Nyitott kocsikkal és kötelező maszkviseléssel indulnak újra az erdei vasutak

Május 15-től újabb négy helyszínen folytatódik a menetrend szerinti közlekedés, így tízre nő a hazánkban ismét működő erdei vasutak száma.

Szerző:
Gulyás Attila
2020. május 14.

Május 15-től újabb négy helyszínen folytatódik a menetrend szerinti közlekedés, így tízre nő a hazánkban ismét működő erdei vasutak száma.

Bár a május hagyományosan a csúcsforgalmat jelenti a népszerű kirándulóhelyeken, az idei tavasz korlátozásai nem csak a parkolókat és az attrakciókat érintették: március közepétől valamennyi keskeny nyomközű vasúton üzemszünetet rendeltek el. Egyedül a különleges helyzetben lévő Balatonfenyvesi Gazdasági Vasút működhetett tovább, amely Somogyszentpál falu tömegközlekedési kapcsolatát biztosítja a Balaton-parti város irányába.

A közelmúlt kedvező híreinek hatására már május második hétvégéjén újra felvették a forgalmat néhány helyen, amelyhez most újabbak csatlakoznak. A friss hírek alapján cikkünkben sorra vesszük a működő vasutakat, és az ott érvényes korlátozásokat, amelyekből egyenlőre bőségesen akad.

Közös vonás, hogy a vonatokon kötelező az arc eltakarása maszkkal, sállal, vagy egyéb eszközzel, illetve a nem egy háztartásban élők számára kötelező a minimum másfél méteres távolság tartása egymás közt. Egy-egy kocsiban tehát a megszokott befogadóképesség a töredékére csökken, amit az üzemeltetők több kocsi munkába állításával igyekeznek kompenzálni. Ezek száma azonban véges, így a szerelvényeken várhatóan jóval kevesebb utasnak jut majd hely a megszokottnál. Az üzemeltetők figyelik a kocsik telítettségét, és ha az eléri a megengedett maximumot, újabb utasokat már nem engednek felszállni. Egyelőre tehát mindenképp érdemes B tervvel készülnie azoknak, akik egy kis tavaszi zakatolásra vágynak.

A Mecsek két erdei vasútja közül a rövid, de különleges Mecsekvasút már megszokott menetrendje szerint közlekedik a –szintén újranyitott – pécsi állatkert melletti erdőben.

A jóval hosszabb Almamelléki Erdei Vasúton is közlekednek már a szerelvények, amelyekre egy egyedi, online regisztrációt követően lehet helyet foglalni. Az egyszerű űrlapon az utazás adatai a légitársasági foglaláshoz hasonlóan otthonról megadhatók, így már jó előre látható, mekkora az érdeklődés az adott járaton.

A Budapesthez közeli vasutakon, így a Börzsönyben is, egyelőre marad az üzemszünet.

A Gyöngyösi Mátravasút május 15-től ismét mindkét vonalán üzemel, normál menetrendje szerint, méghozzá a korábbi hírekből ismert, vadonatúj motorokkal korszerűsített mozdonyokkal.

A Hortobágyi halastavi kisvasút idén először május 16-án indul útnak, ezen az egy hétvégén még az alapmenetrendnél ritkább közlekedéssel. A kisvasút végállomásán található kilátó jelenleg nem használható, a 400 méter hosszú pallóúton csak az első betekintőig lehet elmenni.

A közelgő hétvégén újraindul a Bükk nyugati oldalának két kisvasútja is Felsőtárkányban és Szilvásváradon is.

Az Északerdő Zrt kezelésében álló két vasút Lillafüreden és a zempléni Pálházán már május 9-e óta üzemel, egyelőre az időjárástól függetlenül nyitott kocsikkal és a megszokottól eltérő menetrenddel.

Vigyázzunk egymásra a természetben is!

• Ne feledjük, hogy a fővárosban és Pest megyében bejegyzett lakosok továbbra is csak alapos indokkal hagyhatják el a lakhelyüket, tehát a március 28-án életbe lépett korlátozás enyhítése csak a vidéken élőkre vonatkozik

• Ez a gyakorlatban azt jelenti, egy budapesti és Pest megyei lakos nem utazhat vidékre, hogy ott folytasson szabadidős sétát, kiváltképpen nem aludhat ott

• Ha kimozdulunk a szabadba, kerüljük el a népszerűbb helyeket, ahol tömegre kell számítani

• Ne tömegközlekedéssel, hanem lehetőség szerint autóval utazzunk

• Egyedül vagy kizárólag azokkal menjünk együtt, akikkel egy háztartásban élünk

• A természetben is tartsuk a 2 méteres távolságot

• 65 éves kor felett a lehető legkevesebbszer mozduljunk ki otthonról

• Lehetőség szerint egynapos túrákban gondolkodjunk


Cikkajánló