Mozgással gyűrd le a tavaszi fáradtságot - hétvégi programajánló

Itt a jó idő, tombol a tavasz, érdemes szabadtéri programokat szervezni a hétvégére. A kimozdulásra csábító programokból most sincs hiány. Mutatjuk, miért ne ülj otthon. 

Szerző:
TM
Fotó:
Morvai Gyöngyi
Mészáros András
Gulyás Attila
Bakony-Balaton Geopark
fuveszkert.hu
PTE Botanikus Kert
Illusztráció Malonyay Dezső 1912-es kötetéből
2017. április 5.

Itt a jó idő, tombol a tavasz, érdemes szabadtéri programokat szervezni a hétvégére. A kimozdulásra csábító programokból most sincs hiány. Mutatjuk, miért ne ülj otthon. 

1. Kirándulás a Borbás-gerincre

 

 

A túra Pilisszentivánról indulva, a Jági-tavat érintve, a Borbás-gerincre vezet. Hossza 3,5 kilométer, a szintemelkedés csekély, kb. 150 méter, így gyermekes családok is bevállalhatják. A résztvevők megismerkedhet a gerinc egyedülálló növény- és állatvilágával. Időtartama közel 4 óra. Útvonala a Szénások fokozottan védett, Európa Diplomával kitüntetett területének olyan részein halad, amelyek csak a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság vezetett túrái során látogathatók.

 

Mikor?
2017. április 8. 10.00 - 14.00

Hol?
Budai-hegység, Pilisszentiván
Részletek ide kattintva.


2. Kisgyőri „mediterrán” tavasz

 

 

Kisgyőr és a galyák mediterrán jellegű klímáját, zoológiáját, növényvilágát és tájképi értékeit fedezhetik fel az érdeklődők be a tavaszi héricsek és a kökörcsinek virágzása idején. A Kisgyőr feletti Ásott fa-tetőre (515 m) túráznak fel, ahonnan pazar kilátás nyílik úgy a Bükk, mint a Bükkalja és az Alföld irányába is. Táv: 8 km. Szintemelkedés: 330 m.

 

Mikor?
2017. április 8. 9.00 - 13.00

Hol?
Kisgyőr
Részletek ide kattintva.

 

3. Három Határ Teljesítménytúra

 

 

A teljesítménytúrát a Kolon-tó körüli három település rendezi: Fülöpszállás, Soltszentimre és Izsák. Az útvonal a Turjánvidék változatos, természeti értékekben gazdag területein halad, érinti a Kolon-tó homokbuckáit és vízparti részeit. Három távon lehet nevezni: 15, 25 és 50 km.

 

Mikor?
2017. április 8. Rajt: 6.00 - 10.00

Hol?
Fülöpszállás
Részletek ide kattintva.

 

4. Szigligeti geotúra

 

 

Különleges kirándulás Szigliget környékén számos természeti és történeti emlékkel. A résztvevők megkeresik a szigligeti tűzhányók nyomait, megpihennek a Pannon-tó homokfövenyén, „beletekintenek” a földköpenybe, felkapaszkodnak a „Királyné szoknyájára”, mindezt tavaszi virágokkal és csodálatos balatoni panorámával fűszerezve. Útvonal: Avasi templomrom - Majális-domb - Kamon-kő - Óvár - Avasi templomrom. A túra hossza 7 km, időtartama kb. 4 óra.

 

Mikor?
2017. április 9. 10.00

Hol?
Balaton-felvidék, találkozóhely: Szigliget, Avasi templomrom
Részletek ide kattintva.
 

5. Piknik a virágzó cseresznyefák alatt

 

 

Az ELTE Füvészkertben már 10. éve hagyomány az évente megrendezett Sakura ünnep, amely mindig a japán cseresznyefa virágzáshoz, Japán tradicionális ünnepéhez, az Ohanamihoz kapcsolódik. Ilyenkor, amikor a japán cseresznyefák virágot bontanak a Füvészkertben, a látogatók - a japán szokásokhoz hasonlóan - takaróra telepedve piknikezhetnek a kertben, gyönyörködhetnek a Sakura fák virágzásában.

 

Mikor?
2017. április 8-9. és 15-16.
Hol?
Budapest, ELTE Füvészkert
Részletek ide kattintva.
 

6. Túra az iharkúti dinók földjére, medvehagymával fűszerezve

 

 

A kirándulás kiindulópontja a Bakony egyik legkisebb faluja, Németbánya, amelynek környezete az elmúlt évtizedek legnagyobb őslénytani szenzációjának, a bakonyi dinoszaurusz leleteknek az otthona. Útvonala: Németbánya - Sírhalmok - Iharkúti emlékpark - rekultivált bányaterület - Németbánya. Táv: 10 km. Időtartam: 5 óra. Szintemelkedés elenyésző 250 méter. A túra végeztével a résztvevők megkóstolják a friss, zsenge-zöld medvehagymát is.

 

Mikor?
2017. április 9. 10.00 - 15.00

Hol?
Bakony, Németbánya, találkozóhely: templom melletti pakoló
Részletek ide kattintva.

 

7. Erdei salátáskert

 

 

Vezetett túra a Kígyósi tanösvényen, melynek fókuszában az ehető vadnövények szerepelnek. Az 5 kilométeres tanösvény bejárásával a Kígyósi-puszta változatos élővilágának, a madárvonulás szépségeinek megismerésére is lehetőség nyílik.

 

Mikor?
2017. április 9. 9.00 - 13.00

Hol?
Szabadkígyós, találkozóhely: sportpálya parkolója
Részletek ide kattintva.

 

8. Különleges növények virulnak a PTE Botanikus Kertjében

 

 

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) Botanikus Kertjében sok különleges növény virágzik április elején. Aki ellátogat az üvegházakhoz, többféle ausztrál kefevirágot, pattogatott kukoricacserjét, citrusféléket, orchideákat, kaktuszokat és még sokféle csodálatosan virágzó mediterrán és trópusi növényt láthat. A parkban pedig nyílnak a kiültetett kaméliacserjék, mely kuriózum, hogy a szabadban telel nálunk át, ezen kívül egyre több különleges évelő, cserje és fa bontogatja szirmait.

 

Mikor?
2017. április eleje, közepe

Hol?
Pécs, PTE Botanikus Kert
Részletek ide kattintva.

 

9. Betyárok és betyárélet Zalában

 

 

A „Nincsen énnekem varrott dunyhám” mottóval ellátott Betyárok és betyár élet Zalában című időszaki kiállítás a Dunántúl-szerte ismert és a lokálisan hírhedtté vált kisebb betyárok életét elevenítik fel a Balatoni Múzeumban. Ha érdekel a 19. századi betyárvilág, április számunkban bővebben olvashatsz Savanyó Jóska, a legendás bakonyi betyár életéről és tetteiről.

 

Mikor?
2017. március 11. - május 13.

Hol?
Keszthely, Balatoni Múzeum
Részletek ide kattintva.
 

Cikkajánló