Mr. Blue idén is nagyot repült

Mr. Blue-nak, a GPS-jeladóval ellátott kis liliknek köszönhetően újabb érdekes információkkal gazdagodtunk e madarak vándorlási útvonala kapcsán.

Szerző:
TM
Fotó:
Adobe Stock (kiemelt kép - illusztráció)
2020. október 6.

Mr. Blue-nak, a GPS-jeladóval ellátott kis liliknek köszönhetően újabb érdekes információkkal gazdagodtunk e madarak vándorlási útvonala kapcsán.

Már tavaly megtanulhattuk, hogy Mr. Blue-ra érdemes odafigyelni, és azt is, hogy a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság észak-lengyelországi testvér nemzeti parkja, a Biebrza sincs olyan messze tőlünk. Akkor ugyanis Mr. Blue, a GPS-jeladós kis lilik egy hétvége alatt oda-vissza megjárta ezt a körutat (ami nem kevesebb mint 1410 kilométernyi távolságot jelentett) – olvasható a nemzetipark-igazgatóság a Facebook-posztjában.

Mint írják, idén, miután egy hónapig aggódhattunk érte, mivel nem kaptunk jeleket a hollétéről, egy újabb meglepetéssel rukkolt elő, és egy merőben szokatlan útvonallal lepte meg az őt figyelőket. Csak rövid látogatást tett a hétvégén a Hortobágyon, mert azóta már a görögországi Kerkini-tónál van, ahol a telet fogja tölteni, mégis a magyarországi szakemberek számára nagy öröm, hogy megfigyelhették idén is nálunk a „nagy vándort”. Jó utat, és reméljük, jövőre is ellátogat hozzánk!


Kis lilik (Anser erythropus)

Kisszámú őszi és tavaszi átvonuló Magyarországon. A 20. század elején még viszonylag gyakori volt, de a ’40-es években állománya gyakorlatilag összeomlott, azóta csak kisebb csapatai jelennek meg évente hazánkban, elsősorban a Hortobágyon. Fokozottan védett, természetvédelmi értéke 1 000 000 Ft.

Forrás: Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság


Cikkajánló