Országos természetvédelmi státuszt kapott a fővárosi állatkert

A Fővárosi Állat- és Növénykert területe 1986 óta helyi jelentőségű természetvédelmi területnek számít, országos védettséget azonban csak ez év január 1-je óta élvez. A Föld napja alkalmából egész héten átívelő fesztivált tartanak.

Fotó:
Brian Harrington
Gulyás Attila
2014. április 24.

A Fővárosi Állat- és Növénykert területe 1986 óta helyi jelentőségű természetvédelmi területnek számít, országos védettséget azonban csak ez év január 1-je óta élvez. A Föld napja alkalmából egész héten átívelő fesztivált tartanak.

Persányi Miklós, az intézmény főigazgatója elmondta, hogy a vidékfejlesztési miniszter által odaítélt minősítést a területen található kert- és településtörténeti emlékek, a védett növényfajok, a jelentős zöldfelület megőrzése, fenntartása is indokolta.


Felidézte, hogy az 1970 óta minden évben világszerte megrendezett Föld napja Magyarországon is évtizedek óta jelentős eseménynek számít. "Ilyenkor lehet elgondolkozni és újraértékelni azt, hogy mit tehetünk világunk megóvásáért" - hangsúlyozta.


Elmondta, hogy az állatkertben a világnapot évek óta a Föld Fesztivállal ünneplik, amelynek keretében a természetvédelemben dolgozó szervezetekkel és nemzeti parkokkal együtt változatos programok keretében hívják fel a figyelmet a természetvédelem fontosságára.


A többnapos fesztivál ideje alatt a látogatók egyebek mellett megtekinthetik a kertben zajló állatmentő tevékenységeket, valamint az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetségének (EAZA) természetvédelmi erőfeszítéseit is.

 

"Éppen a világnap jelentőségének fontossága indokolta, hogy a természetvédelmi minősítés bejelentését erre a napra időzítsük" - tette hozzá Persányi Miklós.

 

 

A száz éve gondosan kezelt zöldterület a fővárosban különleges értéket képvisel


Az főigazgató szólt arról is, hogy Magyarországon az első természetvédelmi területet, a debreceni Nagyerdő egy részét 1939-ben nyilvánították védetté, a második világháború végéig pedig további 200 természetvédelmi területet és természetvédelmi emléket jelöltek ki. "Magyarországon ma egyedi jogszabállyal védett, országos jelentőségű természetvédelmi terület a 2012-es adatok szerint 218 volt, ehhez csatlakozott most a Fővárosi Állatkert" - mutatott rá.


Budapesten a kert mellett a Budai Tájvédelmi Körzet, a Füvészkert (ELTE Botanikus Kertje), a Jókai-kert, a Gellért-hegy, a Háros-sziget, a Pál-völgyi-cseppkőbarlang és felszíne, a Szemlő-hegyi-barlang és felszíne, illetve a Sas-hegy számít országos jelentőségű védett területnek.


A védettségi táblát Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes és Persányi Miklós leplezték le. Az eseményen a főigazgató bejelentette, hogy az egykori vidámparki területen április 29-én nyitják meg a Holnemvolt Parkot, amelyben az egykori Vidámpark műemléki védettséget élvező játékai várják a családokat. Az állatkerthez csatolt terület teljes megújítása több részletben valósul meg, az első lépcsőben készül el a Holnemvolt Park, amelyben a Vidámpark műemléki játékai mellett a park jelenlegi játszóterénél négyszer nagyobb játszótér is várja majd a gyerekeket - mondta Persányi Miklós.

 

 

A műszikla belső terének újragondolásával 2012-re készült el a Varázshegy nevű kiállítótér


A főigazgató kitért arra is, hogy a tervek szerint jövőre készül el az a mesepark, amelyben az új elvarázsolt kastély is helyet kap, és ezután kerül sor az új főbejárati zóna, valamint a Pannon Park kialakítására, amelynek befejezését 2018-ra tervezik.


A kéthektáros területre tervezett Pannon park egyik területén a Pannon ősvilág kap majd helyet, benne a Pannon ősvadon elnevezésű csarnokkal, amely az elképzelések szerint Európa legnagyobb biodómja lesz. Ez egy fedett, helyenként 40 méter belmagasságot is elérő szubtrópusi csarnok lesz állatokkal, növényekkel és kalandparkkal, valamint a vele összekötött Pannon-tenger akváriummal, a hozzá csatlakozó mesevárral, magyar majorral, madárkórházzal és gyereklovardával.

A Föld Napját ünnepeljük

 

Cikkajánló