Őszi darumozgalom a Hortobágyon

Az északi országokból téli szálláshelyükre, vonuló darvak több ezres csapatait figyelhetitek meg hazánk első és legnagyobb nemzeti parkjában.

Szerző:
forrás: hnp.hu
Fotó:
Amari
Gulyás Attila
Antonie Sipos
2013. október 23.

Az északi országokból téli szálláshelyükre, vonuló darvak több ezres csapatait figyelhetitek meg hazánk első és legnagyobb nemzeti parkjában.

A Hortobágyi Nemzeti Park területe évről évre az őszi madármozgalmak egyik legjelentősebb helyszíne Európában.  A vonuló madártömegek csapatai közül kétségtelenül a leglátványosabb, egyben legzajosabb jelenség a darvak vonulásához kötődik. A híres daruvonulás a késő őszi naplementék eseménye, amely hazánk egyik leglenyűgözőbb madármozgalma.

 

 

Szeptembertől november elejéig figyelhetők meg a nappal csoportokban táplálkozó darvak, ám a szürkületben, az éjszakázó helyükre behúzó több ezres, sőt október közepétől tízezres az eget betöltő hangos darucsapatok látványa minden szemlélő számára felejthetetlen élményt nyújt. A táplálkozó helyen kis szerencsével szemtanúi lehetünk a kecses darutáncnak.

  

A túrák egy részéhez saját autóra is szükség van, de gondoltak azokra is, akik keresik a kalandot, még több élményt szeretnének. Így lehetőség van szekeres és kerékpáros programon is részt venni.

A Hortobágy-halastavi Kisvasút - igény esetén - nemcsak hétvégén indul a menetrend szerinti járatok után darunézők csapatával, hanem hétköznap is kibérelhető, és megtekinthető vele az esti darubehúzás a hortobágyi Öreg-tavaknál ahol ilyenkor az egyik legnépesebb daruállomány éjszakázik.

 

 

A táplálkozó és éjszakázó helyek a nemzeti park vezetőivel történő felkeresését megelőzően a Hortobágyi Nemzeti Park szakemberei rövidebb-hosszabb vetített képes előadás formájában mutatják be az európai darvak életét, vonulásának jellemzőit, néprajzi, népművészeti, hitvilági jellegzetességeit.

 

A program elérhető csoportok és egyéni vendégek számára egyaránt. A programok, melyek magukban foglalják a vetített képes előadást, valamint szakvezető kíséretében a daruhúzás megtekintését terepen, a Hortobágyi Nemzeti Park Látogatóközpontjában kezdődnek.

 

 


Túrák időpontjai:

2013. október 26-27., november 2-3.

Ettől eltérő időpontokban csak előre bejelentkezett csoportokat tudnak fogadni (10-50 fő)!

 

Darunézők túrák típusai:
„Darunézés a Pusztán”: Hétvégi túrák, előzetes bejelentkezéssel, gyalogosan, vagy saját gépjárművel, mindig az éppen aktuális éjszakázó helyek felkeresésével.

Darunézés Hortobágy-Halastón: Hétvégi túrák, előzetes bejelentkezéssel, kisvasúttal (Hortobágy-halastavi Kisvasút), az általában legtöbb, akár 50 ezer daru éjszakázó helyének, a Kondás-tónak felkeresése.

A program október második felében 14.00 órakor kezdődik a HNP Látogatóközpontjában.
A túrák előzetes bejelentkezéssel, minimum 10 fő esetén indulnak.
Hét közbeni túrák bejelentkezett 10-50 fős csoportoknak

- szekérrel
- kisvonattal
- gyalogosan
- kerékpárral
- saját autóval
- exkluzív túra - darules terepjáróval


Természetvédelmi őr munka közben: A daruvonulás

Exkluzív túra - Darules terepjáróval

Csak előzetes bejelentkezéssel és egyeztetéssel kérhető terepi program, mely hétköznap érhető el. Olyan limitált létszámú terepjárós túra, mely során a táplálkozó területekre természetvédelmi őr, gyakorlott madarász, terepi szakember kíséretével történik a kiutazás, és komolyabb távcsövekkel a madarak kémlelése, ill. az esetleges gyűrűzött példányok megfigyelése, majd a daruhúzás megtekintése. Túra időtartama kb. 5 óra. A program korlátozott létszámmal, 1-3 fővel indul csak, tekintettel a terepjáró szállítókapacitására.


Darvas piknik a Hortobágyi Vadasparkban

2013. október 26-27.

Csak előzetes bejelentkezéssel kérhető program. A Darvas Piknik során megismerhetőek a vadasparkban élő állatok és lehetőség van a vadaspark fölött, a táplálkozó területükre repülő darvak látványára is.
Ebben a programban gondoltunk azon résztvevőkre, akiknek nincs saját gépjárművük, hiszen a Hortobágyi Vadaspakba egy különleges omnibusz szállítja be a vendégeket a falu központjában található Hortobágyi Nemzeti Park Látogatóközponttól 14.30-kor.
Ár: 2000 Ft/felnőtt, 1000 Ft/gyerek (3-18 év között)

 

 

 

A túrákról bővebben a következő elérhetőségeken tájékozódhattok
Előzetes bejelentkezés a HNP darvas programjaira:
HNP Látogatóközpont és Kézművesudvar
Tel.:52/589-000, 52/369-140
Tel./fax: 52/589-321 • E-mail: info@hnp.hu
4071 Hortobágy, Petőfi tér 9.
Szálláslehetőség a nemzeti park szálláshelyén (Hortobágy-Máta):
Fecskeház erdei iskola és ifjúsági szállás
Tel.: 30/699-0267, 52/369-047
E-mail:fecskehaz@hnp.hu
 

 

 


 

Cikkajánló