Most először kapták lencsevégre ezt a rejtőzködő emlőst

A titokzatos fajt nem is olyan régen, 2010-ben írták le, azelőtt csak az afrikai bozóthús-piacok tanúskodtak a létezéséről.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Wildlife Conservation Research Unit
University of Oxford.
Forrás:
sci-news.com
Treehugger
African Journal of Ecology
2021. április 16.

A titokzatos fajt nem is olyan régen, 2010-ben írták le, azelőtt csak az afrikai bozóthús-piacok tanúskodtak a létezéséről.

Nem csoda, ha nem ismered fel a képről a Walter-bóbitásantilopot (Philantomba walteri), mert eddig még egyetlen kép sem készült róla természetes közegében. A barna színű, kistermetű antilopféle Togóban, Beninben és Nigériában él, és korábban jobbára csak ezeknek az országoknak a bozóthúst (azaz az orvvadászok által legyilkolt vadállatok húsát) forgalmazó piacain bukkant fel.

Most az Oxfordi Egyetem nemzetközi zoológusokból álló kutatócsoportja kameracsapdával kapta lencsevégre a togói Fazao-Malfakassa Nemzeti Parkban. A kutatók 100 kameracsapdát helyeztek ki 80 különböző helyszínen, hogy megfigyelhessék az erdők és szavannák emlőseit. 9007 napon keresztül készültek a képek, amelyeken később összesen 32 emlősfajt azonosítottak. Nagyon örültek, amikor felfedezték, hogy sikerült elkészíteniük a legelső képet a Walter-bóbitásantilopról a vadonban.

Az állat mindössze 40 cm magas, és 4-6 kg körül mozog. Kis feje, hosszú farka, rövid, kerek fülei, rövid lábai vannak, jellegzetessége pedig a csík a szeme fölött. Jelenleg a kutatóknak fogalmuk sincs, hány egyedből állhat a rejtőzködő faj populációja.

Találtak egy földimalacot és egy mongúzfélét is, melyek létezéséről eddig nem tudtak a területen. A szakértők abban bíznak, hogy a felfedezés még jobban aláhúzza a terület védelmének fontosságát.

Cikkajánló