Negyedszázad természetszeretet - A Madas László Erdészeti Erdei Iskola

Hány lábú a százlábú? Ízelt láb vagy ízlelt láb? Ki lakik az odúban? Ezekre a kérdésekre mind választ kaphatnak a gyerekek hazánk legrégebbi erdei iskolájának vendégeként. A mogyoró-hegyi természetvédelmi oktatóközpont több mint 25 éves múltra tekinthet vissza.

Szerző:
Hidvégi Brigi (mogyorohegy-erdeiiskola.hu)
Fotó:
Pilisi Parkerdő Zrt.
2014. augusztus 12.

Hány lábú a százlábú? Ízelt láb vagy ízlelt láb? Ki lakik az odúban? Ezekre a kérdésekre mind választ kaphatnak a gyerekek hazánk legrégebbi erdei iskolájának vendégeként. A mogyoró-hegyi természetvédelmi oktatóközpont több mint 25 éves múltra tekinthet vissza.

A Visegrádi-hegységben található erdei iskola kiemelkedő szerepet játszik a természetvédelmi nevelésben, és komplett, izgalmas programsorozattal várja a 6-14 éves gyerekcsoportokat, ám a felnőttek számára is tartogat meglepetést. A Pilisi Parkerdő Zrt. megalakulása óta nagy hangsúlyt fektet a fiatalok oktatására, ennek folyományaképpen nyílt meg 1988-ban az Erdei Művelődés Háza, melynek része ma a Madas László Erdészeti Erdei Iskola.


A környék rendkívül gazdag látnivalókban: a vendégek kirándulhatnak a Mogyoró-hegyen, a Kis- és a Nagy-Villámon, a Nádas-tónál, megnézhetik a sibrik-dombi romokat és a Fellegvárat, találkozhatnak a Vadaspark állataival, és mindeközben megismerkedhetnek az élőhelytípusokkal, a természetvédelmi és gazdálkodási viszonyokkal, illetve a vidék történelmével. Szervezett keretek között kicsik és nagyok számos érdekes tevékenységben vehetnek részt: a hagyományápolás nevében kipróbálhatják magukat az íjászatban; a gyógynövényes kiskertben gyógy-, fűszer-, és festőnövényeket ismerhetnek meg; a vadmegfigyelő toronynak és az éjjellátó távcsöveknek köszönhetően nem mindennapi élményben lehet részük; a mikroszkópos foglalkozás és a projektoros vetítés pedig igazi látványos, interaktív tanulási módszernek bizonyul. A tábor udvarán grillezési, bográcsozási lehetőség és kemence várja esti kikapcsolódásra a lakókat. A tábor vonzáskörzetében némi plusz díjazás ellenében lehetőség nyílik kerékpártúrára, lovaglásra és csillagászati előadáson való részvételre, de megtekinthetjük a ragadozómadár-bemutatót és a Szent György Lovagrend tagjainak jelmezes fegyverbemutatóját is.

 

 

Reggeli torna a ház előtti réten


Az erdei iskolákban megszokott tevékenységeken kívül ez az intézmény egyedi programokat is kínál, például a „Zanót, a zöld lovag” fantázianévvel ellátott kincskereső tájékozódási túrát, természetvédelmi oknyomozó játékot „Az elveszett fészek nyomában” címmel, illetve az ún. „Kuka-túrát”, a környezetvédelmi terepgyakorlatot, mely során a gyerekek játékosan tanulnak bele egy felelősségteljes, környezetbarát szemléletmódba.


Utóbbi szolgálatában áll a területen elhelyezett komposztáló és a palackprés, de az erdei iskola nagy hangsúlyt fektet arra is, hogy egészséges életmódra nevelje az ifjúságot. Tájékoztató füzetében az intézmény arra kéri a gyerekeket és a szülőket, a lehető legkevesebb egészségtelen étellel érkezzenek a helyszínre.


A 3-5 napos tábort játékos verseny zárja. „Sok éves tapasztalataink bizonyítják, hogy a foglalkozások minden esetben hatékonyak, és az első nap természetben való botladozásai után a vetélkedőn már a természet részeit bizton ismerő, a természetben biztonságosan mozgó, természetvédő gyerekek vesznek részt” - ígéri a nagy múltú Madas László Erdészeti Erdei Iskola weboldala.

 

 

 

A Makovecz Imre által tervezett Erdei Művelődés Háza

 

Mi vár rád az erdei iskolában?
- Erdei tanösvények, vadaspark
- Tájékozódási túra, természetvédelmi oknyomozó játék, környezetvédelmi terepgyakorlat
- Grillezési, bográcsozási lehetőség, kemence
- Környezettudatos nevelés, palackprés, komposztáló
- Akadálymentesített, biztonságos útvonalak mozgássérültek számára
- 3-5 napos tábor
- Elhelyezés: 10 db 12 ágyas fürdőszobás faház (4 x 2 ágyas, 1 x 4 ágyas bútorozott szobák); 1 db 35 ágyas jurta faház
- Egész évben folyamatos programok az Erdei Művelődés Házában

 

 

 

A mogyoró-hegyi tisztás 

 

Ezekbe kóstolhatsz bele…
- Természetismereti és történelmi szakvezetés, vadismeret, gyógynövényismeret, geológiai foglalkozás, meteorológiai foglalkozás, madárgyűrűzési bemutató
- Madárodú-készítés, alkotás természetes növényi festékekkel, vízbiológiai terepgyakorlat, mikroszkópozás, természetismereti vetélkedő, kézműves foglalkozás
- Íjászat, nyári bobpálya a Nagy-Villámon, játszótér, kosárlabda, ping-pong, tollaslabda, habtenisz, foci, egyéb labdajátékok
- Kerékpártúra kiépített utakon, kerékpár-kölcsönzési lehetőség
- Lovaglás, csillagászati bemutató, éjszakai vadles, ragadozómadár-bemutató, fegyveres lovagbemutató
 

További információ a hivatalos weboldalon: http://www.mogyorohegy-erdeiiskola.hu/

 

 

 

Elérhetőségek
Pilisi Parkerdő Zrt. Visegrádi Erdészet
2025 Visegrád, Mátyás király út 4.
Erdei Művelődés Háza
Telefon: +3620984044
e-mail: emh1988@gmail.com
honlap: www.mogyorohegy-erdeiiskola.hu
 

További erdei iskolákról szóló cikkeinket itt találod. 

 

 

Cikkajánló