Nem sokon múlt, hogy elüsse az őzet az autós

Még szerencse, hogy Bambit már lehetett látni az út szélén, mielőtt kiszökdécselt a kocsi elé.

Szerző:
TM/Live Leak
Fotó:
Fotó: Adobe Stock
2019. szeptember 25.

Még szerencse, hogy Bambit már lehetett látni az út szélén, mielőtt kiszökdécselt a kocsi elé.

A videó Lengyelországban készült, és egy nappal ezelőtt töltötték fel a Live Leakre

 

 

Az állat most - amit mi inkább őznek néztünk, mint szarvasnak, de a nyakunkat azért nem tennénk rá - szerencsésen túlélte a találkozást, ám sajnos sokszor majdhogynem kivédhetetlen a vadbaleset.

Vadbalesetek szempontjából az ősz számít az egyik legveszélyesebb időszaknak. Ilyenkor van ugyanis a szarvasbőgés, amikor az állatokon eluralkodik a fajfenntartási ösztön, ami nagymértékben elvonja a figyelmüket. A vaddisznók és az őzek is problémát jelenthetnek, utóbbiak fokozottan a májusi területfoglalás idején.

 

Csak az éberség és az óvatosság segíthet

 

A balesetek elkerülése érdekében figyeld a vadveszélyt jelző táblákat, és ne csak előre nézz, pásztázd az út menti környezetet is! Előfordulhat, hogy sáros vadnyomok figyelmeztetnek az állatok jelenlétére. Érdemes behúzódni az út középvonala felé, mivel a szélén nehezebb időben észrevenni és elkerülni a felbukkanó állatokat. Léteznek vadriasztók, vadsípok is, amelyek hatásosságáról megoszlanak a vélemények, de elvileg egy speciális hanghatással elriaszthatják a vadakat. Ha már elkerülhetetlen az ütközés, inkább fékezz teljes erőből, és ne rántsd félre a kormányt, ugyanis elütni a vadat még mindig „jobb”, mint frontálisan ütközni a szemből érkezővel, vagy egy útszéli fának csapódni.

 

 

Ha megesett a baj

 

Amennyiben megtörtént a baleset, a rendőrséget kell értesítened. Ők szólnak a helyi vadásztársaság munkatársának, és rögzítik a baleset körülményeit, felmérik a keletkezett károkat. Fontos tudnod, hogy az állat elvitele a jogszabályok értelmében lopásnak számít. A vad alapesetben az állam tulajdonában áll, halála után pedig a területen vadászatra jogosulté lesz.

 

A vadveszélyt jelző tábla

 

A tábla kihelyezését a vadászati törvény szerint a vadásztársaság kezdeményezheti. Oka lehet baleset, vadveszély, de a környezet is indokolhatja, például ha az erdő az út egyik felén, míg a tó vagy folyó, ahova az állatok inni járnak, a másik felén található.

 

 

Ugyan nincs szó szerint jogszabályba foglalva, vadveszélyt jelző tábla hiányában a gyakorlatban többnyire a vadásztársaságnak kell fizetnie a kárt. Ha viszont kint volt a tábla, a gépjármű sofőrjének kell a zsebébe nyúlnia, feltéve, ha nincs teljes körű casco biztosítása. A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással sajnos nem vagy kinn a vízből, a biztosító csak olyan baleseteknél fizet, amelyet egy másik, biztosítással rendelkező autó okozott.

 

Vad összegek a vadért

 

Ha a baleset a saját hibádból történt, és az állat elpusztult, súlyos költségekre számíthatsz. Egy üregi nyúl vadgazdálkodási értéke 10 000 Ft, egy 350 grammosnál nehezebb aganccsal rendelkező őzbaké, csakúgy, mint egy 18 centiméternél hosszabb agyarat viselő vaddisznóé 600 000 Ft, a legrosszabbul pedig akkor jársz, ha egy több mint 10 kilós trófeával bíró gímszarvasbikával akadsz össze, ebben az esetben ugyanis már 3 750 000 Ft-ról van szó.

 

 

Ha a tábla is kinn volt, és a sofőr is betartotta a KRESZ-t, a vadászatra jogosult és az autós is a saját kárát viseli. Érdemes végigböngészni a biztosítók ajánlatát, mert sok társaság kínál kiegészítőként a kötelező gépjármű-felelőségbiztosítás mellé vadkár biztosítást.

Kapcsolódó cikkeink:

Szarvassal ütközött a bringás - videó

Átugrotta a szarvas az utat

Busz szélvédőjébe csapódott egy szarvas Pilismarótnál

Elütötték, mégis mázlija volt a kisrókának

Cikkajánló