mélyrózsaszín virágai Krisztus vérét szimbolizálják, lapos magvai pedig az árulásért kapott ezüstpénzeket.

De vissza a júdásfülgombához, amit fafülgombának, fagombának vagy fülgombának is hívnak. A gomba a fák – főleg bodza, bükk, tölgy – törzsén élősködik. Csapadékos időszakban egész évben látható, de télen is találkozhatunk vele, a fagy sem tesz benne kárt.

Ehető gomba, ásványi anyagokban – vasban, magnéziumban, kalciumban – gazdag, B-vitamin-tartalma is jelentős, és véralvadásgátló hatása is van. Tapintásra puha, belül kicsit kocsonyás, kívül porcos. Íze az nem nagyon van, de ezt az aprócska hibát remekül ellensúlyozza azzal, hogy szárítás és fagyasztás után, ha vizet vesz fel, gyorsan visszanyeri eredeti állagát. Leginkább levesekben használják, a kínai konyha nagy kedvence. A Távol-Keleten termesztik is.

Kevés fajjal téveszthető össze, de azért vannak hozzá hasonlóak, például a fiatal szalagos fülgomba, vagy a talajon növő, ehető barna csészegomba.

Hogy a júdásfülgombából milyen finomságok készíthetők, az kiderül például magazinunk rendszeres szerzőjének, Dénes Andrea etnobotanikusnak a blogjából, ahol számos ízletes receptet találhattok.

A cikk 2021 decemberében jelent meg először.


Cikkajánló