Olight X7R Marauder - Brutális fényáram

Terebélyes méretű, tisztességes súlyú doboz landolt október elején szerkesztőségünkben, benne a fénykibocsátó eszközeiről világszerte ismert - és méltán elismert - Olight egyik legelképesztőbb darabjával, a kólásdoboz nagyságú X7R-rel, amely a gyári specifikáció szerint kereken 12 000 lumenes fényáram kibocsátására, legkisebb fokozaton pedig 30 napos üzemidőre is képes. Kipróbáltuk.

Szerző:
Nagy Loránd István
Fotó:
Gulyás Attila
Olight
2018. december 1.

Terebélyes méretű, tisztességes súlyú doboz landolt október elején szerkesztőségünkben, benne a fénykibocsátó eszközeiről világszerte ismert - és méltán elismert - Olight egyik legelképesztőbb darabjával, a kólásdoboz nagyságú X7R-rel, amely a gyári specifikáció szerint kereken 12 000 lumenes fényáram kibocsátására, legkisebb fokozaton pedig 30 napos üzemidőre is képes. Kipróbáltuk.

Rokonlelkűség - az egyik szédületes fénnyel, a másik szárnyakkal ajándékozza meg az embert

 

A mágneses záródású kartondobozban két rekesz van: a felsőben a már ránézésre is tekintélyt parancsoló megjelenésű, koromfeketére eloxált felületű alumíniumötvözetből (6061-T6) készült házzal, három darab Cree XHP70 CW LED-del, valamint egy C típusú USB-porttal és beépített akkumulátorral felvértezett lámpa, míg az alsóban egy 4 amperes töltőegység, egy USB-s töltőkábel, egy menő csuklószíj és egy robusztus övtok kapott helyet a többnyelvű használati társaságában.

 

 12 000 lumen maximális fényáram, 5 év garancia - az X7R Marauder nagyon nem kispályás

 

Lámpa, övtok, töltőfej, töltőkábel és csuklószíj alkotja a dobozban fellelhető repertoárt

 

A kicsomagolást követően ment is a töltőre az IPX7-es minősítésű, ütés- és vízálló lámpa. Csupán négy óra kellett ahhoz, hogy nulláról 100%-ra tápláljuk a 4 darab 18650-es típusú, egyenként 3000 mAh-s, Samsung gyártmányú cellára épülő, lítiumionos akkumulátorcsomagot, ami kifejezetten gyorsnak számít egy ekkora (50,4 Wh-s) telep esetében. A töltési idő szignifikáns lefaragásához persze a C típusú USB-port, valamint a 4 amperes hálózati töltőfej is nagyban hozzájárul. Maga a csatlakozó - amely töltés közben pirosan, töltés végeztével zölden világít - a lámpa alsó részén található, bordázott gyűrű elforgatásával tehető szabaddá, illetve rejthető el. Itt kell megjegyezni, hogy a beépített akkumulátor azért alkalmas a felhasználói tábor megosztására. Az Olight X7 Marauder nevet viselő, 9000 lumenes maximális fényáramra képes előd belsejében szintén négy darab 18650-es cella dolgozott, azokat viszont ki lehetett venni, terepen is lehetett cserélni. Mivel nem volt USB-port a lámpán, a világítóeszköz 8-as vízállósági minősítéssel rendelkezett (az X7R minősítése IPX7). Jobban bírta tehát a vizet, és celláit maga a felhasználó is egyszerűen tudta cserélni. Tesztmodellünket ugyanakkor lehet számítógépről, hordozható külső áramforrásról (power bank), szivargyújtós töltőről táplálni, ami a jelenlegi USB-központú világban sokak számára rokonszenvesebbé teheti elődjéhez képest. Idekívánkozik, hogy külső áramforrásként nem használhatjuk az X7R-t, mert USB-kapuja egyirányú, mobiltelefonok és egyéb kütyük táplálására nem alkalmas. A beépített akkumulátorcsomag előbb vagy utóbb bekövetkező halála - ehhez mintegy 500 teljes töltési ciklus kell - után sem kell megijedni, elég csupán visszavinni a lámpát oda, ahol vettük, hogy szakszervizben tegyenek vagy tetessenek bele egy friss, gyári aksipakkot.

 

  

A zöld fény jelzi: teljesen feltöltődött a beépített akkumulátorcsomag

 

A 665 gramm tömegű X7R Marauder hét különböző üzemmóddal rendelkezik: I-es turbófokozat (12 000 lm), II-es turbófokozat (7000 lm), erős (3000 lm), közepesen erős (1000 lm), gyenge (500 lm), takarékos fokozat (10 lm), illetve stroboszkóp (5000 lm, 10 Hz). Tíz lumennel egy teljes hónapig, 500-zal 14 órán át, 3000-rel 2 óra 10 percen keresztül képes világítani. A különböző világítási módok a vezérlőgomb egyszeri, kétszeri, háromszori, valamint kicsit hosszabb lenyomásával aktiválhatók. Nagyon hamar meg lehet szokni, klasszul ki van találva.

 

A kesztyűben is kezelhető, határozott nyomáspontú vezérlőgomb a csuklószíjrögzítő vonalában kapott helyet

 

A legtakarékosabb módban 30 napnyi üzemidőt csiholhatunk ki a lámpából

 

A 10 lumen a retina kiégetésére nem alkalmas, közvetlen környezetünk megvilágítására viszont tökéletes

 

Az 500 lumen ütősebb - egy feltöltéssel akár 14 órán át élvezhetjük

 

A 3000 lumen már egyenesen szuper - ebben az módban 2 óra 10 perces üzemidővel számolhatunk

 

A 12 000 lumentől leesik az ember álla

 

A maximumot, azaz a 12 000 lument három percig élvezhetjük egyhuzamban, a hőmérséklet-érzékelő elektronika ugyanis nem engedi 50 Celsius-fok fölé melegedni a világítóegységet, a fényáramot pedig ennek megfelelően 3000 lumenre veszi vissza. További 120 percnyi üzemidőre számíthatunk, ha nem kapcsolunk alacsonyabb fokozatra. Ha a „kisebbik maximumot”, nevezetesen a 7000 lument preferáljuk, 12 perces csúcsteljesítményt, majd az automatikus fényáramcsökkentést követően még 110 percnyi üzemidőt kapunk 3000 lumennel.

 

A mintegy 6000 K (kelvin) színhőmérsékletű fényt az egyenként négymagos, Cree XHP70 CW LED-eknek, a remek szórásképet a narancsbőrszerű felületű reflektortükörnek köszönhetjük

 

Nagyon meggyőző a szóráskép: környezetünket széles csóvában, egyenletesen világítja meg a lámpa, de ez nem megy igazán a hatótávolság (380 méter) rovására. Pont ezt várjuk el egy vérbeli keresőlámpától. Ha megérintjük vagy kézbe vesszük az X7R-t, a vezérlőgomb halvány színű pulzálással tudatja velünk, mennyi energia van az akkumulátorban. Ha zöldet látunk, 20%-nál több, ha pirosat, 20%-nál kevesebb kraft maradt az akkumulátorokban. És végül, de nem utolsósorban van még két kis extra, amelyekről szót kell ejteni. Az egyik a véletlen bekapcsolódást megakadályozó gomblezárás, amit a lámpa kikapcsolt állapotában tudunk aktiválni a vezérlőgomb hosszú lenyomásával (előbb a takarékos üzemmód élesedik, majd a világítóegység lezárt állapotba kerül). Feloldása szintén egyszerű: legalább 2 másodpercig nyomva tartjuk a vezérlőgombot. A másik okosság a közelségérzékelő szenzor, amely egy aprócska körnek tűnik a reflektortükör peremének közelében, feladata pedig nem más, mint visszavenni a fényáramot, ha a magasabb fokozatban üzemeltetett lámpa fejrésze túl közel kerülne valamilyen felülethez, nehogy túlmelegedés lépjen fel.

 

Az apró körnek tűnő közelségérzékelő szenzor a reflektortükör pereméhez közel helyezkedik el

 

A korábban tesztelt Olight lámpákhoz (S2R Baton, illetve HS2) hasonlóan az X7R Marauder is kiemelkedőt nyújt a maga kategóriájában. Olcsónak egyáltalán nem nevezhető (79 900 Ft-os kiskereskedelmi áron vásárolható meg), saját mezőnyében ugyanakkor a józanabbul árazott keresőlámpák táborába tartozik. Értelemszerűen egy átlagos felhasználónak nincsen rá szüksége, ha viszont egy állati klasszul összerakott, intelligens funkciókkal felruházott, döbbenetes fényárammal büszkélkedő keresőlámpára vágyunk, amellyel takarékos módban akár egy teljes hónapot végigvilágíthatunk, nem kérdés, hogy az X7R Marauder az egyik legjobb választás a 100 ezer forint alatti ársávban.

 

 

Az Olight X7R Marauder keresőlámpát az Olight magyarországi forgalmazója, a Leitz-Hungaria Kft. bocsátotta rendelkezésünkre. A termék 79 900 Ft-os kiskereskedelmi áron a forgalmazó mintaboltjában (1071 Budapest, Damjanich utca 11-15.) vásárolható meg. További információ: leitz-hungaria.hu

 

 

 

Cikkajánló