Ne maradj le! – Már lehet nevezni az ország egyik legnépszerűbb teljesítménytúrájára

Február elsején elindult a nevezés a Magyar Természetjáró Szövetség által szervezett Gerecse 50-re. Négy különböző távra lehet nevezni, ameddig a létszámkeret be nem telik.

Szerző:
MTSZ
2024. február 1.

Február elsején elindult a nevezés a Magyar Természetjáró Szövetség által szervezett Gerecse 50-re. Négy különböző távra lehet nevezni, ameddig a létszámkeret be nem telik.

A 42. alkalommal megrendezett Gerecse 50 teljesítménytúrát hagyományosan április harmadik szombatján rendezik - idén ez április 20-a -, amikor rendszerint több ezer túrázó méretteti meg magát a választható távok egyikén.

Az összes távra egyszerre, február első napján indult a nevezés, azóta a rendezvény honlapján – a főoldalon éppúgy, mint az egyes távoknál – folyamatosan figyelemmel lehet kísérni a nevezések állását százalékos formában.

A túrára kizárólag online lehet nevezni a Gerecse 50 hivatalos oldalán, regisztrációt követően.

Ha valaki még bizonytalan, melyik távra nevezzen, annak segítségképpen itt van a választható négy táv mindegyike szintábrákkal, térképekkel, nyomvonalakkal és természetesen részletes leírásokkal a Természetjáró.hu csapatának jóvoltából.

A "klasszikus" - a Gerecse 50 teljesítménytúra 50 km-es távja

A hagyományos, és egyben leghosszabb, 50 km-es távra 3000 fő a létszámkorlát. Erre azok a túrázók jelentkezzenek, akik vagy már kipróbálták magukat hasonló nehézségű túrán, vagy úgy gondolják, hogy fizikai állapotuk és felkészültségük megfelelő az egész napos, megerőltető túrához.

Az egész pontosan 49,4 km-re 1555 m szintemelkedés jut, ami bizony nem kevés kaptatót és lejtőt jelent 12 órára.

A nehézségekért cserébe nagy kiterjedésű, zavartalan erdőségeket fedezhetünk fel, és olyan elragadó településeket érintünk, mint Tardos, Pusztamarót, Héreg és Vértestolna. A túra végén megpillantva a Tatabánya felett magasodó Turul szobrát, fellélegezhetünk: közel a cél! Már csak azt a néhány száz lépcsőt kell leküzdenünk...


Az arany középút - a Gerecse 50 teljesítménytúra 30 km-es távja

A második leghosszabb távra, a 30 km-esre 1500-an jelentkezhetnek. Ez tökéletes megoldás lehet azoknak, akik nem akarnak „rövid” távot menni, de az 50 km-t soknak érzik. A 27,7 km-t 8 óra alatt kell megtenni, miközben 800 m szintkülönbség is vár ránk.

Bár ez egy gyakorlott túrázó számára elsőre nem hangozhat túl vészesnek, tapasztalataink szerint a sár vagy a meleg jócskán megnehezíthetni a dolgunkat, így érdemes erre a távra is jól felkészülni. Az útvonal a vértestolnai műútig együtt halad az 50-esével, majd onnan Vértestolnán keresztül kanyarodik vissza Tatabányára.


Belépő a teljesítménytúrák világába - a Gerecse 50 teljesítménytúra 20 km-es távja

A két rövidebb táv hosszabbika az elmúlt évek tapasztalatai alapján is népszerű volt, ezért 2000 fő jelentkezésére van lehetőség. A 19, 2 km-es távra maximum 6 óránk van. A start után nem sokkal már mászahtunk is fel a Hajagosra, így az 540 m szintemelkedés nagyját a táv elején letudjuk. Ha jó tempóban haladtunk, még pihenőket is beiktathatunk, mielőtt Vértestolna érintésével visszaérnénk a városba.


A családbarát - a Gerecse 50 teljesítménytúra 10 km-es távja

A legrövidebb és legkönnyebb táv jó belépő lehet a teljesítménytúrák világába, de akár kisebb gyerekekkel vagy kevésbé edzett résztvevőknek is jó szívvel ajánlható. A létszámlimit 1500 fő. A 11,2 km-es útvonalra 350 m szint jut, amit egy nagy emelkedőn tudunk le a táv első felében.

A Hajagosra felérve vissza is fordulunk, majd lassú ereszkedéssel vesszük célba a Turult. Onnan már csak "néhány" (419!) lépcsőt kell leküzdeni, és vissza is értünk a rajthelyszínre, hogy átvegyük megérdemelt jutalmunkat.


Legfontosabb infók

Dátum: 2024. április 20., szombat

Helyszín: Tatabánya, Megyeháza tér

Információk, nevezés, egyéb tudnivalók: gerecse50.hu





Cikkajánló