Önkéntes nagytakarítás kéktúrázás közben

Néhány napja érkezett egy figyelemreméltó bejegyzés a Turista Magazin Facebook-oldalára: „Augusztus végétől 3600 liter szemetet gyűjtöttünk a Kéken.” A hír felkeltette érdeklődésünket, és utánajártunk, kik, milyen indíttatásból és mely helyszíneken tisztították meg az erdei ösvényeket.

Szerző:
Joó Annamária
Fotó:
Tóth Marcell
2014. november 27.

Néhány napja érkezett egy figyelemreméltó bejegyzés a Turista Magazin Facebook-oldalára: „Augusztus végétől 3600 liter szemetet gyűjtöttünk a Kéken.” A hír felkeltette érdeklődésünket, és utánajártunk, kik, milyen indíttatásból és mely helyszíneken tisztították meg az erdei ösvényeket.

Tóth Marcell barátaival, kollégáival és a családtagokkal úgy döntött - mivel az idén lemaradtak a TeSzedd a Kéken! szemétgyűjtési mozgalomról - önkéntes alapon saját akciót indítanak, és túrázás közben elkezdik szedni az ott talált szemetet. Mondván: „Ez is kirándulás, csak éppen szemeteszsák, kesztyű és szemétszedő bot is van a kezünkben.

Bemelegítésképpen a főváros közeli Hármashatár-hegyre mentek, majd az Országos Kéktúra (OKT) távolabbi útvonalaira is eljutottak. Megtisztították a „kékösvényeket” a Hét-forrásnál, Írott-kőnél, a Mátrában, a Börzsönyben, a Bükkben, Dobogó-kőn, a Vértesben és a Bakonyban is. Hétvégi „takarító” túráik alatt 120 literes zsákokba gyűjtötték össze a hulladékokat, amelyeket a szemétlerakásra kijelölt erdei konténereknél ürítettek ki.

 

 

„Remélem, hogy gyerekeink gyerekei is ugyanilyen, vagy még ennél szebb állapotában járhatják majd végig a Kéket.”


Azt tapasztalták, hogy főként a parkolók környékén, valamint az erdei pihenők körül halmozódik fel az eldobott hulladék, de ezektől távolodva is sajnos jócskán találtak az erdei utakon, illetve azok mentén műanyag palackokat, csokipapírokat, papír zsebkendőket, üdítős dobozokat és nejlonszatyrokat. A tények és számok makacs dolgok: Marcell és barátai idén augusztus végétől november végéig, azaz mindössze három hónap alatt 3600 liter szeméttől szabadították meg az OKT egyes turistaútjait!

 

 

A hulladékgyűjtéshez a szemeteszsák és a szemétszedő bot legalább olyan fontos, mint a jó társaság

 

A kis csapat úgy érezte, hogy volt értelme a szemétgyűjtő akciójuknak, mivel „a túrák alatt jól esett látni más kirándulók elismerő pillantásait, és talán sikerült bennük elültetni a gondolatot, hogy jobban vigyázzanak a természetre.” Marcell kiemelte: „Gyönyörűek a magyarországi erdők, hegyek, mezők, síkságok, és a bennük élő vadvilág. A Hét-forrásnál például fotóztunk sárga foltos szalamandrát, amit eddig meg élőben nem láttam. Remélem, hogy gyerekeink gyerekei is ugyanilyen, vagy még ennél szebb állapotában járhatják majd végig a Kéket.

 

 

Tisztul a Nagy-Hideg-hegy

 

Télen ugyan tartanak egy kis pihenőt, mert a sok falevél és később a hó nagy valószínűséggel eltakarja majd az eldobált hulladékot, de mostani sikeres őszi akciójukra való tekintettel jövő tavasszal folytatni fogják a szemétgyűjtést az OKT kimaradt szakaszain.

 

Példamutató tevékenységük elismerésre méltó!

 

Kérdésünkre, hogy jövőre részt vesznek-e a Magyar Természetjáró Szövetség által szervezett TeSzedd a Kéken! szemétgyűjtési akción, határozott igennel válaszoltak.

 

Kapcsolodó cikkeink:

TeSzedd a Kéken! - Tisztítsd meg az Országos Kéktúra útvonalát!

"Te szedted a Kéken!" - sikerrel!

 

Hasznos link:

Országos Kéktúra

Cikkajánló