Nyolcszázmillió forint értékű felújítás indul a körmendi Batthyány-kastélyban

Nyolcszázmillió forintos beruházással, a Nyugat-Dunántúli Operatív Program támogatásával újítják fel Körmenden a Batthyány-kastély egy részét.

Szerző:
forrás: MTI
Fotó:
Balla Béla
Hutter Anna
2014. április 25.

Nyolcszázmillió forintos beruházással, a Nyugat-Dunántúli Operatív Program támogatásával újítják fel Körmenden a Batthyány-kastély egy részét.

Támogatási szerződést írt alá Bebes István, a Rába-parti város polgármestere és Breznovits István, a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség igazgatója.

 

A kastély eredetileg lovardának épült részében ma a városi színházterem található, a felújítás után újabb funkciókat is kap az épület, egyfajta turisztikai fogadóépületként, is használhatóvá válik - közölte Bebes István.
A polgármester tájékoztatása szerint a kivitelezési munkálatok várhatóan szeptemberben indulhatnak, a száz százalékos támogatást élvező projekt megvalósítása pedig 2015 júniusában fejeződik be.


Szavai szerint az épület megújuló közösségi tereiben olyan időszaki kiállítások megrendezésére is lehetőség nyílik majd, amelyek bemutatják például a Batthyány-kastély történetét és hozzájárulnak boldog Batthyány-Strattmann László herceg kultuszának ápolásához is, így az egyfajta "örökségközpontként" is működhet.
Hozzáfűzte: felújítják a műemlék épület külső homlokzatát, a tetőt, kicserélik a nyílászárókat, korszerűsítik a fűtést és a vizesblokkokat, akadálymentesítik az épületet, amelybe egy liftet is beszerelnek, a színház belső tere is megújul, a belsőépítészeti változtatások mellett a színházterem fénytechnikáját és hangtechnikáját is korszerűsítik.

 


Felsorolása szerint a turisztikai fogadóközpont kiszolgáló helyiségei is megújulnak, a korábbi büféhelyiség liktáriummá, azaz gasztronómiai bemutató számára alkalmas térré alakul át, amely gyümölcsből készült főzetek, aszalványok, gyógynövényes termékek, virágokból és természetes anyagokból készült ajándék- és használati tárgyak árusítására válik alkalmassá.


Breznovits István elmondta, hogy a pályázati kiírás fő célkitűzése a régió adottságaival összhangban lévő, önálló vonzerővel bíró turisztikai termékek kialakítása, a természeti és épített örökségen alapuló nemzetközi vagy országos jelentőségű turisztikai vonzerő fenntartható fejlesztése volt.


Ezeknek szavai szerint a körmendi projekt teljes mértékben megfelelt, így az a kormány döntését követően kiemelt, projektként került be a Nyugat-dunántúli Operatív Program akciótervbe.

Cikkajánló