Nyárra befejeződik a bicskei Batthyány-kastély parkjának rekonstrukciója

Várhatóan nyárra befejeződik a bicskei Batthyány-kastély történeti kertjének rekonstrukciója, amelyre a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) uniós támogatásból több mint 237 millió forintot fordít.

Szerző:
MTI.HU
Fotó:
Kiss Attila
2015. április 22.

Várhatóan nyárra befejeződik a bicskei Batthyány-kastély történeti kertjének rekonstrukciója, amelyre a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) uniós támogatásból több mint 237 millió forintot fordít.

A projekt eddigi eredményeit bemutató csütörtöki sajtóeseményen Marjay Gyula, az MNV Zrt. ingó- és ingatlanvagyonért felelős főigazgatója elmondta: a projekt keretében mintegy 80 ezer növényt telepítenek, a kerti tó megújítása folyamatban van. A tó szigetére vezető híd is hamarosan megépül, a park több pontján pedig szökőkutak létesülnek, a díszmedence visszanyeri korhű állapotát, és az egykori üvegház romjai is bemutathatóvá válnak - tette hozzá.

 

Elvégezték a beteg és idős fák, cserjék irtását, elbontották a nem műemlék jellegű utakat és a régészeti ásatások alapján kijelölt sétányokat megépítették. A tó medrének és partvonalának szigetelését, rendezését befejezték, illetve elkezdték a tavat és az öntözőrendszert tápláló fúrt kút kiépítését.

 

Marjay Gyula kiemelte: különleges helyet foglal el a kastélyok között a bicskei létesítmény, hiszen 1929 óta Kossuth Zsuzsanna Gyermekotthonként működik és nem államosítás révén került állami tulajdonba, hanem a tulajdonosok akaratából.

 

Tessely Zoltán országgyűlési képviselő hangsúlyozta, hogy a turisztikai vonzerőt növelő fejlesztés nem jelenti az épületben megtalálható szociális- és gyermekvédelmi feladatok ellátásának megszűnését.
Jelezte, hogy a 12,5 hektáros park és később a Nemzeti Kastélyprogram részeként megújuló épület mellett a város határában lévő Batthyány-mauzóleumot és Nagy Károly csillagdáját is szeretnék felújítani. A tervek szerint interaktív módon mutatnák be a korabeli csillagvizsgálót, annak akkori funkcióit, illetve lehetővé válna a polihisztor kultuszának visszaállítása, egykori távcsövének bemutatása is.

 

Pálffy Károly polgármester Bicske legnagyobb turisztikai büszkeségének nevezte a kastélyt és annak parkját, amely évente mintegy tízezer turistát vonz. Reményét fejezte ki, hogy az ország egyik első angolparkjának felújítása és a kastélyépület rekonstrukciója után tovább emelkedik a látogatók száma.
Az állami tulajdonban lévő kastély épületében 1929 óta gyermekotthon működik, jelenleg 9 lakásotthon ad menedéket nehézsorsú, súlyosan hátrányos helyzetű, veszélyeztetett, közöttük sok árva és félárva gyermeknek. A gyermekotthon felzárkóztató 8 osztályos, 8 évfolyamos és sajátos nevelési igényű gyerekek oktatását is végzi.

Kapcsolódó cikk:
Nyáron már főúri élményekkel várnak Gyulán

Cikkajánló