Mit tehetünk, ha a madarakat bolygatják?

Védett madarak élőhelyét veszélyezteti egy gödöllői építkezés - hívta fel a figyelmünket a napokban egy olvasónk. Utánakérdeztünk, mit tehetünk magánemberként, ha hasonlót tapasztalunk.

Szerző:
MME/TM
Fotó:
dr. Szép Tibor
2017. május 25.

Védett madarak élőhelyét veszélyezteti egy gödöllői építkezés - hívta fel a figyelmünket a napokban egy olvasónk. Utánakérdeztünk, mit tehetünk magánemberként, ha hasonlót tapasztalunk.

"Gödöllő területén, az Üzleti Parkban, építési területen több pár (kb. 20) partifecske és két pár gyurgyalag van veszélyben. Most egy nagyjából másfél méter magas, sárga homokfalban próbálnak fészkelni a madarak, de félő, hogy lerombolják" - írta olvasónk. Utánajártunk, hogy mit lehet hasonló esetben tenni.

 

Partifecskék - Illusztráció

 

Veszélyeztetett madarak
A partifecske a legkisebb hazai fecskefajunk. Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 50 000 Ft. A színpompás gyurgyalag szintén oltalom alatt áll, fokozottan védett faj, 100 000 Ft eszmei értéket képvisel. Mindkét madár homokfalakban, folyók meredek partfalában költ.

A védett madarak fészkei, tojásai és fiókái a kifejlett madarakhoz hasonlóan a törvény hatálya alá esnek, ezért elpusztításuk, a fészkek és fészkelőhelyek engedély nélküli bolygatása törvénytelen - olvasható a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) honlapján.

Sokan kevésbé toleránsak az állatok iránt, például zavarja őket a kakaskukorékolás, a ház előtti gólyafészek és az eresz alatti fecskecsalád (azt mondják, zajosak és piszkosak), és ezért feljelentik az állattartó szomszédot, nyíllal lelövik a gólyákat, légpuskázzák a fecskéket, leverik a tojásos és fiókás fészkeket.


Ha ilyet tapasztalsz, több lehetőséged is van, hogy fellépj a madárpusztítás ellen. Mivel az MME civil szervezetként nem rendelkezik ellenőrzési, hatósági jogkörrel, és a bejelentést csak továbbítani tudja, érdemes inkább közvetlenül a megyei kormányablakhoz vagy a nemzetipark-igazgatósághoz fordulni. Előbbi 2015 tavaszától zöldhatóságként is működik, elérhetőségekért ide kattints. Az illetékes nemzetipark-igazgatóságot pedig azért célszerű keresni, mert ők azok, akik adott esetben a leghamarabb kiérhetnek a helyszínre, elérhetőségeik itt találhatók.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Ennyi madártollat még biztosan nem láttál egy helyen

Úttalan utakon az uhuk nyomában
A vércsék imádják a lakótelepet
Zokni, a gólya csak egy a 168 ezerből
Kész mozi a kocséri gólyacsalád élete

Cikkajánló