Ne lepődj meg, ha kiskacsákkal találkozol a városban

Április-május környéke a tőkés récék kelési időszaka, ilyenkor akár a fővárosi épületeken, erkélyeken, parkok fái, bokrai között is találkozhatunk récefiókákkal.

Szerző:
MME sajtóközlemény
Fotó:
Orbán Zoltán / MME
2017. április 24.

Április-május környéke a tőkés récék kelési időszaka, ilyenkor akár a fővárosi épületeken, erkélyeken, parkok fái, bokrai között is találkozhatunk récefiókákkal.

 

 

Madaraknál is ismert a szupernormális viselkedés, amikor az erős motivációs (többnyire a fajfenntartáshoz kapcsolódó) hatás alatt álló élőlény bizonyos kulcsingerek hatására a szemlélő számára megdöbbentő, többnyire rekorddöntési kísérletnek tűnő dolgot tesz. Úgy tűnik, hogy a városok magas épületei ilyen szupernormális kulcsingert jelentenek a költési izgalomban lévő tőkés réce tojók számára, melyek egyre gyakrabban építik fészkeiket a majdan kikelő fiókák számára nem megfelelő helyekre. Ezeknél a fiókák vagy nem tudják elhagyni a fészek környezetét és ezért emberi segítség nélkül éhen és szomjan pusztulhatnak, vagy a nagy magasságból betonra, aszfaltra esve halálra zúzzák magukat.

 


Szerencsére a bajba került családokon viszonylag egyszerűen lehet segíteni. A fiókák kikelését követően a család akár lábon is kiterelhető az épületből, vagy a fiatalokat és a tojót külön szállítódobozba téve (a madarak legtöbbször kézzel is könnyen befoghatók) a közeli Dunához, nagyobb vízhez lehet vinni, ahol nyugodtan elengedhetjük őket.

 

 

További részleteket a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület honlapján találsz.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Hány ragadozó madarat ismersz fel?

Nem kell félteni a madarakat az április hótól

Nekünk sem jó, ha nem vigyázunk a fecskékre

Nem hanyatlik a madárcsempészet

Cikkajánló