Ökoturisztikai sétányt avattak a Baláta-tavon

Belső-Somogy élővilágát bemutató 600 méter hosszú ökoturisztikai sétányt avattak kedden a Kaszón, a fokozottan védett Baláta-tavon.

Szerző:
forrás: MTI
Fotó:
Varga György- MTI fotó
2014. május 30.

Belső-Somogy élővilágát bemutató 600 méter hosszú ökoturisztikai sétányt avattak kedden a Kaszón, a fokozottan védett Baláta-tavon.

A sétányról közelről is megfigyelhető Magyarország legrégebbi, az 1942 óta természetvédelmi oltalom alatt álló ősláp élővilága.

"A magyar kormánynak eltökélt célja az, hogy együttműködve az állami erdészetekkel az erdőket megnyissa az emberek előtt" - hangsúlyozta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes az ünnepélyes átadáson. Hozzátette: ezt azzal a céllal teszik, hogy megismertessék Magyarország értékeit a társadalomnak minél szélesebb közösségével.


Szászfalvi László, a térség országgyűlési képviselője köszöntőjében annak a reményének adott hangot, hogy a Somogyország zöld szívében fekvő Baláta-tó az elkészült stégnek köszönhetően ezentúl még több kirándulót vonz majd.


Galamb Gábor, a Kaszó Zrt. vezérigazgatója a sétány nyújtotta lehetőségekről szólva elmondta: így "szinte testközelből" tudják megmutatni a tó faunáját és flóráját, köztük olyan ritkaságokat, mint például a szíves levelű hídőrt, a tőzegepert, vagy a fekete keresztes viperát, amelyek fokozottan védettek és Magyarországon csak itt honosak.

 


Jung László, a 22 - száz százalékban állami tulajdonú - erdészeti részvénytársaság tulajdonosi jogait gyakorló Magyar Fejlesztési Bank Zrt. agrár- és turisztikai befektetési főigazgatóság ügyvezető igazgatója az erdészetek közjóléti programjáról szólva azt mondta: a leglátványosabb a szálláshelyek bővítése, a régi vadászházak felújítása, de ugyanilyen fontosnak tartják a kevéssé látványos, de a "komfortérzethez" elengedhetetlen infrastrukturális fejlesztéseket, valamint azt, hogy olyan, a természetet bemutató attrakciókat hozzanak létre, amelyeken keresztül bemutathatják az erdészek munkáját és ezáltal az erdőt is.


Az állami erdészetek eddig mintegy 4,6 milliárd forintot költöttek beruházásokra a 2010-ben elindított közjóléti program keretében. Ennek része a most átadott, mintegy 50 millió forintból megvalósított stégrendszer, melyet a tó egykori elhivatott kutatójáról, Marián Miklósról neveztek el.

Ha kedveled a tanösvényeket, kattints ide!
Kaszón kisvasutazhatsz is!
Fedezd fel Somogyországot! - Híreink Somogyból

Cikkajánló