Számba vették a Tátra élő szimbólumait

Évente két alkalommal kerül sor a tátrai zergeállomány felmérésére. Az október utolsó hetében elvégzett őszi számlálás összesítése alapján 1222 zerge várja a telet a Tátrai Nemzeti Parkban.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (Kiemelt kép - Illusztráció)
Forrás:
magas-tatra.info.hu
2022. november 7.

Évente két alkalommal kerül sor a tátrai zergeállomány felmérésére. Az október utolsó hetében elvégzett őszi számlálás összesítése alapján 1222 zerge várja a telet a Tátrai Nemzeti Parkban.

Az ideális időjárási körülmények lehetővé tették, hogy az idei őszi zergeszámlálást egy nap alatt sikerült lebonyolítani – adta hírül a magas-tatra.info. A lengyel oldalon 364 zergét, köztük 40 hímet, 74 nőstényt, 31 idei és 20 tavaly született zergegidát számoltak össze. Ebből 128-at csak felnőttként, 10-et csak fiatalként jegyeztek fel, 54-et pedig nem és kor tekintetében nem azonosítottak. A szlovák oldalon 858 zergét számoltak össze, köztük 67 idén született gidát. A tátrai állomány teljes létszámát 1222 zergében állapították meg. Idén tavasszal 98 fiatal egyed született, ami a teljes állomány 8%-át jelenti.

A zergék rendszeres számlálása 1957-ben kezdődött, azóta a Tátrai Nemzeti Parkban évente kétszer – tavasszal és ősszel – számolják a zergéket.

Természetesen a zergék nem ismerik az országhatárt, szabadon járnak-kelnek a hegység szlovák és lengyel területein egyaránt. Ezért is szükséges, hogy az állományfelmérést mindkét ország nemzeti parkja közösen, egy időben hajtsa végre. A tátrai zergék terepi eloszlásáról térképet is megosztottak, amit a geoportaltatry.pl oldalon lehet megtekinteni.

Az idei eredmények az állomány gyarapodását mutatják: a 2021 őszi adatokhoz képest 127 zergével él több a Tátrában. Ezzel együtt az összesített létszám elmarad a 2018-as rekordtól. Akkor 1431 példányt sikerült regisztrálni. A megfigyelés nehézségei miatt ezek a számok becsült értékeknek számítanak, aminek hibahatára nem ismert, akár a 10%-ot is meghaladhatja.

Cikkajánló