Naprózsa Ház nyílt a Fülöpházi-buckavidéken

Új fogadó- és bemutatóházat adott át a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság a Fülöpházi-buckavidék nevű területen.

Szerző:
Kiskunsági Nemzeti park Igazgatóság
sajtóközlemény
Fotó:
AM
KNP
2018. június 25.

Új fogadó- és bemutatóházat adott át a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság a Fülöpházi-buckavidék nevű területen.

A Naprózsa Erdei Iskola mellett felépült Naprózsa Ház a térség védett természeti területeit, valamint a környék Natura 2000 élőhelyeit mutatja be a látogatók és a helyi közösségek számára. A Fülöpházi-buckavidék méltán kedvelt kirándulóhely. Az egyik leglátványosabb, legkülönlegesebb arcát mutatja a változatos élőhelyekkel rendelkező Kiskunsági Nemzeti Parknak. A terület turisztikai vonzerejét növeli, hogy Budapestről is könnyen, gyorsan megközelíthető Kecskeméten át.

 

 

A 90 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásból megvalósult Naprózsa Ház földszintes, látható tetőteres, galériázott épületének nettó alapterülete 222,68 m². Az épület nem egy, a térséget bemutató kiállítást tartalmaz, hanem több, egymástól merőben eltérő, kisebb részre tagolódik: bepillanthatunk a buckák „apróságainak” világába nagyítók és mikroszkóp segítségével; a látáson kívül más érzékszerveinkkel is érzékelhetjük a természet képződményeit; megismerkedhetünk a 19-20. századi tanyavilág hétköznapjaival, eszközeivel.

 

 

A Naprózsa Ház nemcsak információs pontként és gyülekezőhelyként funkcionál, hanem kisebb konferenciák, versenyek, szakmai műhelyprogramok, kiállítások helyszíne is lehet. Kirándulásokat is tervezhetünk a környékre, hiszen innen indul a Báránypirosító és a Garmada tanösvény.

 

 

Kapcsolódó cikkeink:

Egy darabka sivatag az Alföldön

A buckalakók garmadája

Cikkajánló