Olasz gleccseromlás: továbbra sincsen magyar áldozat

Az eltűntek száma tizenháromra csökkent, eddig hét holttestet találtak, a sebesültek száma nyolc. A hegy alatti parkolóban több autónak is keresik a tulajdonosát, köztük volt egy magyar rendszámú jármű is.

Szerző:
Turista Magazin
Forrás:
www.mti.hu
2022. július 5.

Az eltűntek száma tizenháromra csökkent, eddig hét holttestet találtak, a sebesültek száma nyolc. A hegy alatti parkolóban több autónak is keresik a tulajdonosát, köztük volt egy magyar rendszámú jármű is.

Az észak-olaszországi Dolomitok legmagasabb hegycsoportja, a Marmolada lejtőin a múlt hétvégén történt jégcsuszamlás. A túlélők és sérültek utáni kutatás nagy erőkkel zajlik, ugyanakkor a mentést jelenleg az időjárás hátráltatja. Maurizio Fugatti, Trento autonóm megye kormányzója sajtótájékoztatóján elmondta, korábban huszonkettőre becsülték az eltűntek számát, azonban ez a szám tizenháromra csökkent – adta hírül az MTI. Többekről ugyanis kiderült, hogy bár a jégcsuszamláskor a helyszínen tartózkodtak, bajuk nem esett, családtagjaik mégis eltűntként jelezték őket a hatóságoknak.

A magyar külképviseletek folyamatosan kapcsolatban vannak az olasz hatóságokkal, amelyek továbbra sem tudnak magyar áldozatokról vagy sérültekről, továbbá a katasztrófával összefüggésben eddig nem jelentettek eltűnt magyar állampolgárt – tájékoztatta Paczolay Máté külügyi szóvivő az MTI-t.

Az eltűntek listáját a katasztrófa helyszínéhez legközelebbi parkolóban hagyott, és azóta is üresen ott álló gépkocsik alapján igyekeztek összeállítani a mentést irányító hatóságok. Négy ilyen külföldi gépjárműről van, illetve volt szó: két cseh, egy német és egy magyar rendszámú autónak nem sikerült beazonosítani a tulajdonosait.

A Paczolay Máté külügyi szóvivő közölte, hogy a bejelentés követően felvették a kapcsolatot a gépjármű tulajdonosával. Két személygépkocsiról és egy nyolctagú magyar csoportról volt szó, amely a jégcsuszamlás alatt a Marmolada hegy gerincén tartózkodott 3300 méteren. Az omlást követően az olasz hatóságok helikopterrel hozták le a hegyről a csapatot, valamennyien jól vannak, és az autókkal együtt már hazatértek Magyarországra.

A mentők szerint tucatnyi embert temetett be a hó. A jéglavina Punta Rocca közelében tört le a Marmolada csúcsához vezető útvonal mentén. A vasárnap bekövetkezett jégcsuszamlást a rendkívül magas hőmérséklettel magyarázzák: szombaton rendkívülinek számító 10 Celsius-fokos hőmérsékletet mértek a Marmolada csúcsán. Az eltűntek és az esetleges túlélők utáni kutatást hétfő délután az időjárási körülmények miatt ideglenesen felfüggesztették, további hegyomlásokra lehet számítani a térségben.

Cikkajánló