Hírek

Nem a legbizalomgerjesztőbb, de hasznos a tőrösdarázs, ne bántsuk!

Májustól számíthatunk a nagy termetű tőrösdarazsak tömeges feltűnésére kertekben, parkokban. Ezek a félelmetesnek tűnő állatok emberekre, házi- és társállatokra ártalmatlanok, viszont annál hasznosabbak. Ne féljünk tőlük, és hagyjuk békén őket! 

Szerző:
mme.hu
Fotó:
123rf.hu
Orbán Zoltán/MME
2018. május 9.

Májustól számíthatunk a nagy termetű tőrösdarazsak tömeges feltűnésére kertekben, parkokban. Ezek a félelmetesnek tűnő állatok emberekre, házi- és társállatokra ártalmatlanok, viszont annál hasznosabbak. Ne féljünk tőlük, és hagyjuk békén őket! 

Ennek a rovarcsaládnak a tagjai nagy és látványos megjelenésűek, legnagyobb európai faja, az óriás-tőrösdarázs (Megascolia maculata) nemcsak Magyarország, de egyben Európa legnagyobb hártyásszárnyúja is. Bár megjelenése, főleg tömegesen a frászt hozhatja a laikus szemlélődőre, de mégse bántsuk őket, mert egyrészt védettek, másrészt ártalmatlanok az emberre és a háziállatokra, harmadrészt pedig igen hasznosnak. Fontos beporzók ugyanis, illetve segítenek kordában tartani például a cserebogár-szaporulatot is - hívja fel a figyelmet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület a honlapján.

 

 

A tőrösdarazsak rendelkeznek fullánkkal, ezt azonban (hacsak nem fogjuk meg őket) nem ellenünk használják. Szaporodásukhoz, a peterakáshoz nagyobb termetű rovarok, elsősorban lemezescsápú bogarak lárváira van szükségük. Megjelenésükre ott számíthatunk, ahol a talajban, a pusztuló fában, a komposztban nagy, gyakran jelentős mennyiségben találnak cserebogárpajorokat, szarvasbogár-, orrszarvúbogár-, rózsabogárlárvát.

 

Elképesztő érzékeléssel derítik fel a talajban, fában megbúvó lárvákat, hogy a faanyagon keresztül, vagy magukat a talajba ásva a jókora lárvát a mozgató idegdúcába szúrva megbénítsák, majd belepetézzenek, a kikelő lárvájuk pedig belülről fogyasztja el a még élő pajort. A tőrösdarazsak éppen ezért nélkülözhetetlen elemei a kiskert, park, az ültetvény vegyszermentes, biológiai alapú rovarok elleni védelmének!

 

A sötétszárnyú tőrösdarázs a talajon mozogva a szárnyával rejti feltűnő potrohfoltjait, amiket szárnyai hirtelen szétnyitásával például akkor villant elő figyelmeztetésként, amikor egy potenciális ragadozó vagy az ember túl közel megy hozzá

 

Az óriás-tőrösdarázs irtása nemcsak értelmetlen és felesleges, de törvénysértő is, hiszen a faj hazánkban védett, eszmei értéke 50 000 forint egyedenként.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Te is részt vehetsz a beporzó rovarok védelmében

Csípjük a méheket
 

Cikkajánló