Most már három csillagoségbolt-parkunk van

A Zselic és a Hortobágy után immár a Bükki Nemzeti Parkot is csillagoségbolt-parkká nyilvánították.

Szerző:
bnpi.hu
Fotó:
Novák Richárd / BNPI
Gulyás Attila
2017. június 13.

A Zselic és a Hortobágy után immár a Bükki Nemzeti Parkot is csillagoségbolt-parkká nyilvánították.

A Tejút és az állatövi fény látványa a Három-kőről

 

Csillagoségbolt-park az a terület lehet, amely állami tulajdonban van és valamilyen természetvédelmi oltalom alatt áll, az égbolt minősége, azaz az égitestek láthatósága a fényszennyezés mértéke szempontjából megfelel a szigorú szabályoknak, és nem utolsó sorban látogatók számára nyitott, az égbolt látnivalóit folyamatosan bemutatják a közönség számára. Az IDA (International Dark-Sky Association - Nemzetközi Sötétégbolt Szövetség), mint független nemzetközi szervezet, egy olyan feltételrendszert állított föl, melynek nagyon kevesen felelnek meg, június 6-ai döntésével azonban megadta a minősítést a Bükki Nemzeti Parknak.

 


Az emberi települések és létesítmények növekedésével egyre növekszik a szükségtelen mértékű, fölösleges fénykibocsátás. Nagyon sok faj él a természetben - például rovarok, kétéltűek, madarak, denevérek - amelyeket zavar az ember által telepített mesterséges fényforrások által kibocsátott fény, s ezzel nemcsak egyes fajok léte kerül veszélybe, de a tápláléklánc is, ami által az egész ökoszisztéma károsodik. Mindezeken túl a csillagos égbolt látványa eltűnik, a gyermekeink pedig úgy nőnek fel, hogy nem ismerik az égbolt szépségeit, pl. a Tejutat vagy a Fiastyúkot - fejti ki a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság az oldalán

 

 

Élettelen és élő értékek a nemzeti parkban: Ördögtorony (balra), és a fokozottan védett Boldogasszony papucsa (jobbra)


A park területéről felhőmentes, holdtalan éjszakákon szabad szemmel is több ezer csillag látható, derült nyári éjjeleken pedig a Tejút derengése jelent meghatározó látványt. Tavaszi estéken naplemente után, illetve őszi hajnalokon napkelte előtt megpillantható a bolygóközi porról visszaverődő napfény, az állatövi fény.

 

 

A Tejút látványa a Bükki Nemzeti Parkból


A Bükki Csillagoségbolt-parknak számos olyan pontja van, ahol zavaró fényektől távol figyelhetjük meg az égbolt csodáit. A Kaptárkő Egyesület és a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság rendszeresen tart éjszakai terepbejárásokat, csillagászati bemutatókat, amelyekkel a természetes éjszakai sötét égbolt fontosságára és a fényszennyezésre, mint a környezetszennyezés egyik formájára, valamint megszüntetésének fontosságára kívánják ráirányítani a figyelmet.

 

 

Kapcsolódó cikkeink:

Egyre csillagosabb felettünk az ég

Zselic, ahol a természet kalandra hív

Cikkajánló