Elkezdődött a denevérek „beköltözése” – Nincs miért félni tőlük!

Nyaranta is előfordul, de leginkább az őszi időszak az, amikor bizonyos denevérfajok az épületekben keresnek menedéket. Mit tegyünk, ha betévedtek hozzánk?

Szerző:
Turista Magazin
Forrás:
Bükki Nemzeti Park Igazgatóság
2022. november 14.

Nyaranta is előfordul, de leginkább az őszi időszak az, amikor bizonyos denevérfajok az épületekben keresnek menedéket. Mit tegyünk, ha betévedtek hozzánk?

Sok ember tart a denevérektől, pedig semmi okunk sincs rá. A hazai fajok között nincs vérszívó, és akkor sem kell megijedni, ha egy „repkedő fenevad” a hajkoronánkba akad. Van, aki az általuk terjesztett betegségektől tart, pedig az igazság az, hogy ezek az emlősállatok létfontosságú szerepet töltenek be az ökoszisztémában: egy példány naponta több mint ezer szúnyogot is megehet, ami az ember számára kimondottan hasznos. A Bükki Nemzeti Park közösségi oldalán hívja fel a figyelmet a denevérek védelmére, illetve annak az időszaknak a kezdetére, amikor ezek az állatok gyakran a lakóingatlanokban is téli menedéket keresnek.

Nem kell pánikba esni!
Ha lakásban találkozunk betévedt példánnyal, csak nyissuk ki az ablakot, és a lámpák lekapcsolásával tudjuk elősegíteni a távozásukat. Ha makacsul ragaszkodnak a függönyhöz vagy bútorhoz, akkor vastag ronggyal óvatosan megfoghatjuk őket, de tegyük ezt nagy óvatossággal, mert nagyon törékeny testűek.

Az nem tévhit, hogy a denevérek harapnak. Ám ezt csak akkor teszik, ha védekeznek. Ezért, ha kénytelenek vagyunk megfogva kitessékelni őket, legyünk óvatosak. Ha számunkra nem kívánatos helyen kezdték meg a téli pihenésüket, vagy éppen rossz helyre kölykeztek, akkor hívjuk az illetékes nemzeti park igazgatóságot, akik segíteni fognak a helyzet megoldásában.

A panelépületek különösen jó szálláshelyet biztosítanak a denevérek számára: a hiányos szigetelésű panelhézagokban, a lemezborítások alatt, sőt az épület lakóhelyiségeiben, az erkélyen vagy a redőnytokokban is megtelepedhetnek.

Fontos tudni, hogy az összes hazai denevérfaj (28 faj) védett vagy fokozottan védett státuszt élvez! Ez azt jelenti jelenti, hogy tilos az egyedeiknek zavarása, elpusztítása, szaporodásának veszélyeztetése, táplálkozó- vagy búvóhelyeinek károsítása.

Cikkajánló