Most érdemes fekete gólya lesre indulni

Ha biztosra szeretnétek menni és megfigyelni ezt a csodaszép madarat, akkor a Dévaványai-Ecsegi puszták felé vegyétek az irányt.

Szerző:
forrás: KMNPI
Fotó:
Frank Vassen
shutterstock.com
2014. augusztus 4.

Ha biztosra szeretnétek menni és megfigyelni ezt a csodaszép madarat, akkor a Dévaványai-Ecsegi puszták felé vegyétek az irányt.

A költési időszak befejeztével a fekete gólyák egyre nagyobb számban jelennek meg a Körös-Maros Nemzeti Park különböző vizes élőhelyein, hogy megfelelően felkészüljenek az őszi vonulásra.

 

A madarak fiókáikkal együtt táplálkoznak a csatornák és vízzel telt anyaggödrök környékén.

Magyarországon a fekete gólya meglehetősen ritka madár. Míg a fehér gólyák állománya eléri az öt és félezer párt, addig fekete társaik számát mindössze kétszáz párra becsülik. A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság területén több mint ötszáz pár fehér gólya fészkel nyaranta, a feketék közül viszont alig egy tucatnyi költ a folyók árterében.

 A fekete gólyák ősidők óta a fákon fészkelnek, nem keresik az emberek közelségét. Fészküket általában a fatörzs és az oldalág érintkezési szögébe rakják, s inkább a zárt erdőségeket kedvelik, nem a ligetes facsoportokat.

Dévaványa térségében általában a nyár végén, a költési időszak után, fiókáikkal együtt jelennek meg. Új táplálkozó helyeket keresnek, mivel a nyári meleg miatt a meglévő vízterek sekélyesednek, ugyanakkor egyre több a táplálék után kutató vízi madár (kócsagok, bakcsók, gémek). Dévaványa környékén rizsföldek is vannak, ezek lecsapoló illetve feltöltő csatornáiban szívesen halásznak a fekete gólyák. Szintén sok a különféle anyaggödör, amelyek feltöltődtek vízzel, így ott is táplálékra lelhetnek a vízi madarak.

Egyelőre még csupán néhány pár fekete gólya látható a térségben, de számuk egyre növekszik. A korábbi évek megfigyelései alapján augusztusban akár 80-100 fekete gólya is összeverődhet itt egyszerre.


Korábbi hírek a fekete gólyákról:

Rekordgyorsasággal érkeztek meg a fekete gólyák a Gemenci erdőbe
Befejeződött a WWF legnagyobb terepi projektje hazánkban
 

Cikkajánló