Ne maradj le az idei szarvasbőgés-hallgató túrákról

Idén ősszel is országszerte rendeznek szarvasbőgés-túrákat, van, ahol kisvasutazással, máshol madármegfigyeléssel vagy szakvezetéssel egybekötve. Összegyűjtöttük a már meghirdetett programokat.

Szerző:
Turista Magazin
2021. szeptember 7.

Idén ősszel is országszerte rendeznek szarvasbőgés-túrákat, van, ahol kisvasutazással, máshol madármegfigyeléssel vagy szakvezetéssel egybekötve. Összegyűjtöttük a már meghirdetett programokat.

Ha ősz, akkor szarvasbőgés, és ki ne szeretné hallani, ahogy a bikák hangjától zeng az erdő? A vezetett túrák pedig még ennél is többet tudnak, mert ezeken biztos hallasz olyat a gímszarvasokról és a nászidőszakukról, amit eddig még nem tudtál. Most csokorba gyűjtöttük nektek az ezidáig országszerte meghirdetett szarvasbőgés-túrákat. Tipp: érdemes minél előbb jelentkezni, mert általában hamar betelnek a helyek.

Ahogy már korábban megírtuk, a főváros környéki erdőkben a Pilisi Parkerdő szeptemberben és októberben több helyszínen tart szakvezetéses túrákat, nemcsak hétvégén, hanem időnként hétköznap is. A részleteket ide kattintva találod.

A gímszarvaskoncertet a Vértesben is meghallgathatod, méghozzá a kőhányási Gróf Esterházy Móric Ökoturisztikai Központ és Turistaháznál. Kilenc alkalommal szervezik meg a programot: szeptember 9-én, 10-én, 11-én, 15-én, 17-én, 18-án, 23-án, 24-én és 25-én. A jó hangulatot és az érdekes előadásokat garantálják. A bevételt jótékony célokra ajánlják fel. Még több infó és jelentkezés itt.

A Gerecsében is zeng majd az erdő, szeptember 10. és 16. között pedig egy kétórás, 6 kilométeres séta keretében ismerheted meg az itt élő gímszarvasokat – vagy legalábbis a hangjukat, ha minden jól alakul. Találkozó az Ökofalu parkolójában 19 órakor. Részletek itt.

Szeptember 11-én a Bakonyban nemcsak szarvasbőgést hallgathatsz, de libegőzhetsz is az eplényi sípályán. Vezetett túra is lesz; a program 18 órakor indul és 21 óráig tart. A részleteket ide kattintva találod.

A Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság szeptember 17-re szervez szarvasbőgéses programot: előadást és terepi hallgatózást. Azt ígérik, a résztvevők a túravezetőktől mindent megtudhatnak, amit a Magyarországon honos szarvasokról tudni illik. A program időtartama várhatóan 3 óra, találkozási hely a lipóti természetvédelmi őrház. Bővebb infók itt.

Az Aggteleki-karszton szeptember 17-én és 18-án, illetve 24-én és 25-én tartanak szakvezetéses bejárást, ami a jósvafői Kúria Oktatóközpont és Lovasbázistól indul. A séta az esti erdőben nagyjából kétórás lesz. Ne felejts el előre bejelentkezni, amihez itt találsz infót.

Királyréten egy 5-6 kilométeres vezetett túrát lehet tenni szeptember 17-én, 18-án és 19-én. A program a Hiúz Háztól indul és 2-3 órás lesz. Részletek ide kattintva.

Szeptember 18-án, szombaton az Északerdő Zrt. már hagyományosnak mondható szarvasbőgés-hallgató kisvonatozást hirdet a Pálházi Állami Erdei Vasúton. Indulás Pálházáról 17.30-kor, visszaérkezés 22.00 körül várható. A programra ezúttal az Egy a Természettel Vadászati és Természeti Világkiállítás jegyében kerül sor, ezért lesznek trófeák, vérebek, solymászat is. Előzetesen regisztrálni a kisvasut@eszakerdo.hu ímélcímen kell, bővebb infó az Északerdő Zrt. oldalán.

Kisvasutazni a szarvasbőgéstől hangos erdőben máshol is lehet majd. Nagybörzsönyben Szarvasbőgés Expressz indul szeptember 17-én és 25-én este fél 7-kor, és nagyjából 10 óráig tart majd. Lesz szakmai előadás, és a résztvevők teát, forralt bort, illetve zsíros kenyeret is kapnak. Készülj arra, hogy a vonatok nyitott kocsikkal közlekednek, ezért nem árt jól felöltözni. A programra ezen az oldalon lehet jelentkezni.

A Kaszói Állami Erdei Vasúton szeptember 9-től 11-ig, 16-tól 18-ig és 23-tól 25-ig tartanak kisvasutas szarvasbőgés-programot. A jármű 18 órakor indul, visszatérve pedig vadételeket lehet kóstolni, illetve menüből is lehet választani, amit ezen a plakáton részleteznek, a jelentkezéssel kapcsolatos információk társaságában.

Ha egy különleges helyszínen hallgatnád a szarvasbőgést, irány a Sziki-tavak a Kis-Sárréten szeptember 18-án. A túrát madármegfigyeléssel is összekötik, és kis szerencsével a szarvasokat nemcsak hallani lehet majd, de látni is a nemzeti park megfigyelőtornyából. A program 17 órától 22 óráig tart majd, és egy könnyű sétát foglal magában. Jelentkezés az itt látható elérhetőségeken.

Cikkajánló