Nem csak kócsagoknak - A Kócsagvár erdei iskolai programja

A Kócsagvár nem csupán formabontó megjelenése miatt figyelemreméltó; nemcsak szálláshely, tudományos műhely és turisztikai centrum; és nem kizárólag ideális elhelyezkedése alapján kitűnő úti cél; mindezek mellett a Fertő-Hanság Nemzeti Park erdei iskolai programjának egyik különleges helyszíne is.

Szerző:
Hidvégi Brigi (forrás: www.ferto-hansag.hu)
Fotó:
Fertő-Hanság Nemzeti Park
2015. február 10.

A Kócsagvár nem csupán formabontó megjelenése miatt figyelemreméltó; nemcsak szálláshely, tudományos műhely és turisztikai centrum; és nem kizárólag ideális elhelyezkedése alapján kitűnő úti cél; mindezek mellett a Fertő-Hanság Nemzeti Park erdei iskolai programjának egyik különleges helyszíne is.

A világörökség részét képező Fertő-tájon, Sarród északi részén helyezkedik el a Kócsagvár, amely már első pillantásra megragadja a képzeletet: az 1993-ban, Koller József tervei alapján emelt épület rendhagyó formája, organikus stílusa mellett azért is különleges, mert Magyarország legnagyobb náddal fedett építményének számít. Nevét a nagy kócsagról kapta, amely a Fertő-Hanság Nemzeti Park címerállata, s egyben a magyar természetvédelem jelképe. A hófehér gémféle közép-európai viszonylatban legnagyobb populációja - több mint 700 pár - él itt, a nemzeti park területén. Az igazgatóság székhelye szállásként, tudományos műhelyként és turisztikai centrumként is jelentős szerepet tölt be, ezen kívül ideális és érdekes helyszín erdei iskolai programok megvalósítására.

 

Táborokat, továbbképzéseket szintén tartanak az épületben, de megfelelő előadótermi foglalkozások és terepi gyakorlatok megtartásához is. Az egykori sarródi kikötő helyén található épület jó kiindulópont, ha természeti és kulturális látnivalókat tűznek ki úti célul a gyerekek számára. Az erdei iskola üzemeltetői alapoznak arra is, hogy a közös tevékenykedésnél, a foglalkozásokon való aktív részvételnél jobban semmi nem fejleszti a lurkók szociális készségeit. A minősített programok sajátossága, hogy kapcsolódnak az általános iskolás tananyaghoz, de a Fertő-Hanság Nemzeti Park egyedi jellemzőit is bemutatják. A barátkozás és a csapatmunka mellett szerepet kap a kreativitás, a gyakorlatias, ámde játékos feladatok, valamint a szemléletformáló élmények.

 

 

Kiállítás az aulában


Az alsósok és felsősök számára külön programtervet dolgoztak ki. A kisebbek megismerkedhetnek a környezetükben élő madarakkal, megtudhatják, milyen egy madárbarát kert, előadást hallhatnak az állatvilág építőmestereiről, láthatnak hódvárat, hangyabolyt, ürgelyukat, és bejárhatják Európa egyik legnagyobb nádas-mocsarát, akár kerékpárral megközelítve. Kreativitásukat kézműves foglalkozás során bontakoztathatják ki, például a természetben található termések, növények felhasználásával. A szabadban állatnyomok után kutathatnak, mikroszkóppal vizsgálódhatnak, tollakat gyűjthetnek.

 

 

Adventi rendezvény 2014-ben

 

A felsősök sokszínű programpalettáján szerepel a vizes élőhelyek, valamint a Fertő nádas-mocsarának feltérképezése, a láperdők és lápi szigetek élővilágának szemügyre vétele. Testközelből ismerhetik meg a kétéltűeket és a nádasok dalnokait, a rétek és a legelők életközösségét. Megtudhatják, mire használhatóak mindennapi növényeink, merre vonulnak a madarak, és hogy milyen módon gazdálkodott a hajdanán itt élő ember. Az éjszakai égbolt, a Fertőrákosi Püspöki Kőfejtő, a Fertő halai, sőt, akármilyen furcsán hangzik, még a tehénlepények is arra várnak, hogy a gyerekek alaposan megvizsgálják őket!

Természetesen kulturális programokra is bőven van lehetőség. A kerékpáros és túrautak találkozásánál álló felsőrákosi Mithras-szentély az egyik legegyedülállóbb római kori emlékünk. Kedvelt úti cél emellett a Fertődön található pompás Esterházy-kastély, a fertőszéplaki falumúzeum, a sarródi tájház, a híres Széchenyi-kastély és emlékmúzeum Nagycenken, valamint az ugyancsak itt található mauzóleum is. 

 

 

Magyarország legnagyobb náddal fedett épülete

 

Mi vár rád az erdei iskolában?
- Magyarország legnagyobb náddal fedett épülete, bent időszaki- és vándorkiállítások
- Fertő-táj, múzeumok, tájházak, kastélyok
- Elkerített füves rész, előadótermek
- Program külön alsósok és felsősök részére
- Több mint 40 férőhely
 

 

Ezekbe kóstolhatsz bele…
- Aktív, kreatív programok, kézműves foglalkozás
- Gyakorlat: leselkedés, mintavétel, vizsgálódás, adatgyűjtés és elemzés
- Éjszakai égbolt megfigyelése
- Kerékpározás

 

A többi erdei iskoláról szóló cikkünket itt találod!

 

 

 

Cikkajánló