Mit keresett a vidra a Mecsekben?

Vidrával leggyakrabban halastavak környékén lehet találkozni, zárt erdőkben csak nagyon ritkán. Most mégis látták a Mecsek egyik bányatavánál.

Szerző:
Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság/Nagy Gábor
Fotó:
Adobe Stock (kiemelt kép - illusztráció)
2021. január 14.

Vidrával leggyakrabban halastavak környékén lehet találkozni, zárt erdőkben csak nagyon ritkán. Most mégis látták a Mecsek egyik bányatavánál.

A vidra csak pár napig tartózkodott a Mecsek bányataván, lubickolásával és játszadozásával mégis nagy élményben részesítette megfigyelőit – számol be róla a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság a weboldalán. A helyen nem jellemző a vidra, de megfejtették, hogyan kerülhetett oda.

A fajról tudni kell, hogy az állomány három részre bontható. Az egyik télen is territóriumot tart, ezek a kifejlett egyedek, a másik, a fiatal harmad az anyjával marad, a harmadikba pedig azok a példányok tartoznak, amelyek már képesek önálló zsákmányszerzésre, de még mindig fiatalnak számítanak. Ők kóborolni szoktak ilyenkor.

A fiatal vidra nagy valószínűséggel kisebb vízfolyásokat, patakokat, csatornákat követve jutott el a Mecsek belső területén található, zárt erdőállomány övezte bányatavához. A hely megfelelő táplálékbázissal rendelkezik a vidrák számára, mert tele van betelepített, betelepült halfajokkal (naphal, törpeharcsa, kínai razbóra, ezüstkárász stb.), ugyanakkor szinte semmilyen növényzet nincs a partján. A vidrát csak néhány napig látták, azután valószínűleg folytatta a vándorutat.

A vidra hazánkban fokozottan védett, természetvédelmi értéke 250 000 Ft.

Cikkajánló