Néhány hetes őzet találtak a rendőrök egy budapesti házban

Az ott lakó férfi a temetőből vitte haza a gidát, és azt tervezte, hogy felneveli.

Szerző:
Turista Magazin
Forrás:
Budapesti Rendőr-főkapitányság
2022. június 3.

Az ott lakó férfi a temetőből vitte haza a gidát, és azt tervezte, hogy felneveli.

A járókelők hallották meg az állatkölyök sírását, ami egy XVIII. kerületi házból szűrődött ki az utcára – számol be róla a Budapesti Rendőr-főkapitányság a Facebook-oldalán. A rendőrök egy 4-5 hetes őzet találtak odabent. Az ott lakó férfi azt állította, a temetőből hozta haza, és egyik hatóságnak sem szólt, ő szerette volna felnevelni. A gida egészségesnek bizonyult, így a NOÉ Állatotthon Alapítvány telephelyére került, a férfival szemben pedig szabálysértési eljárás indult.

Ha a természetet járva őzgidára bukkansz, ne érj hozzá, és semmi esetre se vidd haza! Az állat nem magányos, a mamája vissza fog menni érte,

csak addig hagyja magára, amíg víz és élelem után jár.

Az a legjobb, ha minél nagyobb ívben kikerülöd a gidát, mert valószínű, hogy ha a suta megérzi a közelében vagy rajta az emberszagot, akkor magára hagyja.

Az élő vad az állam tulajdona, ezért a hazavitele jogilag lopást jelent. Az őzgida vadgazdálkodási értéke a Vadgazdálkodási törvény végrehajtási rendelete szerint 50 000 forint. Ha valaki mégis olyan helyen talál gidát, ahol véleménye szerint veszélyben lehet, akkor (miként minden a vadgazdálkodást, vadászatot érintő kérdésben) az adott területen vadgazdálkodásra jogosult szervezetet – vadásztársaságot, állami erdőgazdaságot vagy vállalkozást – kell értesíteni. Ennek elérhetőségéről az adott település önkormányzatánál lehet tájékozódni.

Cikkajánló